Monday, April 4, 2011

Puding Buah Naga Untuk Anniversary..,.Bole Gitu??


Haha...jangan lah gelak...orang lain sambut anniversary buat kek pasal-pasal, buat pulut kuning kan...tp akak sempat wat puding jek malam tuh...maklum lah balik kerja, x larat betul nak godek-godek beriya kat dapur, ada ke orang wat puding jek tuk anniversary?? ekekkee..... Semalam baru akak buatkan pulut kuning n rendang ayam, atas permintaan hb...hehehe...Pelik tengok buah naga ni pucat jek kan, x tau la, mmg ada yg jenis isi dalam tu semua pepel ek? hehe. Last-last akak tambah pewarna merah jambu sikit, dah macam rupa bandung pulak...hahaha...gasak laah..janji rasa buah naga kan..kan...Akak mmg x gemar makan buah ni....x penah beli pun, hehee....tp bila wat puding camni sedap lak...Resepi ceduk dari buku Resepi Chef Harun ni, tengok dia punya kaler mcm pink gelap jek...hehehe, apapun, puding ni mmg sedap dgn rasa isi kembang semangkuk tuh....layaaannn...

PUDING BUAH NAGA
Resepi: Chef Harun @ Buku Uniknya Rasa Penambat Selera

Bahan:- (*kalau family x ramai, better buat half dr resepi ni)
  • 15 gm serbuk agar-agar
  • 1 biji buah naga merah (akak guna yg putih di dalam - kupas dan parut)
  • 1 cawan susu cair (susu sejat)
  • 5 cawan air (*akak letak 6 cawan, lebih lembut pudingnya)
  • 4 biji buah kembang semangkuk (rendam dlm air panas hingga kembang, ambil isinya)
  • 1 cawan gula (*akak letak 3/4 cawan)
  • 1/2 sudu teh garam
  • 2 sudu teh perisa vanila
  • beberapa titis pewarna merah jambu (*ni akak tambah)

Cara-Cara:-
  1. Masukkan serbuk agar-agar di dalam periuk bersama air dan masak hingga mendidih.
  2. Masukkan gula dan susu cair, kecilkan api dan kacau hingga mendidih lagi.
  3. Masukkan buah naga, perisa vanila dan *pewarna (*akak tambah ni), masak lg hingga mendidih.
  4. Masukkan isi buah kembang semangkuk, kacau.
  5. Tutup api dan tuangkan ke dalam acuan/loyang sesuai. Biarkan di luar sebentar hingga wap panas hilang, baru dimasukkan ke dalam peti sejuk. (*akak basahkan dulu loyang/acuan sebelum dituang aduann puding)





23 comments:

Mas said...

cantiknya puding buah naga tu kak ummi........

Ummi said...

Mas -
Hehehhehee....bole gitu?? ^____^

izahdaut said...

bole boleh.. hehee.. lawo la akak hias gitu puding nyer tu. biasa saya beli buah naga merah tu. entah ngapa mmg suke yg merah. tapi yang kecik2 sikit tu baru wangii je.slalu kalau musim kat raub tu, rajin ler membeli.dulu2 laa...

Ayu Safieza said...

Assalamualaikumwbh kak Ummi....mmm sgt2lah nampak menarik puding tu n hiasannya.....buah nagga ni....seme ayu suke..merah n putih seme jalan...kulitnya tak la.....:))

HomeKreation said...

Happy Anniversary Ummi, semuga bertambah bahgia selalu. Puding aja pun takpa lah, ingatan yang penting kan. Lagi pun sure hubby suka dapat makan puding yg cun & manis rupawan...hehe.

Oh Oeya said...

Salam. Ape khabar K'Ummi.. Amboiii.. manisss je persembahan nyer.. kirim ke Selatan bolehhh :)

cik cek said...

Happy Annivesary Ummi...ok pe Puding tu....cantik je...org lain buat kek...kira ummi lain dari yang lainla...tu yang best kan ...Doa kak cek Ummi bahagia dan sejahtera bersama keluarga tercinta.....

MamaFaMi said...

Hihihi, mek RABBIT, buat puding NAGA nak jamu abang RIMAU. Hehehe... macam kat zoo pulak bunyinya... hehehe... jangan mare.. P.E.A.C.E

Wattie said...

Salam Ummi,
Cantiknya persembahan puding buah naga tu, nampak pun sedap. Klu ganti buah lain leh tak?? sbb famili semua tak reti mkn buah naga ni.

Tak lupa juga, happy belated anniversary ya, semuga dipanjangkan usia dan dimurahkan rezeki.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

tak kisahlah kak ummi.. puding pun okay jugak.. yg penting ada something yg boleh dijamah bersama2.. hehehe... cantik nampak puding tu bila dah kena hias mcm tu..

Jiya said...

bukan takat tuk enebeseri jer leh.. tuk org kawin pon boleh ni.. he he he

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ummi...cantikkk...kalernya pun lembutttt je..mesti sadap ni

Yat Maria said...

kak ummi

dragotfruit jello...sgtla kita berkenan..akceli apa2 jello pon la.., kita pasti tak tolak... :)

Uncle Lee said...

Hi Ummi, I think you are one of THE BEST for making puddings. And this pudding looks absolutely delicious, sedap best!
Love the colours. And the dragon seeds makes it look real nice too.

You are very creative.....maybe boleh buka sekolah for baking and cooking?
Berapa your hubby makan? Ha ha ha.
Have a nice day, Ummi.
Lee.
ps, I think Ramona will love it too, ha ha ha.

azila said...

hepi anniversary k.ummi..semoga berbahagia utk selama2nya:)

Diana @ Melley Mey said...

akak ummi... cantiknyeeee... suka tgk puding nie...

SMK said...
This comment has been removed by the author.
MakSuSuE said...

epy anniversary kak..x po la..yg ponting sodap..kalu akak nk tau buah naga ni ada 2 jenis isi putih & mrah & yg pling sodap isi merah..sbb tu kalu nk beli kena tnya dulu kt org yg jual.

lena said...

hi ummi, ya memang kadang2 kita tak dapat warna merah seperti yang ditunjukkan dalam majalah/buku, it's okay kalau tamabak sedikit pewarna. sunggun cantik!

Ummi said...

Izah -
Lawo apa nya...saja2 jek tu hias..pastu taram buah dulu..hehehe

Ayu Safieza -
Wkmsalam...hehee..nnt akak beli yg merah lak la..hari tu pakai rembat jek kat Carefour...hehehe

HomeKreation -
Wkmsalam...thanks Along...suka ke x suka ke..dia kena makan jugak..hahaha

Oh Oeya -
Wkmsalam..kabar baik...uikss dah licin laa..dah kirim ke kampung separuh..heheh

Cik Cek -
Terima kasih atas ucapan tuh..dah lepas dah pun tp sudi lg org nak wish..hehehe...Alaah puding tu suka-suki akak jek nak buat...dr xda apa2 kan..pakat menyuap puding laa..hehehe

MamaFaMi -
Hahahahhaha...Mama kejii taauuuu...nasib baik xda ULAR kan Ma kan..hahahha..adeehh..

Wattie -
Boleh jek ganti dengan betik ke, pisang ke...peach pun boleh...thanks atas doanya ya Wattie..

MaDiHa -
Ratna, bila dah itu jek yg sempat...kena la terima seadanya diriku ini..hahahahhahah

Jiya -
Hahhaha..ko perli akak ke Jiya..ke ko nak makan beradap sekali lgk..boleh akak watkan puding nih..wakakakkaa (*kamben2 sume sihat ke..hehehe)

Sue@Nenie -
Thanks Sue...rasanya pun sedap tauu..campuran rasa kembang semangkuk dgn buah tu..

Ummi said...

Yat Maria -
Akak pun suka jgk..tambahan yg letak buah2 camni..byk khasiat kan..hehe

Uncle Lee -
Thanks for your compliments, appreciate it! I don't think I can manage that kind of school at this age, hahahaa...better rest or go for a holiday, right?
Hahahaa..how can I kena tipu dengan Ramona's wedding...hahahaha, forgot of your 2 sons...huhuu

Azila -
Terima kasih Zila...muaaahhhh

Diana -
Alaaah sempoi2 jek tu Diana..hehe..ikut kerajinan dan masa yg ada jek..

MakSu Sue -
Thanks atas doa...aah akak tau, cuma hari tu rembat jek..x tengok2 dah..hehee..blk rumah baru perasan...adeehhh

Iena -
Thanks for dropping by Iena...Tu la kan...banyak yg putih jek isinya...xpa next time cuba cari yg isi merah lak..x puashati lgk nih..heheheh...

sweetazezah said...

salam..akak,hepy belated annivesary.yg ke brape neh?hehehe..smoga berkekalan hingga ke syurga!ameeeenn!mcm besh je puding akak itew.dlm esbox jijah ade buah ni,tp yg kaler pepel tuh..leh terai ni.

AdyBudika said...

nape yg mamafami wat warna die garang?????