Wednesday, April 6, 2011

Yee Mee Goreng Bersalut Telor

Assalamualaikum....nak jamu mata u all dengan hidangan serba ringkas jek dari akak tuk dinner semalam...nak menghabiskan baki yee mee hari tuh...satu paket ada 5 sanggul gitu...so masak lagi separuh ni...selesai...xpun terlupa nnt kan..hehehe....Goreng pun ala-ala kita goreng maggie gak laaa....xyah rebus dulu...terus jek masuk dlm kuali...Ok, malas nak bebelsss panjangsss...jom layaaannzzz...hehehe


YEE MEE GORENG BERSALUT TELOR
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 2 sanggul yee mee
  • 5 biji bawang merah ) ditumbuk
  • 3 ulas bawang putih )
  • 2 sudu besar cili kering kisar
  • 200 gm isi ayam - potong kecil
  • 3 biji telor
  • 1 sudu teh lada hitam yg telah dikisar
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar kicap cair
  • 3 sudu besar sos cili
  • secekak sawi - potong kecil
  • 1/2 btg lobak merah - hiris halus
  • 2 keping tauhu - digoreng dulu dan potong kecil
  • sedikit serbuk lada sulah
  • garam secukup rasa
  • 1 1/2 cawan air/secukupnya
  • minyak untuk menumis
  • 1 tangkai cili hijau n merah - potong serong untuk hiasan.
  • sedikit hirisan daun bawang
  • hirisan limau kasturi

Cara-Cara:-
  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan tumbuk beserta cili kisar dan kacau hingga wangi.
  2. Masukkan ayam dan lada hitam kisar, kacau hingga ayam masak.
  3. Masukkan air dan biar mendidih, lalu masukkan yee mee tadi dan kacau rata biar mee kembang.
  4. Bila air hampir kering, masukkan sawi dan lobak serta garam, sos cili, kicap dan serbuk lada sulah. Masukkan juga tauhu yg digoreng tadi, kacau rata.
  5. Kemudian tolak mee ke tepi dan pecahkan telor dalam kuali yg sama, kaup balik telor dengan mee dan kacau rata lagi hingga nampak mee bersalut telor.
  6. Jika yee mee telah betul2 lembut, tutup api dan taburkan cili potong tadi, gaul rata kejap. Hidangkan dengan perahan limau kasturi.


19 comments:

AdyBudika said...

org hijau terkangkang tu napenya???


errrr...kalau mee..buat macam nasik goreng paytaya tu kan akak ummi..kan sedap gak kan..?? unik,,,

cik cek said...

Ummi....lapo lagi perut kak cek...memang belum makan ni....sedap pulak tgk mee goreng ummi ni...:-)

Nieza said...

Assalam Kak Ummi, menarik mee ni biar simple tapi sodap..hehe

izahdaut said...

wah.sedap la mee kering2 gini..kak ummii...comelnya si ijau tu..hihi

Anggerik Berduri said...

tempat chopstick tu comel gila..mane dapt?nk jugak..sob²

Ummi said...

Ady -
Hahahhaa..org ijo terkangkang tu sebab dia lapor...x menyepit mee lgk...wahahahha..adeeh fengsaannn!!

Cik Cek -
Hahahah..xyah mkn nasi la..makan mee jek...diet..haha

Nieza -
Sedap la pada tekak akak anak beranak..

Izah -
Hahahah..x jugak kering tuh...tp yee mee x muak kan...org ijo tu sesat...hahahaha, fengsan dah tu..

Ummi said...

Anggerik -
Hahahha...jap nak igt..beli kat mana eks...owh kat SSF...ada byk kaler..pi la cari eh..hehe

Ayu said...

Assalam kak Ummi,
wah another mee yang boleh dimasuk list..kali ni nak ingat tak payah rebus dulu..macam kita buat maggi hijau kemarin., hahah..cantik copstik..tu..

Mat Gebu said...

kAKKK...MANA AKAK DAPAT CHOP STICK TERKANGKANG TUU, COMEL LAHH..BUDAK IJAU TU BEN ASHAARI KAN TIME DIA MARAHH?...HAHAHA...

Ummi said...

Ayu -
Wkmsalam Ayu...aah xyah rebus pun..just masak mcm maggie gak kan..campak jek dlm air dlm kuali sekaligus...hehehe..waah ramai lak minat copstik tu eh..hehee..nak ke Ayu..

Mat -
Hahahah..chopstick tu import dr SSF jek..mcm2 kaler ada...hahaha..budak ijo tu kira baby tengah sembelit la kot...wakakaka...keji ko Mat...hahaha

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kak ummi.. nak pinjam chopstick moden tu buleh? guna yg tu takdelah mee terlepas2 lagi... hehehe...

Yat Maria said...

Kak Ummi

berkenan plak tu chopstick :)..another style noodle yg Yat leh try ni..

Ezadlieza said...

salam K.Ummie

Wah ssedap juga yer kalau yee mee ni digoreng yer...lieza punya yee mee pun masih berbaki lg tu...nak buat sizzling mee aishhh cam dah jemu...nanti bole ler goreng pulak...psstttt akak lieza buat lagi smlm udang lemak jintan tuh...aduh kak mmg sedap laaa...

tun_telani said...

haha.. nk komen mee pun x jadi pas tgk si comey kaler hijau tu..

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

cantik org hijau tu...macam gunting plak..senang la makan mee..dah tentu pegang chopstik elok jer...

Sofea said...

mak aii ptg2 tgk mee ummi rasa nak terkam je...lagi satu pulut kunin kt bawah tu..hadoiii ni yg malas nak mai rumah ummi niiii...;)))

m!sZ zAL!nA said...

mee sanggul ni ada kat umah cikna.. malam kang nak try wat r

Kjee said...

salam ummi. please pick up your award from my blog

tinie said...

salam k.ummi... comel lak nengok orang ijau tu... hihihihi