![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiE8rd2UolCTHPHZLWzR0_Mag2BY4_tGwz6EuxB3WsW74W7BJ-Vlj06Zln3iU8wcdSrnXusY2AD2ZUbn2vGKUee-sO2m87qGN7XEfIzE11YdrPAR1zPmrob36rEdBzOvDgJXWPpjyMpFjF1/s320/jemput+airdidih2.jpg)
Bahan:-
- 1/2 kg tepung gandum
- 1 cawan air mendidih
- 1 3/4 cawan air biasa (lebih kurang la ni)
- 15 ekor udang - (kalu besar, kerat2 sikit)
- 1 labu bawang besar (dadu)
- taugeh ikut suka (byk sikit lg sedap)
- daun kucai - kerat 1 inci
- 1 biji cili merah - hiris halus2
- garam secukup rasa
- sedikit serbuk kunyit
- minyak banyak untuk menggoreng
Cara Menyediakan:-
- Satukan dan gaul rata tepung, serbuk kunyit dan garam
- Masukkan udang dan sayuran serta cili. Gaul rata.
- Masukkan dulu air panas dan gaul menggunakan garfu atau senduk kayu. Biar rata. (tepung akan berketul2 sikit).
- Kemudian masukkan air biasa dan bancuh seperti adunan jemput biasa hingga mesra.
- Panaskan minyak dan jemputkan adunan dan balik-balikkan selalu jemput.
- Bila telah kuning keemasan, angkat dan toskan minyak. Hidangkan bersama sos kesukaan.
4 comments:
Arghhh!!!, menci tau goda2 i dgn cekodok..dah lahh tuu ada udang pulak...habis laaa i gatal nanti...
Alah..sedapnya..bole buat minum2 petang ni sambil duk kat balkoni..ct amik resepi yer :)
Mat - Memang pun akak saja je goda2 Mat kot boleh ngendeng anak buah Mat nanti buat menantu..wakakaa..Alah ko makan je la udang tu..gatal garu belakang citer eh..hehe
Ct Delima - Memang sedap la kalu dah nama jemput2 ni kan..apa2 pun jenis jemput2 kan..Makan kat pondok di kampung lagi best..hehe..
sedapnyer ummi masak..
nak buat jugakla nanti..
Post a Comment