Tuesday, February 10, 2009

Double Chocolate Muffin

Okayyy yang ni pun Ummi buat untuk anak-anak sedara sebelum balik kampung jugak..sori la yea...dah licin...Asal resepi dari Quick N Easy Treats, tapi Ummi seludup dari dapur Diana lagi hehee...Sedap dan lemak dengan rasa yogurt tu..Tapi choc chips dah habis, ummi campur jek choc rice...Meh salin resepi k..
Bahan:-
  • 1 3/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 3/4 cawan gula perang (resepi asal gula kastor, so kurang manis sikit)
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • 100 gm mentega, dicairkan
  • 1 biji telor
  • 3/4 cawan yogurt plain
  • 1/2 cawan susu coklat (resepi asal susu putih)
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 1/2 cawan choc chips (*ummi out of stock, letak choc rice je)
Cara Membuat:-
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
  2. Ayak bersama tepung, soda bikarbonat dan serbuk koko. Kemudian masukkan gula.
  3. Pukul telor dan esen vanila, masukkan kesemua bahan cecair ke dalam adunan tepung.
  4. Kaup balik dan pusing satu arah menggunakan garfu (*ummi guna whisker) sehingga tepung serata dengan bahan cecair. (jangan kacau terlalu lama, cukup setakat bercampur je)
  5. Kemudian masukkan choc chips dan kacau rata.
  6. Sendukkan adunan ke dalam loyang muffin yang telah dilenser/cawan kertas.
  7. Bakar selama 20 minit atau sehingga lidi penguji keluar bersih.

4 comments:

Aishah@Ariffin@Aqil said...

wah nih mmg menggoda nih...sedap kalu dapat makan seketui 2...

Rafizah Nordin said...

k ummi,
sy mmg penah amik kelas ngan loveliana tahun lepas & sebelum ni sy ada blog untuk amik order cc & cakes tp ordernye wallahhh ciput2 giteww.lgpun mcm x konfiden jek.jd sy delete blog tu & tumpu pada 1 blog ni sajelah selain blog pasal novel sy.skrg ni sy rase sgt2 konfiden & banyak surf internet deko2 cake ni.banyak yg dpt belajar dr internet setelah tau asas kek & cc dr loveliana...begitulah kisahnye kak...

ummi said...

Aishah - hehe.. nak seketuii je ke?

Fiza - Ooh gitu citernyaa..patutlah tangkas gak dengan deco sume..pasni ligat lah eh..hehe, thanks Fiza.

EtsUko cHan said...

hye auntie....
bleh x taw cmne nak wat muffin yang dlm de coklat yg cair...cm creamy cm 2...best nyer!