Thursday, February 26, 2009

Ayam Sosha Istimewa

Lama dah Ummi perap resepi ayam ni...hampir lupa nak buat. Kelmarin selak pnya selak menu, baru jumpa semula. Meh makan nasi kuning dengan ayam sosha istimewa ni..memang sedap...Resepi ceduk dari dapur Noreen dan nk kopipes je resepi ni...Mintak izin ya Noreen and thanks for sharing sebab memang sedap gilooosss...Cara masak dan bahannya boleh agak dah sedap ni...Memang cerewet sikit nak kena buat bawang goreng, goreng kismis dan gajus dulu...Bersilat habis Ummi balik keje semalam buat ni..ambil masa lama sikit laa nak masak, nak masuk mulut cepat jek!


Bahan-bahan:-
  • 1 ekor ayam - buang kulit dan segala lemaknya dan potong 12, lumurkan ayam dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. goreng lembab 1/2 masak
  • 1/2 jari kulit kayu manis
  • 5 biji buah pelaga
  • 3 kuntuk bunga cengkih
  • 3 sudu makan lada kering kisar
  • 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • 1 tin kecil tomato puree
  • 1/2 cawan tomato sos
  • 1/2 cawan hirisan daun pudina (*ummi xda stok daun ni)
  • 1/2 cawan hirisan daun ketumbar
  • sedikit madu atau gula pasir
  • 2 biji buah tomato - dibelah 4
  • 1 biji buah tomato - dihiris untuk hiasan
  • 1/2 kg bawang kecil - dijadikan bawang goreng
  • 1/2 cawan kismis - digoreng dan diketepikan
  • 1/2 cawan gajus - digoreng dan diketepikan
  • sedikit kacang peas, hirisan daun pudina/daun ketumbar - untuk tabur
  • sedikit minyak dan garam
Bahan2 kisar:-
  • 1/2 jari halia5
  • biji bawang putih
  • 10 biji bawang merah
Cara-Cara:-
  1. panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih hingga wangi
  2. masukkan lada kisar dan tumis lagi hingga cantik
  3. setelah itu masukkan pula bahan2 kisar dan tumis hingga garing
  4. barulah dimasukkan serbuk kunyit
  5. kacau rata sehingga cantik warnanya. barulah dimasukkan tomato puree dan tomato sos, balik2kan
  6. masukkan pula 3/4 bahagian daun pudina dan daun ketumbar - tinggalkan sedikit untuk tabur
  7. tuang sedikit air. masukkan juga buah tomato yang dibelah 4, gula/madu dan sedikit garam. masaklah sehingga pekat. bila agak pekat tuang sedikit air
  8. masukkan kismis goreng, gaul rata. masukkan pula bawang goreng
  9. gaul sehingga rata. barulah dimasukkan ayam goreng. gaul supaya ayam dan rempah bergaul rata
  10. biarkan mendidih sehingga ayamnya empuk dan lembut. masak lama sedikit, supaya rempahnya meresap. bila ayamnya sudah masak barulah dimasukkan gajus goreng
  11. gaul sampai rata. semasa menghidang, tabur hirisan daun pudina/daun ketumbar, hirisan tomato dan kacang peas12.

Nota: Enak disajikan dengan nasi minyak ataupun nasi beriani. sebaik2nya masak hari ini dan hidangkan pada keesokan hari.

3 comments:

Aishah@Ariffin@Aqil said...

wah ummi menu nih nampak best nih...next time kena cuba nih...masuk menu list...

rinnchan said...

Dah namanya pun Ayam "Sosha"..nak buatnya pun kena lah syusyah-syusyah sikit..heh heh heh...

ummi said...

Aishah - sedap ayam ni sbb diletak bwg goreng n kismis goreng tu..cuba laa..

Rinn - Aah la Rinn, tekak teringin sgt nak makan, so balik keje buat jugak laa..berbaloiii..hehe