
Bahan:-
- 1 kilo beras basmathi - cuci,rendam 15 min dan toskan
- 1.5 ltr santan - drpd 1 1/2 biji kelapa
- 4 batang serai - dititik
- 3 helai daun pandan - disimpul
- 5 helai daun salam
- 5 helai daun limau purut
- 1/2 jari halia - diketuk
- 1 1/2 s/b jus limau kasturi/lemon/nipis
- 1 s/b garam
- 2 ibu jari kunyit hidup ditumbuk dan diambil airnya atau 2 s/k kunyit serbuk
Cara-cara:-
- Didalam sebuah periuk,masukkan santan dan kesemua bahan2 kecuali beras dan masak hingga mendidih.
- Masukkan beras dan kacau rata dan masak hingga kering seperti nasi biasa.
**Jika menggunakan beras biasa,kesemua bahan2 disatukan dalam periuk dan dimasak seperti memasak nasi lemak.Sekiranya tk ingin nasi berkerak,apabila nasi kering bolehlah dialihkan dlm pengukus dan kukus hingga masak.
**Untuk menambahkan seri pada nasi kuning aroma ini boleh juga dimasukkan lobak merah yg didadu dan kacang peas ketika nasi hampir kering,ikut selera masing2.
No comments:
Post a Comment