Wednesday, February 11, 2009

Asam Kari CMG

Kadang2 nak masak tak reti dah nak pilih resepi mana dulu..tengok yang ni sedap, tengok yang tu sedap...tapi yang paling laku kat rumah ni kalu semua yang berkaitan dengan "pedaassss"...hehe..So inilah habuannya hasil selongkar dapur Mat kelmarin...Oiihh, terangkaattt...berselera sungguh orang dalam rumah ni makan...hehe..Ummi x ingat la, rasa macam pernah dah masak ni..ish x kesah laa..meh layan resepi k.
Bahan:-
  • 500 gm ikan pari (ummi guna tenggiri)
  • 10 batang bendi
  • 3 biji tomato - dibelah dua (ummi guna tomato ceri)
  • 2 kuntum bunga kantan - dibelah dua setiap satu
  • segenggam daun kesum
  • sejemput asam jawa dibancuh dengan 1/2 cawan air
  • 2 keping asam keping
  • 500 ml air (secukupnya)
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis (+- 4 camca besar)

Bahan Untuk Rempah (bertanda * ditumbuk lumat):-

  • *6 biji bawang merah kecil
  • *3 ulas bawang putih
  • *1/2 cm halia
  • *1 inci kunyit hidup
  • *1 keping hirisan lengkuas
  • *1 cm belacan
  • 2 camca besar cili kisar
  • 2 camca besar rempah kari ikan

Cara Memasak:-

  1. Ikan pari dipotong-potong dan perap dengan sedikit garam dan asam jawa. Biar 10 minit dan bilas bersih. Toskan.
  2. Dalam periuk, panaskan minyak dan tumis bahan-bahan tumbuk. Masukkan cili kisar dan serbuk kari ikan. Tumis hingga terbit minyak dengan api yang sederhana.
  3. Masukkan air dan asam keping. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan ikan, daun kesum dan bunga kantan. Biar mendidih lagi.
  5. Masukkan air asam jawa dan bendi. Perasakan dengan garam dan gula.
  6. Akhir sekali perlahan-lahan masukkan tomato dan biarkan mendidih sekejap.
  7. Tutup api dan hidangkan.

No comments: