Bahan A:-
- 1 ekor ayam (potong 8) - (*ummi wat half je dari resepi ni)
Bahan B (dimesin halus) :-
- 3 cm halia
- 3 batang serai
- 3 ulas bawang putih
- 3 ulas bawan merah
- 1 s/b lada hitam
- 3 biji cili merah (jika suka - Ummi letak jugak)
Bahan C:-
- 1 s/b kicap
- 1 s/b garam
- 2 s/b madu/gula (*ummi letak madu)
- kunyit serbuk
- minyak + serai yang diketuk (buat renjis semasa bakar ayam)
Bahan Lain:-
- sayuran seperti salad, carrot, timun, tomato, brokoli & bunga kobis
- Gaulkan kesemua bahan dan perapkan pada ayam selama 3 - 4 jam.
- Bakar aam dalam oven pada suhu 200 C selama 30 minit (Ummi bakar api bawah 20 minit dan guna api atas bawah 15 minit lagi).
- Renjiskan sedikit minyak dengan serai yang diketuk.
- Pusing/terbalikkan ayam dan bakar sehingga ayam betul2 masak.
- Bila sudah masak, hidangkan bersama sup krim ayam, potato chips dan sayuran tadi.
- Makan dengan pencicah sos kesukaan.
4 comments:
Ummie.
Bestnyer...
Tak terikut kita.
salam..
terimakasih la atas kesudian mencuba resepi kakliza..
sib baik jauh berkilometer..kalu tak sure kena pengkeras ayam bako tu...
Kat sini oven takde api atas or api bawah. lol.
salam ummi.. baru terjumpa link blog ummi dr mmber, memang superb! i like! heheh byk ilmu bleh dapat dari sini. thanks a lot.. ;)
http://atehscorpions.blogspot.com/
Post a Comment