Saturday, February 14, 2009

Udang Tempoyak Daun Kunyit

Menu semalam ni...x sempat nak posting..Hari ni masak macam biasa wpun cuti, xleh nak lewat jugak sebab Aiman kena attend Kelas Kepimpinan Pengawas dari pagi sampai 5.30 petang. Najiha pun kena pergi sesi taklimat untuk Kelas Memandu seharian dari jam 8.00 pagi sampai 4 petang tadi. Lepas buat spaghetti goreng Ummi pun kemas dapur semua, sidai kain dan terus basuh porch. Hubby lak tolong vacuum dari living sampai dining room, kipas kat siling pun semua dia cuci...thanks a lot yang..hehe..Pastu dalam jam 10.30 pagi kami berdua bertolak ke Muadzam Shah untuk kenduri kahwin anak kawan lama masa kerja sana dulu..Balik semula Kuantan sampai rumah dah jam 3.30 ptg. Lepas tu keluar lak cari barang untuk kenduri kahwin adik Ummi nanti dan terus ambik Najiha kat tempat driving school dia..Penatnya..rasa nak duk baring je...Tapi ku gagahkan jua mengadap kat sini..hehe..

Ok ok, meh la salin resepi ni eh..Asal dari majalah Keluarga, tapi Ummi dah adjust jugak laa..sedap ooo..masa masak malam tadi, hubby balik masjid kata bau sampai kat luar pagar sana..ye ke? kena bagi jiran kalau camni eh..hehe...masak sikit jeee...

Bahan:-
  • 250 gm udang
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 1/2 cawan santan cair
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
  • 2 helai daun kunyit - hiris halus

(*Nota: Resepi asal tidak menggunakan santan, hanya air sahaja)

Bahan Kisar/Tumbuk:-

  • 8 tangkai cili padi
  • 2 tangkai cili merah
  • 1 cm kunyit hidup
  • 3 sudu besar tempoyak
  • sebahagian santan cair
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan kisar hingga terbit minyak dengan api perlahan. Masukkan sebahagian lagi sanstan cair. Kacau-kacau selalu.
  2. Masukkan udang dan biar mesra sekejap.
  3. Masukkan garam secukup rasa.
  4. Akhir sekali masukkan pati santan dan kacau sebentar. Biar kuah pekat sedikit.
  5. Masukkan daun kunyit yang dihiris tadi.
  6. Tutup api dan hidangkan bersama nasi putih.

8 comments:

hanieliza said...

salam..
nampak sedap jer lauk udang tempoyak tu ..
tapi kalau kkliza masak..mmg jadi pandang2 jer..sbb semmuanya x suka tempoyak....
akhirnya kakliza makan sampai 3 ari...
takper nanti kakliza buat masa jamuan pot-luck nanti...
amacam..beresss....

makcikkantin said...

Haiii lah ummi,
tak terkejar kerajinan mu ini. ingat makcik post banyak minggu ni...rupa2nya ummi lagi terror, wa respek sama lu lah. dah lah kerja, masak sempat ambik gambar pulak tu...

.:chEyaNtie:. said...

setuju ngan kak liza..cantik sungguh la udang tempoyak tu..terliur laaaa hehehe

Mus_Astley said...

Nak cikit .. nak cikit...

Isyrak said...

Salam..
saya org baru di sini..
berkenan lak tengok gulai tempoyak ni..
aritu buat tak jadi sebab tak letak santan kot..
cair jerk..try resepi akk la plak..

http://littlemermaid.mysekolah.com/

CT Delima said...

K.ummi berseleranya tgk lauk ni..baik2 x nak makan terus nak makan hehehe tempoyak ni sekali2 makan memang sedap :)

ummi said...

Kak Liza - O kat rumah k.liza x laku tempoyak eh..hehe..kalu kat rumah ummi bertambah nasi semua..hehe, ndak2 kalu ikan patin ke, ikan kerai ke..lupa donia kejap..

Makcikkantin - Alah Ummi masak pun ikut mood jgk..kdg2 terlebih rajin, kdg2 malas sesgt..hehe..tp dah perut nak makan, ku gagahkan jua..wahahaa..hb x suka sgt yg beli.

Cheyanti - Hehe..udang cantik pun kena gaya jugak masak..xpun ada yg pandang saje je.. :) hehe

Mus - Hehe..dah licin dah tu..meh sini tlg siang udang..kak masak semula nak? hehe..

Isyrak - time kasih sudi singgah sini..silakan la try..harap menepati citarasa la nnt.. :D

ctdelima - tu la pasaii..mmg pun kalu tercium bau dia masa masak, mmg terus rasa lapoorr..habis diet akak..wakaka..

sakurasa 2 said...

Ummi jemput ke blog sakura cuba teka - teka