Ni menu semalam, saja nak menambah lauk makan dengan udang tempoyak kat atas tu...my kids kurang sikit kalau udang masak camtu..so buatkan sambal telor dadar ni..Resepi sempoi tapi dah ternampak dalam majalah SAJI barulah teringat nak buat...hehe..Selalu tu wat telor mata dulu..
Bahan:-
- 5 biji telor
- 1/2 cawan cili kisar
- 1 labu bawang besar - dadu
- 2 ulas bawang putih - cincang
- 1/4 cawan air asam jawa
- sedikit gula
- garam secukup rasa
- kacang peas/jagung
Cara-Cara:-
- Pecahkan telor dan letak sedikit garam, pukul sedikit.
- Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tuangkan kesemua sekali (biar tebal) dan goreng dadar seperti biasa. Setelah masak, angkat dan potong 4 atau ikut suka. Ketepikan.
- Panaskan 5 sudu besar minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga layu kekuningan.
- Masukkan cili kisar dan tumis hingga naik minyak (masukkan sedikit air jika perlu).
- Masukkan air asam, gula dan garam secukup rasa.
- Masukkan telor yang telah dipotong tadi dan gaul rata.
- Akhir sekali masukkan kacang peas. Kacau rata sebentar. Tutup api.
No comments:
Post a Comment