Ni pun Ummi buat semalam untuk bekal Aiman ke sekolah pagi tadi dan sarapan pagi kitaorang semua jugak laa..Resepi asal dari majalah SAJI nama asalnya Pai Daging Beroti tapi Ummi tukar kepada French Loaf Lapis Daging agar senang nanti Ummi nak mark bila buat rujukan dan Ummi ada adjust sikit sukatan bahan sebab Ummi buat loyang besar sikit..hehe..Cara buatnya pun sama ala-ala roti lapis daging jugak. Apapun Ummi letak resepi asal la ya...pandai-pandai lah adjust loyang bila nak mula melapis tu ya..kang x cukup separuh roti tu..hehe
Bahan A:-
- 1/2 batang roti Perancis - potong 1 inci tebal
- 1 tin susu cair (*ummi guna fresh milk)
- 2 biji telor
- 1/2 cawan mentega cair
Bahan B:-
- 350 gm daging kisar
- 1 labu bawang besar (cincang)
- 3 ulas bawang putih (tumbuk) - Ummi cincang je
- 2 sudu besar serbuk cili
- Garam dan gula secukup rasa
- 3 sudu besar sos tomato
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang hingga naik bau.
- Masukkan daging kisar, serbuk cili dan sos tomato. Kacau sesekali hingga daging masak dan sebati.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Masak hingga daging agak kering sedikit. Tutup api dan biarkan sejuk
- Sementara itu, campurkan susu, telor dan mentega cair dan pukul dengan whisk hingga sebati.
- Rendamkan potongan roti tadi.
- Ambil loyang dan lapikkan dengan kertas surih. Sapukan dengan shortening.
- Lapiskan bahagian bawah dengan separuh roti tadi
- Kemudian letakkan kesemua daging tadi, ratakan.
- Kemudian letakkan sebahagian roti lagi dan tuangkan lebihan susu di dalam loyang.
- Bakar pada suhu 200 C selama 45 minit (*Ummi set oven 180C).
Adunan yang telah diadjust mengikut loyang/alluminium pan agak besar (7x7 in), Ummi menggunakan:-
1 batang roti peranchis, 3 biji telor, 1 1/2 tin susu. (Yang lain ikut sukatan asal).
3 comments:
sedapnya nampak tu...berangan jugak nak buat..
emm..ni mmg sedap ni k.ummi..harus ct cuba gak ni..yummyyy!!
Maklang - Hai, lama maklang x datang sini eh...jangan berangan Maklang..buat je..pastu makan sambil berangan..hahaha...
CT - Aah cuba jgn x cuba..x pun xtau lak camne rasanya kaan..? hehe..
Post a Comment