Lauk malam tadi sebenarnya nih...Resepi dari dapur Maklang Kerteh sana. Memang nak menghabiskan saki-baki udang dan sotong serba sikit tu...
Bahan:-
- 10 ekor udang
- 3 ekor sotong dipotong bulat
- 4 batang kacang panjang - dipotong sepanjang 1 inci
- bunga kobis (*ummi xda ni)
- 1 batang carrot - hiris bulat berbunga
- 1 labu bawang besar - dipotong memanjang
- 3 ulas bawang putih - dihiris
- 2 biji lada merah - dihiris
- 10 biji cili padi - diketuk
- 3 cm halia - dihiris halus
- 3 batang serai - dihiris nipis dan menyerong
- 2 s/b sos cili
- 2 s/b sos tomato
- 2 s./b sos tiram
- sedikit gula
- garam secukup rasa
- minyak untuk menumis
- 3 helai daun limau purut
Cara Memasak:-
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
- Apabila sudah naik bau, masukkan serai dan cili padi.
- Masukkan sos-sos.
- Masukkan sotong dan udang. Gaulkan rata dan biarkan separuh masak.
- Masukkan sayuran dan daun limau purut bersama garam dan sedikit gula. Kacau rata.
- Angkat dan bolehlah dihidangkan bersama nasi. Makan panas-panas lagi sedap.
No comments:
Post a Comment