Monday, February 2, 2009

Chocolate Bread Pudding with Hot Fudge Sauce

Yang ni akak letak gambar dulu la eh..Kalau nak jugak kena gi selongkar kat dapur Zana tu dulu..sabor yee..Sedapnyaaaaa..hingga menjilat sudu tau...haha...Ni ummi translate la dari resepi asal kat dapur Zana tu ya.. thanks Zana..
Bahan:-
  • 6 keping roti putih (agak tebal) - buang kerak tepinya
  • 450 ml susu pekat manis
  • 175 ml susu sejat
  • 2 sudu makan serbuk koko
  • 2 biji telor
  • 2 sudu makan gula perang
  • 1 sudu teh esen vanila
  • gula aising - untuk tabur semasa menghidang

Cara Menyediakan:-

  1. Griskan loyang yang agak dalam (ummi guna Pyrex casserol je). Potong roti kepada 4 segi kecil dan susun dalam loyang.
  2. Dalam sauce pan, satukan susu segar, susu sejat dan serbuk koko. Panaskan atas api perlahan sambil dikacau selalu hingga adunan agak suam-suam.
  3. Dalam mangkuk lain, pukul telor, gula dan esen vanila dengan whisk.
  4. Masukkan susu suam tadi dan pukul lagi.
  5. Tuangakn ke dalam loyang yang disusun roti dan pastikan roti tenggalam.
  6. Simpan dalam fridge selama 1 - 2 jam.
  7. Keluarkan dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 35 - 40 minit (*my oven - 40 took minutes only).
  8. Bila telah masak, biarkan set 5 minit dalam oven. Keluarkan dan sejukkan
  9. Taburkan gula aising dan tuangkan Hot Fudge Sauce ke atasnya.

Bahan Hot Fudge Sauce:-

  • 55 gm plain chocolate - potong kecil2
  • 1 sudu makan serbuk koko
  • 2 sudu makan golden syrup
  • 55 gm butter
  • 2 sudu makan gula perang
  • 150 ml susu segar
  • 1 sudu makan tepung jagung

Cara Menyediakan:-

  1. Satukan kesemua bahan dan kacau atas api perlahan sehingga adunan sebati. Jangan terlampau pekat..biar cair..dan tuangkan ke atas pudding.

4 comments:

BabyBooned said...

hi kak umi, this is my first time here and u've got me hooked! your recipes are mouth-watering and i cant wait to try them out. hope u dont mind, i'm linking u to my blog.

Aymy with love said...

K ummi, nampak sedapnyer puding tue.. dah kecur mulut nie...

shima said...

salam umi...
uikshhh sedapnyerr nampak dessert nih!! mesti kalau mkn ni sampai terjilat2 sudu....yum yummmm

Ummi said...

Babybooned - Hai, thanks for dropping by here..Not really, i think my recipes are just as simple an ez one...Always lack of time..got to catch-up for everything after office hour..haha..Hope you'll enjoy trying those recipes..:D

Aymy - Alahaii siannya..kena buat cepat lah Aymy..nanti x mau berhenti air liur tu..haha

Shima - Aah..memang sedap yang nih..habis semua kena jilat, sudu, jari, pingga pun..wahahaa..