Wednesday, January 5, 2011

Aiman Masuk Wad....Huhuu

Salam semua....maaflah lama x bersiaran...akak bercuti dari jumaat hari tuh...sambung lagi ni sebab Aiman masuk wad la pulak...Sebelum ke KL urusan anak2 dara balik U semula hari tuh, Aiman duk demam la masa tuh...dah ambik ubat kat klinik...pastu after 3 days balik dari KL still x baik, x kebah. Tapi hari Isnin tu sempat lah Aiman pergi orientasi Form 1 pastu balik dia terus tdo, rupanya memang demam semula. so petang Isnin tu pergi semula klinik Doktor suh wat blood test. Jadi Selasa semalam akak seharian duk di Kuantan Medical Centre (KMC) urusan dia...siap amik darah n dpt result....huhuuuu...sah dia positif denggi...!!

Lalu dinasihatkan oleh doktor masuk wad walaupun bacaan darah dia 158, still ok laaa lagi...xda muntah-muntah pun, nak kata buang2 air pun x kerap pun, sekali dua jek dalam jarak lama dan tiada pun tanda bintik2 merah di badan, namun kena ikutlah nasihat Doktor kan...semalam seharian tunggu bilik yang dibooking, still no vacancy...waaaa....Dari jam 1 ptg - 7 ptg Aiman ditempatkan sementara di Day Care Unit dulu laaa, just drip air jek, akak pun siap bagi 100 Plus bagai gak balik semalam, cuma x buatpun sup ketam ke apa ke, sbb rasanya dia dah ok sikit lepas masuk air tuh...last2 smlm pun Nurse kasi tau still xda bilik...so balik rumah dulu la smlm dengan tangannya yang berbekas cucuk jarum tuh...Kejap lagi nak pergi semula ke hospital tu dan tanya bilik....x tau la pukul berapa dapat bilik tu kang...ramai sungguh org sakit eh! Seksa nak tunggu bilik kosong pun...nasib baik dekat dengan rumah dengan ofis akak..okay lah, so kejap lagi nak siap...so tiada siaran makanan untuk beberapa hari ni...Akak pun duk berjaga malam 3 4 hari sudah bila panas dia naik malam2, tp malam tadi badan dia xda panas dah...akak pun rasa cam nak terdemam2 gak dah ni, maybe penat bersambungan balik dr KL pun ya...huhuuuu...Salam...u all take care k!

Aiman baru terjaga dari tdo...still panas badan dia tuh (gambar2 blurr sikit sebab guna hp cokiaaa akak je ni)

ni dia baru hentam pizza 2 slice, abang sebelah dia tu kasi, masa tu akak kat luar berurusan dgn Doktor....tup tup, dia kenyang dan bole la tersenyum sikit..

eemmm...kesian anakku...Aiman x kesah eh...emak kesaaahh cayanggg...!

39 comments:

EDDIE YUSTIN said...

Salam..didoakan moga cepat sembuh

Mas said...

tu la kak, memang risau klu demam lma2.....dah masuk air, nnti sihat la tu kak...
aiman kena minum air byk2 tau....moga aiman cepat2 sembuhh....
nnti aiman dah sihat ,akak kasi aiman makan pucuk ubi kayu, msk apa2 pun tak pe, kata orang pucuk ubi kayu tu boleh matikan kuman denggi tu dalam badan...mkn sekali dua pun dah cukupp...

anymz said...

get well soon aiman..mama kesah tuu..

Siti said...

salam kak umi,

keseiannya Aiman kena denggi..ikut pengalaman siti masa papa kena denggi dulu..siti bagi makan sup ketam..n paling mujarab bagi minum air pucuk betik...blend jadikan jus..jgn ambik byk...dua tiga sudu jerk...lepas jer papa minum...terus naik balik blood plat papa...alhamdulillah..mmg berkesan sgt2..
Moga Aiman cepat sembuh..Amin

azian said...

salam kak..
semoga aiman cepat sihat...

hana said...

salam kak..
aduhai siannya aiman..... nih auntie pong kesahhh.... mudah2an cepat sembuh man yer....

Siti Indrawati said...

Salam Kak..semoga aiman cepat sembuh..sabar yea kak!

Ayu said...

semuga aiman cepat sembuh
& kak ummi pun take care juga ya..

K.Nor said...

lorr patut la senyap jer.. ingtkan letih balik dr KL tak ilang lg..

moga aiman cepat sembuh ya.. minum 100+ tu buang gas dia dulu ya.. pastu jgn lupa bg minum air kelapa disamping sup ketam.

ummi pun kena take care tau :)

Yatie said...

Salam Kak Ummi,
Moga Aiman cepat sembuh dan sihat spt sediakala....akak pun jaga kesihatan juga ya....sayang kamu semua...

Yan said...

Kesiannya.. Moga cepat semboh

izahdaut said...

sian aiman tak kesah ni...tapi nk tersenyum gak mkn pizza 2 slice tu..syukuurr masuk makanan..hehe..moga cept sembuh ye aiman.akak umi pun take care ye..kang dengn nurse2 skali tumbng..hihi

cikmin said...

semoga cepat sembuh ye aiman...kesian mak susak hati... :( kak ummi pun jaga2 kesihatan ya..

leen hussain said...

Semoga aiman cepat sembuh yaa...

chikadakbiru said...

Semoga adik Aiman cepat sembuh yer! dgr nasihat doktor dan ibu tau...!Semoga dipermudahkan segala urusan Ummi hendaknya...Ammin ya Rabbal A'lamin

ima said...

salam kak ummi...alahai kesiannya aiman...ima pernah mengalaminya...memang perit...apa2 pun semoga aiman cepat sembuh...dan buat akak jaga diri ye...

lemongrass said...

Sian Aiman...
Semoga Allah sembuhkan sakitnya and takde side effects berlanjutan from it.
Be brave ye Kak Ummi and take care!

azila said...

Salam K.Ummi..harap Aiman dan cepat sihat dan dapat p sekolah cam biasa dan K.Ummi pon sama yer..jaga kesihatan tu ek

MamaFaMi said...

Speedy recovery buat Aiman. Maknya pun, jangan lasak sangat. Kena rehat juga okay.. take care!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

semoga aiman cepat sembuh & dapat bersekolah segera... teringat masa saya sedang ngandungkan Haziq sedang sarat pulak masa tu.. tiba2 kakak Dininya kena denggi.. kenalah temankan dia kat hospital dengan terboyot2.. tidor kat spital atas kerusi malas tu sampai sakit2 pinggang dibuatnya.. sangat perit rasanya masa tu.. masa Dini kena denggi aritu pun saya buatkan dia sup ketam & bagi air 100 plus & minum air byk2.. (minum pun kena paksa time tu sebab dia tak berselera) selain tu.. ada orang kata minum jus dragon fruit atau jus jambu batu yg warna merah tu pun bagus untuk pesakit denggi untuk menaikkan platlet darah dia.. akak cubalah bagi kat aiman ye..

Naz said...

Salam Kak Ummi..

Didoakan semoga Aiman cepat sembuh..
Diharap Kak Ummi bersabar ye..Kita ni kaum2 ibu bila anak sakit w/pun demam biasa je pun mmg dah risau kan..Insyallah dgn izin Allah kita harap Aiman segera sembuh..

Aishah @ Ariffin @ Aqil said...

Salam akak...
Moga aiman cepat2 sembuh ya...kuatkan semangat tabahkan hati ya...akak pon take care ya...

munna said...

kesiannya aiman.. takdapat nak bersekolah dgn kawan2... semoga cepat sembuh ye

ilahjy said...

salam ummi..jgn risau ikut nasihat doktor.. ilah dah kena tahun 2002 duduk HKL 5hari kalu tak silap 18 botol air masukkkk huhu sampai perut ni jadi kembung dan kerasss mcm nak pecah.. pastu baru deoa buka air tuuu.. dan boleh balik.. tapi berat badan akan turun mendadak 6,7 kg.. ilah dapat tanda2 merah mcm kena gigit nyamuk semasa berada di HKL.. minum 100plus byk juga.. badan kita akan rasa tak sihat selepas 6 bulan..badan akan rasa tak stabil mudah melayang dan rasa diri mcm org tua..letih lama tul ummi hampir 1 tahunn.. tapi selepas tu kalu demam biasa rasaa dia mcm lemah longglai dan bisa2 bdan pelik... mungkin badan kita dah kena serang dengii kesan dia mcm tu agaknya.. jaga aiman elok2 ya....

Anna Qawina said...

moga anak akak cpt sembuh & dpt g sklh...
akak pun kena jaga kesihatan diri :)..Insyallah takde apa2 yg membebankan..

MAMA MIRZA said...

salam...

moga aiman cepat sembuh ya.. doa je yang dapat dikirmkan..

Nieza said...

Salam Kak Ummi,
semoga aiman cepat sembuh seperti sediakala...amin..apapun ikut jer nasihat doc tu kak...dan harap akak juga sihat...take care sis!..:)

nursuraya said...

cian aiman.. kirim salam kat die...

Suzi said...

alahai kesiannya aiman, moga cepat sembuh ye...
take care kak ummi.

Kak Rose said...

Cian Aiman, 1st day sekolah dah kena masuk sepital lak... tp x pe KMC service ok kan... macam dok hotel jer.. muga Aiman cepat sembuh. Ummi jgn risau sangat n take care!

Miss Vamp said...

rsau k.ngah ble tau psal adik..rase nk blik time tu jgak.Ni xbest duk jauh ni..huhu..hrap2 adik cepat ok. Cian plak nnt t'tggl bljar klu lme2..Mak, jga dri tau.kang xpsal2 mak plak sakit..luv n miss u mak.. <3

mokwonik said...

mokwo doakan aiman cepat sembuh...lepas nih diri aiman akan mudah terkena jangkitan lain dan badan akan menjadi lemah..so take care yekk!minum susu banyak2... mama aiman pun take jugak..jgn 'tumbang' udah lerr

Mat Gebu said...

Alaaa kesiannya aiman, moga cepat sembuh yeaa, pakcik mat doakan...huh mak mana tak risau kalau anak sakit, Tak pe lepas baik demam ni kan mak aiman dia nak beli kan hadiah sepeselll tau...jangan lupa tanya kat mak nanti..okeyy..take care... ;-)

Uncle Lee said...

Hello Ummi, regret to read about your boy.
Here's wishing him a quick recovery.
I'm sure he'll be back home soon.

Wa, he hantam dua pizza? Ha ha.
Best regards, Lee.

aidah said...

Salam Ummi,
sy pernah kena denggi ni. Actually denggi ni memang takde ubat pun, cuma kena minum air banyak2. 100 plus doesn't count. Tapi yg tak tahannya jangka pulih sepenuhnya, walaupun dah keluar hospital hampir kat 2/3 minggu baru betul2 ok. Satu badan rasa lemah2. Kalau dah pernah kena denggi mesti be more careful, jgn terkena buat kali ke-2, sebab kesan jangka panjangnya memang tak elok untuk tubuh badan. Diharap Aiman cepat sembuh

Musshima, Putrajaya, Malaysia said...

Didoakan semoga cepat sembuh... Amin

iNtAn aIzaN said...

sabar ek kak..

Ezan doakan anak akak cpt sembuh..amin

LinRosLy said...

Salam Kak Ummi...Kesihannya Aiman...Sabar Yer Dik.... Bykkan Minum Air. Terutama Air ECPI Dengan GTH Bukan Nak Promote Tapi Insya Allah....

Syue Mustafa said...

Semoga Aiman segera sembuh.