Saturday, January 22, 2011

Mihun Masam Manis

Hari ni sarapan jemput pisang dan try buat putu bambu yg dah jadi putu lompang...hahahaha..tengahari goreng mihun masam manis ni jek...malas tul nak masak...nak kata penat mengemas pun x da la kemas mana pun...hahahhaa..rasa nak relax2 jek......Akak dah penah letak resepi mihun ni dulu.....xpa laaa..tepek sekali lg kat sini., cuma kali ni ada adjust bahan sikit...Ok, malas dah nak bebel banyak2, xda idea...hehe....layan je la eh....jemput makan...nak wat hi-tea pun ok gak kan...hehee

MIHUN MASAM MANIS
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 1 paket mihun (*ummi guna cap Terung) - rendam dan toskan
  • 1 ikat sawi - kerat 2 inci (kali ni x letak, tambah karot lak)
  • 1/4 biji kobis - dihiris
  • 200 gm daging - dihiris nipis (kali ni akak guna sotong n udang)
  • 2 camca besar cili kisar
  • 4 ulas bawang merah - ditumbuk
  • 3 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 1 camca besar udang kering - rendam air panas dan tumbuk
  • 1 paket fishball - belah dua (optional) - kali ni x letak pun
  • 1/4 cawan air asam jawa
  • 4 camca besar sos cili
  • 1 camca besar sos tomato
  • 2 camca besar sos tiram
  • 2 camca besar kicap cair
  • 1 - 2 camca besar kicap pekat
  • 3/4 cawan air (cukup untuk melembutkan mihun)
  • 1 camca besar gula
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk dan kacau hingga agak garing dan wangi. Masukkan pula cili kisar dan kacau hingga pecah minyak.
  2. Masukkan daging dan sedikit air. Biar daging empuk.
  3. Masukkan semua sos dan kicap serta fish ball, kacau lagi.
  4. Masukkan air asam jawa dan tambah air lagi.
  5. Tambah garam dan gula secukup rasa.
  6. Masukkan sayur-sayur dan mihun. Kacau balik hingga rata.
  7. Bila mihun telah lembut, tutup api dan hidangkan bersama telor dadar, cili merah potong dan daun bawang yang dihiris halus.

12 comments:

leen hussain said...

sodap kak... mau kalau anak2 leen dikutipnya telur2 tu dulu..heeee

mamawana said...

wah sedapnyerrrrr............nakkk

LinRosly said...

Salam Kak Ummi Cayanggggg.... Muaaaaahhhh...Muncung Tak Sampai Kat pipi Kak Ummi Pulak.... Sbb Jauhhh....Huahuahua...

Mihun Masam Manis Yg Amat Menyelerakan....Fav Lin Ni....Cantik Telur Tu Di Gulung Mcm Bentuk Bunga Rose...Keratif!!!!

Mat Gebu said...

Comey nya mee hoon akak, siap ada ulat gonggok tidur....kak --> 恭喜發財

Mas said...

mas suka bihun...apa lgi yg orang goreng...sedappnya...

Norfa said...

sedap nya..semua makanan buat sy terliur..adoi..

Mas said...

mas suka bihun...apa lgi yg orang goreng...sedappnya...

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
K ummi nak telur 2 roll buleh?

Ummi said...

Leen -
Hahaa..telor tu umpan budak2 kalau xnak makan kan..

Mamawana -
Nak? Kena goreng sendiri la MamaWana..

Lin -
Wkmsalam..muaaahh..hehe, x sampai muncung, kita tarik tali je ler...hehe, Lin kata telor mcm munger rose. tgk Mat kata apa, kejiii tauu...ada ke dia kata ulat gonggok tdo..huhu

Mat -
Kejiiii, kijaaam koo...ulat gonggok ada yg tdo eh..hehe

Mas -
Waaaaaaaaahh akak kan kalu org goreng or masak...bkn mihun jek, semua akak sukaaa..hehe

Norfa -
Huhu...ampun kalu menyiksa batin ya Norfa, x dpt la akak nk nolong..hehe

Kak Sam -
Wkmsalam..telor 2 roll jek..cukup ke..hehe

Deliah's Deli said...

salam kak..sedaaapp :p~ sy ambl 1 telur gulung2 tu :))

mimosa san said...

yeayy! dah follow blog u!
nape laa i baru jumpa blog yg byk buat entry pasal bihun nii. <3 bihun!

yusparisa said...

kak, sedapnya nampak mihun...pastu telur tu memang nampak menarik..hihi