Bahan:-
- 1 paket mihun (*ummi guna cap Terung) - rendam dan toskan
- 1 ikat sawi - kerat 2 inci
- 1/4 biji kobis - dihiris
- 200 gm daging - dihiris nipis
- 2 camca besar cili kisar
- 4 ulas bawang merah - ditumbuk
- 3 ulas bawang putih - ditumbuk
- 1 camca besar udang kering - rendam air panas dan tumbuk
- 1 paket fishball - belah dua (optional)
- 1/4 cawan air asam jawa
- 4 camca besar sos cili
- 1 camca besar sos tomato
- 2 camca besar sos tiram
- 2 camca besar kicap cair
- 1 - 2 camca besar kicap pekat
- 3/4 cawan air (cukup untuk melembutkan mihun)
- 1 camca besar gula
- garam secukup rasa
- minyak untuk menumis
- Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk dan kacau hingga agak garing dan wangi. Masukkan pula cili kisar dan kacau hingga pecah minyak.
- Masukkan daging dan sedikit air. Biar daging empuk.
- Masukkan semua sos dan kicap serta fish ball, kacau lagi.
- Masukkan air asam jawa dan tambah air lagi.
- Tambah garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan sayur-sayur dan mihun. Kacau balik hingga rata.
- Bila mihun telah lembut, tutup api dan hidangkan bersama telor dadar, cili merah potong dan daun bawang yang dihiris halus.
1 comment:
lamanya tak mkn mee hoon. nak buat la.
Post a Comment