Monday, May 25, 2009

Banana Pancake

Pagi semalam Ummi buat pancake jek untuk bekfes...masak sempoi jek...hb xda ni gi outstation for Petugas XPDC Berakit Sungai Pahang dari Temerloh ke Pekan...lama jugak kena tinggal ni..huhuuu...nak masak pun xda mood, nak makan ada mood sokmo..hehee...tengahari ada kenduri kat lorong rumah Ummi...tu pasai layan ni jek...Resepi dari dapur Alongroz...thanks Along..ceedaaappp! Anak2 makan dengan maple syrup la, Hershey's syrup segala...Ummi makan dengan kiwi n strawberry filling ni..best!

BANANA PANCAKE

Bahan:-
  • 1 cawan tepung gandum (*)
  • 1 sudu besar gula (*)
  • 2 sudu teh baking powder (*)
  • 1/4 sudu teh garam (* - campurkan bahan ni, ummi ayak dulu tepung & baking)
  • 1 biji telor
  • 1 cawan susu segar
  • 2 sudu besar minyak sayuran
  • 2 biji pisang ranum - lecek (akak guna 6 biji pisang lemak manis)
Cara Menyedia:-
  1. Dalam mangkuk adunan, pukul telor sekejap.
  2. Masukkan susu, minyak dan pisang lecek.
  3. Masukkan bahan kering dan kacau sebati. (akak biarkan adunan sebentar lebihkurang 10 - 15 minit)
  4. Panaskan non-stick pan (akak guna pan kecil spt gambar), dan tuangkan 2 -3 sudu besar adunan.
  5. Masak dengan api perlahan sehingga timbul gelembung2 di permukaan pancake. Terbalikkan sebelah lagi dan masak hingga warna keemasan.
  6. Hidangkan dengan jam atau maple syrup/chocolate syrup/madu dsb.nya..
Bila telah mengelembung begini menunjukkan bahagian bawah sudah masak..bolehlah diterbalikkan..

5 comments:

ain said...

tengok kak ummi nyer frying pan tu kan, baru dok teringat saya pun ada gak. nape le saya dok susah2 sgt last time bakar kat big frying pan. haiyooo!!!!

Siti @ nurie said...

alahai kak ummi ni...siap buah2an bagai...kalau siti, dok ngap yg pancake tu jelah..he he he

makcikkantin said...

hai lah ummi,
tak dan nak hambat.......
kuali kecik tu dah ada, tepung dah ada, maple syrup ada, urat 'R' saja yg tak kembang, jadi Rajin tu tak mailah.

Noorma said...

lawa sungguh pankek, sayang nk makan...simpan dalam lemari jer lah ..

ummi said...

Ain -
Haha..baru teringat eh..ya la kalu dah ada yg kecik tu senang nk wat comel2 kan..pi amik cepat n bancuh lekas..hehe

Siti@nurie -
Buah tu posing sekejap je..pastu akak ngap belaka2..hehe

Makcikkantin -
Kalu camtu..x dapat lah den nk nolongnyaaa...makan vit R lebih sikit laa..

Noorma -
Aihh kalau sayang nk makan..pandang je lah kot mau kenyang..hehe, masuk dlm almari kang, lipas lak yang kenyang..ekeke