Ok balik kepada resepi Chef Norzailina ni Ummi ceduk dari dapur Noreen...thanks Noreen, thanks Chef...sedap betul..mak Ummi kata, masuk rumah Ummi, sedap je bau ikan yang baru siap masak masa tu..hehe
Bahan:-
- 1 ekor ikan siakap - dalam 600 gm
- 100 ml air - boleh tambahkan air kalau nk kuah lebih
- 2 camb minyak - untuk menumis
- garam secukupnya
Bahan Cincang Halus:-
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 cm halia muda
- 2 biji cili merah
Bahan Dihiris Halus:-
- 1/2 kuntum bunga kantan
- 2 helai daun limau purut
- 4 - 5 biji cili padi
Bahan-Bahan Sos:-
- 2 camb cili kisar
- 1 camb sos tomato
- 2 camb sos plum
- 2 camb gula pasir
- 2 camb sos cili
- 1 camb jus limau nipis
- 1 camt kicap manis
Cara Memasak:-
- Sediakan kukusan. Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit.
- Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air.
- Kukus hinga ikan masak.
- Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan2 cincang selama 1 minit.
- Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata.
- Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam.
- Masak hinga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi.
- Makanlah bersama nasi putih dan ulam-ulaman.
No comments:
Post a Comment