Ok, xyah citer pjg la eh...layan la kuih bom pisang ni...memang lembut dan mudah nak buat...cuma lambat nak kena perap 2 jam tu jek...Resepi dari Chef Norz yang terkenal itewww...
Bahan:-
- 600 gm pisang ranum (*ummi guna pisang berangan)
- 1 biji telor
- 120 ml susu segar/santan
- 60 - 70 gm gula pasir
- 210 - 230 gm tepung gandum (leh adjust laa)
- 1 camca teh soda bikarbonat
- sedikit garam
- minyak untuk menggoreng
Cara-Cara:-
- Dalam mangkuk, lecek pisang dan masukkan telor, susu dan gula.
- Ayak tepung, soda dan garam ke dalam adunan. Kacau rata. (Adunan hendaklah agak keras, jika lembik bentuknya tidak akan bulat semasa menggoreng).
- Biarkan adunan selama 2 jam barulah bentukkan bulat dan goreng dalam minyak panas hingga berwarna kecoklatan. Toskan minyak dan hidang.
4 comments:
ini makan panas2 dgn air kopi..Pergh!!!...nyaman...
kak..nape nak kena biokan 2 jam?? hehe.
Bru naik kak...
600 grm pisg tu lbih kurg brpa bji?
Post a Comment