Bahan:-
- 4 ekor ketam (*ummi buat 3 ekor jek)
- sedikit udang kering (rendam air panas dan tumbuk)
- 2 labu bawang besar (dikisar)
- 5 ulas bawang putih (dikisar)
- 2 ulas bawang merah (dikisar)
- 2 tangkai cili besar/merah (dikisar)
- 2 tangkai cili hijau (dikisar)
- 2 sudu makan cili kering kisar
- sedikit belacan (dikisar)
- 3 tangkai daun kari
- 1 - 2 sudu besar serbuk kari
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1 sudu makan gula
- garam secukup rasa
Hiasan :
- 2 tangkai cili kering (dipotong 4)
- 1 biji bawang besar Holland (potong bulat)
- daun bawang/sup/ketumbar (ikut suka)
- Bersihkan ketam, gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng sebentar. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar dan masukkan serbuk kari dan serbuk kunyit. Kacau hingga naik bau dan garing.
- Masukkan pula gula, garam dan udang kering tadi. Gaul rata.
- Masukkan daun kari dan ketam yang digoreng tadi. Gaul rata hingga sebati dan seimbangkan rasa.
- Kecilkan api dan masukkan semua bahan hiasan. Kacau sebentar dan tutup api.
4 comments:
terliur pulak tengok ketam akak ni la.
salam kak umi
amboi..ketam tu nampak sodap...berbaloilah beli mahal2 kan!!
amboi, meleleh air liur bila jengok rumah ummi ni
akak..mai la dtg jubailll.
leh masak ketam byk2..kat cni SR5/kg...pak arab x makan ketam...tinggal kami org2 mesia..indon n filipino jer yg makan...yum2..nnt sy nak try respi nih...
thanx...
Post a Comment