Ini bukan ikan Sanma, cuma ikan kerisi, tapi diperap dan digoreng menggunakan resepi dari kak Yani @ MyResipi tuh...Sedap berperisa ikan ni..Aiman dan hubby meratah je...Menu malam kelmarin laaa..hehe..x sempat nk letak awal2 entry ni..banyak hal.
Bahan:-
Bahan:-
- 3 ekor ikan Sanma (apa-apa ikan pun boleh)
- 1/2 inci halia muda - parut
- 1 ulas bawang putih - parut
- 1/2 tangkai daun bawang - dicincang
- 3 sudu besar kicap jepun (ummi xda ni, tp campur kicap manis + sos plum)
- Tepung katakuriko (kanji)
- Minyak untuk menggoreng
Cara-Cara:-
- Bersihkan ikan, hiris isi ikan. Ambil isi ikan dan buang tulang. Potong ikut suka.
- Rendam ikan dnegan semua bahan kecuali tepung katakuriko (kanji) selama 1 jam.
- Keringkan ika dengan kitchen paper. Kemudian sapukan dengan tepung kanji.
- Goreng dalam minyak penuh.
No comments:
Post a Comment