Bahan:-
- 1 kg kerang [rebus dan ambil isi]
- 1 biji kelapa [2 cawan santan pekat]
- 2 s/b kerisik
- daun limau purut
- daun kunyit [jika suka]
- garam
- gula
- minyak
Bahan mesin:-
- 20 tangkai cili kering
- 10 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 batang serai
- 3 cm lengkuas
- 3 cm halia
- 2 cm kunyit hidup
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak
- Masukkan santan, kerisek, daun limau dan daun kunyit.
- Kacau sekali sekala dan biarkan sampai naik minyak dan pekat dan agak kering.
- Masukkan isi kerang. Rasakan garam dan masukkan sedikit gula.
- Masakkan sekejap dan biarkan sampai naik minyak . Jangan terlalu lama nanti kerang akan liat.
- Angkat dan hidangkan.
6 comments:
Salam,
Ooo...gitu rupanya rendang kerang. Biasa dengar citer2 orang je... Macam sedap lak, he he..
saya kalau buat rendang, tak pernah tumis2. masukkan aje semua bahan dalam kuali dan tenggek terus atas api sampai le kering. rendang versi kerisik ni memang sedap, kena pulak dengan kerang. best!!!
plan nak buat rendang ayam kampung esok. ntah jd ke tak..hihi
amboi k ummi, sdapnyer kerang.. lama tak jumpe kerangg... tgk k ummi masak nie, teringat plak rendang kerang bonda...hukhukhuk...
I don't think I will ever get bored with rendang!!
Salam Umi..saya memang suka makan rendang kerang ni masa belajar di s.alam dulu kalau makan nasi lemak mesti ngan rendang kerang.Wah bestnya blog umi ni, terima kasih banyak2 ya.
Post a Comment