
Bahan:-
- 1 kilo tulang *- cuci bersih
- 3 helai daun pandan*
- 1 btg serai*
- 4 ulas bwg putih* -diketuk
- 1 ibu jari halia* -diketuk
(Bahan2 * di atas disatukan di dlm periuk besar dan masukkan air secukupnya hingga tulang tenggelam dan rebus.
- 2 sb ketumbar biji*
- 1 sb jintan kasar*
- 3/4 sb jintan halus*
- 1/2 sb lada hitam/putih*
- (4 bahan * di atas disangar dan dikisar halus )
- 10-15 tangkai cili kering
- 10 ulas bwg merah
- 5 ulas bwh putih
- 1 botol tomato sos
- 2 sb kicap manis
- kobis,carrot,kentang -dipotong ikut suka
- 1-2 biji bwg besar - dibelah
- cili hijau - dipotong
- 2 biji telur - di kocok
- daun sop/daun bawang atau daun ketumbar
- 1/2 cwn bawang goreng
- 1/2 cwn kacang peas -utk tabur
- Rempah yg disangar dan dikisar di masukkan ke dlm rebusan tulang dan rebus hingga daging pd tulang empuk.
- Cili kering,bwg merah,bwg putih dan sehiris halia dikisar dan ditumis hingga garing.
- Tuangkan(2) ke dlm rebusan tulang dan gaul rata. Masukkan kobis, cili hijau, carrot, kentang, bawang hiris, sos tomato, kicap, garam dan gula secukup rasa dan gaul rata dan masak hingga sayuran empuk.
- Tambahkan 1/2 bahagian daun sop, daun bawang(daun ketumbar) dan bawang goreng dan gaul rata lagi.
- Akhir sekali tuangkan telur keatas tulang dan tutup periuk dan masak hingga telur pekat.
- Ketika menghidang, tabur kcg peas dan lebihan daun2 dan bwg goreng.
- Rempah2 yang disangar juga boleh digantikan dgn rempah steak yg sedia ada dijual.
2 comments:
kak ummi...ni fav we all laki bini. selalu gak saya buat..pas tu mkn ngan roti. sedaappp!!!!
Ain, mmg sedap ni kaann..lagi byk kali panas, lg sodaapp..hehe
Post a Comment