
Bahan A:-
- 240 gm tepung roti
- 60 gm tepung gandum
- 50 gm gula kastor
- 10 gm tepung susu
- 2 camt. yis segera
- 5 gm garam
Bahan B:-
- 1 biji telor
- 150 gm susu segar/air
Bahan C:-
- 20 gm mentega tanpa garam (unsalted butter)
Topping (optional):-
- black & white sesame seeds
- raisins
- almond flakes
Filling - ikut suka (akak x letak pun)
- Masukkan bahan2 A ke dalam mixing bowl dan gaulkan rata.
- Kemudian masukkan pula bahan2 B dan uli sehingga terbentukkan doh.
- Selepas itu masukkan mentega dan uli lagi sehingga elastik dan tidak melekat di tangan. semasa menguli doh jangan tambahkan lagi tepung walaupun ianya agak melekit di tangan
- Buatkan bentuk bulat doh tadi dan masukkan semula ke dalam mixing bowl dan tutup supaya doh naik dua kali ganda selama 45 min atau 1 jam.
- Setelah siap keluarkan doh dan letakkan ke atas papan pencanai dan tumbuk2kan supaya mengeluarkan angin. semasa proses ini bolehlah ditaburkan sedikit tepung tetapi jangan banyak.
- Bahagi2kan doh seberat 60gm setiap satu dan bentukkan menjadi bola yang kecil. setelah siap biarkan doh rehat selama 10 min lagi.
- Setelah itu isikan doh tadi dengan filling dan tutupkan semula menjadi bentuk bola dan susukan ke dalam loaf pan atau springform pan.
- Sapukan permukaan doh dengan telur yang telah dipukul atau dengan susu segar dan kemudian taburkan dengan topping.
- Bakar pada suhu 180-190C selama 15-18 min atau sehingga masak dan keperangan.
2 comments:
kalau lah BM cap tgn saya ni rajin, mau gak saya buat. geram tengok, gebus ajeee!!
memang...nampak gebu je roti ni...
Post a Comment