Monday, May 25, 2009

Nasi Goreng Nampla

Ingat nak posting ni semalam..tapi mata mengantuk sangat2 dah, keletihan byk urusan weekend semalam...Pagi tibai pankek, tengahari Ummi makan kenduri, malam tu Ummi goreng nasi ni je untuk anak2 for dinner (mak dia x makan dah laa..kena diet la sikit..hehe). Sempoi habis..Resepi dari Irose@MyResipi...

NASI GORENG NAMPLA
Resepi: Irose@MyResipi

Bahan:-
  • 2 ulas bawang putih
  • 10 biji cili padi hijau (tumbuk)
  • 5 senduk nasi putih (akak buat 2 mgkuk)
  • 2 ekor sotong (bersihkan dan potong)
  • sedikit kicap cair (akak letak 2 sb. )
  • sedikit sos nampla (sos ikan) - (akak letak 2 sb.)
  • garam secukup rasa
  • serbuk perasa
  • sedikit minyak masak
  • sayuran (ikut suka)

Cara-Cara:-
  1. Gaulkan nasi putih dengan cili padi yang ditumbuk tadi hingga rata. Ketepikan. (kalau x tahan takut pijar tangan, gunakan senduk)
  2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga wangi.
  3. Masukkan sotong, kicap cair dan sos nampla. Goreng sekejap saja - jangan smpai keluar air sotong..kalu byk air, keluarkan airnya, baru masukkan nasi.
  4. Masukkan sayur jika ada, kemudian masukkan nasi, garam dan serbuk perasa. Goreng rata hingga nasi meletup2/berasap menandakan nasi sudah masak.

2 comments:

blogresipi said...

Sedapnye... suke sangat kalau ade sotong2 ni..:)

www.blogresipi.wordpress.com

ummi said...

Blogresipi -
Oh suka sotong, boleh taruk banyak2 biar tenggelam nasik..hehe

(*thanks sudi singgah dapur akak nih, jemput dtg lagi.. :D)