Monday, May 18, 2009

Persediaan Awal Untuk Najiha..


Hari ni saja nak masuk entry pasal g shopping barang-barang Najiha sebagai persediaan memasuki UiTM Kuantan pada 23 Mei ni....Sabtu baru ni lepas zohor Ummi n hubby keluar temankan dia...sakan jugak membeli dia ni..tunjuk itu, tunjuk ini...haaa...ni lah antara barang2 keperluan tidak termasuk pakaian dan barang yang malu nak sebut...heheee...Ahad pulak dia keluar lagi dengan kawan nak beli kasut sukan dan kasut ke kuliah pulak...bagi RM120...licin...Dah pesan jangan cari yang maheii, maheii eh...Boleh teka tak harga untuk semua barang2 dalam gambar ni saja dah berapa "hengget" jumlahnya..tu pun kira habis murah daaahhh...Macam x percaya, RM400 lebih...ntah apa2 ek? Last year masa kakngah (Najwa) Ummi x sempat pun nk letak citer camni...hahaa..Ni belum masuk kegunaan laptop lagi...waktu terdekat kena beli jugak..now abglong n kakngah dah ada sorang satu..sekali diaorang balik, boleh wat "cybercafe" la kat rumah ni..ekekee..

Ni bukan nak mengungkit ke apa ke, just buat panduan jugak kepada parents lain yang akan menghadapi situasi sama macam akan di masa akan datang...Ni belum masuk fees yang dah di online...So, adik-adik semua sila kumpul duit banyak2 eh..ambik education insurance or mulakan mencarum simpanan anak2 banyak2 eh, sejak lahir...hehee...Ummi ni dah berturut tahun, abanglong masuk matriks last 2 years x rasa sangat..last year Najwa, this year Najiha...tp tahun ni abanglong pun maybe masuk U gak dah..tengok la result matriks dia kuar esok lusa...haiiyyaaaa...mau melatah akak dibuatnya... Nasib beringat dari mula melahirkan diaorang..Apapun, demi anak-anak ibu bapa sanggup berkorban dan dah jadi tanggungjawab pun kan...
flusk, mineral bottle..toiletries, cadar, hanger..apa lg ek, boleh intai2 laa..haha

facial tissues pun? small tupperwares, "centong" sabun, baldi, bla..bla..bla..

ni lagi, penuh satu bakul kecil ni haa...

sterika pun...belum masuk iron board lg..xda lak nk beli aritu..

Towel, small towel, baju2 tidor (habis murah pnya ni..)

emmm..x termasuk kasut2 dia beli semalam, ada lagi nak beli ni..cermin, iron board, bla..bla..bla..ntah laaa..ada lagi sikit2 rasanya...Tapi xpa..1st year ni dia duk Kampus Kuantan jek..nnt baru sambung kat PJ kot..K, renung-renungkan..selamat beramal..hahahaa..

12 comments:

::ADleez:: said...

Salam...
1st congrate utk najiha sbb dpt masuk uitm...
teringat plk zaman saye dolu2 masuk ipt...saling x tumpah cenggitu la...
sian plk kenangkan mak saye (ibu tunggal) kumpul duit utk sy belajar..
skarang Alhamdullilah... bolehlah sy bals sgl jasa pengorabanan beliau....;)

LiNda said...

Kak Ummi,

Tahniah utk akak sbb semua anak2 kak berjaya .

Tahniah Najiha !

Gud Luck !

Mat Gebu said...

Tahniah utk anak akak tu....Tapi budak perempuan mmg leer kena belanja lebih...depa kan byk kena guna benda2 keperluan 'am" perempuan (itu kata mak kita pada anak buah lelaki..sebab depa tanya pesal budak pompuan belanja boros?)....Pstt kak, tadi kan aku pi Rompin u..kalau sampai ke Kuantan laa, sure serang rumah kak ummi....hehehehe....

Azita said...

tahniah utk akak dan anak akak!!!! skrg ni nilai RM dah kecil sgt rasanya. kalu RM50 tu cuma dpt beli ayam 2 ekor ngan ketam 2 kilo. tambah2 nak masuk pusat pengajian tinggi...lagi banyak belanja! belum lagi nak beli buku2 dan mcm2 lagi nnti...

p/s : bila harga barang nak turun ya????

vee said...

Tahniah untuk najiha berjaya further study di UITM..
Congrats gak pada kak Ummi..alhamdulilah anak2 akak berjaya dari satu tangga ke satu tangga..
Mesti seronok kan tengok anak2 berjaya ke menara gading..
Salam utk Najiha!

MAMASYAZA said...

tahniah to najiha.....n tahniah to ummi...coz berjaya mendidik anak2 hingga berjaya...doa ibu...insyaallah dimakbulkan tuhan...amin

ain said...

tahniah utk najiha dan tahiah utk kak ummi juga. semua anak2 kak ummi berjaya ekh..seronok dengar.

Alhamdulillah anak2 saya semua ada education policy. mmg kena amik la kak sbb now ni belanja belajar sungguh2 mengkoyak rabakkan poket. adoiii!!!

mamaHanin said...

tahniah jihah... tahniah gak utk kak ummi.. najiha dapt coz aper ekk?? adik zaza dapat gak public admin tp awai2 dia tolak coz nk pi matriks..huhhh.. tidak buleh la ikut jejak langkah kakak dia nih.. amboii kak.. anak2 kak (najwa+najihah) nih ikut mak dia lak ekk..product uitm belaka..
psstt: pandai najihah pilih ubat gigi jenama kakak dia.. "NAJWA"..

kak ina kl said...

tahniah untuk anak kamu...memang skrg ni kalau belajar kena pakai banyak duit...walaupun dpt biasiswa atau pun pptn..nasib baiklah kita ni mampu...mcm manalah agaknya orang kampung yang cuma kerja pesawah ataupun menoreh getah tu...

suami dulu tak dpt sambung belajar sebab..mak ayah dia tak ada duit...

skrg ni 2 orang anak yang kecil dah ambil insuran pendidikan..

ummi said...

Adleez -
Thanks on behalf of Najiha...ya laa..ibu bapa sanggup berkorban demi kejayaan anak2 dan itu satu tanggungjawab sebenarnya kan..

Linda -
Thanks..so far, so good..harap2 diaorang terus beroleh kejayaan laa..aminn..

Mat Gebu -
Yo la Mat, mmg pun anak2 perempuan ni kalau tgk barang2 diorang macam orang kena halau dari rumah jek..hehee..tp itulah hakikatnya Mat..camne la kalau org ramai anak pompuan..mau rabak poket..hehe

**Ko "memburu" sampai ke Rompin Mat, ish ish..mmg hebat la ko ni, minat pnya pasal ek?

Azita -
Ya laaa...duit sekarang mmg jadi kecik dah nilainyaa...RM100 sehari mmg perkara biasa jek...Barang turun kalau semua kedai x jual barang laaa...hehee...xda pembeli, xda laa penjual..haha

Vee -
Alhamdulillah..thanks atas doa..moga2 diaorang terus berjaya dan tidak lupa diri..tu yang penting..InsyaAllah akak sampai salam tu..

Mamasyaza -
Terima kasih atas doa ikhlas yang diberikan..harap2 anak2 Mamasyaza pun begitu juga nnt...

Ain -
Thanks for yr wishes..harap2 begitulaahhh...Satu langkah bijak bila mula menabung or ambil insurance sejak anak dilahirkan..mmg duit penting, cuma jgn jadikan duit raja sudah, kaannn..

MamaHanin -
Thanks MH...Najiha dpt course yg mmg jadi 1st choice dia..TESL. 1 tahun Asasi di Kampus Kuantan, pastu sambung Degree ke PJ nnt kalau x silap...Mmg cita2 dia nk jadi lecturer..insyaAllah..

Kak Ina -
Ya laa, kebanyakan orang dulu2 mmg x dpt sambung belajar kerana susah kewangan..now beruntung ada subsidi sikit Kerajaan bagi..so anak2 kena pandai2 guna peluang dan yang penting, diaorang nak belajar lagi..itu yg utama..kalau duit byk pun malas belajar, susah kaan..?

mother of two said...

tahniah!!....terkenang masa smbg belajar dulu. begitu jugakler sy membeli... tepuk dahiu arwah bapak. anyway..mmg betul kata kak umi tu kena sediakan education planning dari sekarang.

ummi said...

Thanks on behalf Sheila..tu la pasaiii..akak and hb pun dulu jenama ITM (nama dulu) gak..dah jangkit kat anak2 now..hehe..Memang nostalgik jugak bila terkenang persiapan dulu dgn sekarang..apapun boleh jadikan panduan bila turn anak2 nih! :D