Tuesday, January 11, 2011

Nasi Beriani Ros Pudina

Salam...dah masak ke blm? Kalau rasa tak tahu nak masak apa tuh..kot2 laaa...jamu mata je la kat sini..kot2 kenyang...hahaa...Akak pn just nak tayang menu yang dah habis...wat hari Ahad kelmarin dah ni...x dan nak on9...bz memanjang, pastu masukkan entry2 yg tertunda byk sgt. Baru ni tengok dlm stok beras basmathi ada byk lgk...dah lama, takut diserang bubuk pulak kan, so akak buatlah nasi beriani bidan terjun n campak2 nih....hahaha, tp dengan citarasa segar perisa ros dan pudina...emmmm...semacam jek licin....malas la nk "angkat bakul", kalau nak tau, kena try la kan..hehehehe....Makan dengan ayam masak merah jeee...wat acar mentah sikit.

NASI BERIANI ROS PUDINA
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 3 cawan beras basmathi - cuci, rendam 5 - 8 minit, toskan.
  • 4 ulas bawang merah )
  • 2 ulas bawang putih ) dikisar
  • 1 inci halia )
  • rempah tumis 4 sekawan (1 kulit kayu manis, 2 lawang, 3 cengkih & 3 buah pelaga)
  • 1/4 cwn/beberapa tangkai daun pudina - dicincang
  • 1 tangkai daun ketumbar (jika suka)
  • 3 sudu besar rempah beriani (*akak guna jenama Baba's)
  • 4 cawan air
  • 1/2 cawan susu sejat
  • 3 sudu kecil garam
  • 1 kiub pati ayam
  • beberapa titis pewarna kuning (*akak letak kuning oren..hehehe)
  • beberapa titis esen ros
  • kismis secukupnya
  • gajus secukupnya (disangai/dipanggang)
  • sedikit minyak sapi untuk menumis
  • bawang goreng untuk hiasan (*akak x buat pun..maleehhh hehe)
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan serta bahan-bahan yang dikisar hingga naik bau.
  2. Masukkan rempah beriani dan kiub pati ayam. Kacau sebentar.
  3. Masukkan air, susu sejat dan garam.
  4. Bila mendidih, masukkan beras dan kacau2 sebentar.
  5. Titiskan esen ros dan masukkan daun pudina.
  6. Biarkan nasi masak seperti biasa. (akak pindahkan ke periuk elektrik untuk seterusnya)
  7. Bila nasi telah hampir kering, titiskan pewarna kuning pula dan masukkan kismis. Biar nasi masak sepenuhnya.
  8. Kacau-balik nasi perlahan-lahan agar warnanya sekata semasa menghidang dan taburkan gajus dan daun bawang.

15 comments:

izahdaut said...

tak dpt nk byng wangi ros ngan pudina tu kak..tak nah lgi mkn nasi wangi camtu...kreatif tul menu campk2 pun... bookmark dulu la resepi ni

aidah said...

Salam Ummi,
wah nasi ni pasti sedap dan tentu wangi seharum pudina

Ayu said...

salam kak ummi,
wah nasi beriani nampak best mesti nak cuba ni.. campak2 lah yang sedap kak..hehe

Fiza Amran said...

saya suka pudina...

Areef Ibn Naim said...

salam kak ummi,

tq sudi singgah ke blog sy n tinggalkan komen... salam perkenalan...

sy mmg suka masuk blog masak2 ni... bukan nak amik resepi pun, just jamu mata jer, hehehe...

Mr. Mama said...

salam kak ummi...
bau wangi sampai ke sabah nie....he3x...

azila said...

sedap..sedap.zla mmg suka nasi yg dicampur daun pudina..wangi jer kan?campak jer gaya gini..xtaula kalo bukan yg campak punyer:)

Ummi said...

Izah -
Hehee...wangi yg ala2 mabuk..wakakaka...tp rasanya sesedap tekak akak n family laa, xpun xkan licin kan, kan..hehe

Aidah -
Wkmsalam...aah nk lg segar, lg byk daun pudina...kang hilang lak bau beriani eks..hahahaha

Ayu -
Wkmsalam...hehe, kat rumah ni campak apa semua sental habis...kalau campak sudip dlm kuali jek depa x makan...wakakaka

Fiza -
Akak pun, pucuk pudina tu kdg2 akak kunyah jek..wangi molooott..haha

Areef -
Wkmsalam..hehe, suka tgk org masak2 je la yea..hehe, xpa nak amik resepi pun, mmg nak share sini..tp akak masak sempoi2 je laaa..

Mr Mama -
Wkmsalam...waaaaaaa...wangi diterbangkan angin ke, diterbangkan asap nih..hahaha

Ummi said...

Azila -
Hehee...nnt letak byk2 pudina, dh hilang bau beriani lak Zila...kalau suka pudina, kunyah daun jek la kasi wangi..mst cik abg cayang..hahaha, Alah campak yg senang2 jek bahan tuu..hehe, Zila pun bolee..

This is .... said...

lama tak jenguk blog umi.. tgk makanan, terliur.. hehe

Ummi said...

This is -
Hehee...tq, tq sudi jenguk, jamu2 mata la yea..

are-za said...

errmmm..sodapnyer..akka share resipi ek..

Mas said...

kak ummi..salah satu nasi peberet mas ni...sedappnya...nnti berangan gak nk buat..beli beras brasmathi dulu...

Ummi said...

Are-za -
Yep dah share resepi tuuuu..

Mas -
Owh ya ke...buat jgn x buat..boleh adjust ikut tekak memasing k..

ann said...

wah.... sedapnya.... bleh try time 'raya' hindu minggu nih.. hehe.. macih2 sbb kongsi resepi nih..