Friday, January 28, 2011

Triffle Istimewa Mat Gebu

Salam dan selamat petang semua....mesti semua para isteri sibuk menghidangkan makan tengahari untuk para suami yang baru balik dari Solat Jumaat kan...kepada yang berkesempatan untuk makan bersama-sama tuh...selamat makan tengahari eh...kalau x sempat tu, apa nak buat, tunggu wiken lah kot...masa tu spend masa betul-betul, nak bersuap-suapan pun xpa...hahahahaa...Akak tengahari ni santap triffle jek laaa...kita xleh makan tengahari la...ngantukss nnt nak pi ofis....adeeiiii...Buat ni malam semalam.....Kelmarin tanya dgn Mat resepi triffle dia nih..katanya istimewa, so akak nak try laa....mmg besttttt!!! Lemak berkrim dgn penggunaan whipping cream tuh...sedap sesangat....Cuma akak skipped part sponge cake tuh, guna swiss roll akak beli kt pasar tani haritu...org melayu kita buat..hehe...Aiman dah hentam segelas, hb segelas...Jom layan...!! Mat , thanks eh...akak c n p je la sini..x kuasaa nak menaip...hehe...Waalllaaaaahhhh...hannnyyuuuttt jek makan... ^__^

TRIFFLE ISTIMEWA MAT GEBU
Resepi Asal: Mat Gebu
Dirujuk: Ummi @ Home Sweet Home

BAHAN KEK SPONGE :-)
200 gram tepung optima (instant cake flour)
3 biji telur gred B
50 gram mentega, cair dan sejukkan
50 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla

BAHAN KASTARD :-)
200 ml susu sejat IDEAL
100 ml air
2 kuning telur
2 camca besar penuh tepung kastard
4 camca besar gula atau secukup rasa
3/4 camca teh esen vanilla

BAHAN JELLY :-)
1/2 camca teh konnyaku jelly powder
Gula secukup rasa,
500 ml air
1/2 camca teh strawberry emulco
Beberapa titik pewarna merah

BAHAN LAIN :-)
1 tin besar buah2an koktel, ditoskan, asing jusnya
200 ml whipping cream (1 kotak kecil), disejukkan
Jus dari buah2an koktel tadi

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK SPONGE CAKE :- Satukan semua bahan kecuali mentega cair dan esen vanilla, ke dalam mesin kek, putar pada kelajuan sederhana sehingga semua bahan bersatu, kemudian putar pada kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat. Masukkan mentega dan esen vanilla, kaup balik hingga adunan rata. Tuang dalam loyang 12 inci x 12 inci yang telah dialas kertas minyak dan bakar pada suhu 180C selama 20 - 25 minit (pastikan oven telah dipanaskan). Sejukkan atas jaringan bila kek masak.
  2. UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan kastard kecuali esen vanilla, kacau rata dan masak dengan api sederhana sambil dikacau tanpa henti hingga bancuhan menjadi pekat. Masukkan esen vanilla, kacau rata dan ketikan.
  3. UNTUK JELLY :- Satukan semua bahan2 untu jelly dalam periuk, tang gula tu pandai2 lah agak, tapi jangan manis sangat, manis lite2 sudah cukup yea. Kacau rata dengan whisk dan jerang hingga mendidih dan gila hancur, kacau hingga sebati. Ketepikan dan biar sejuk sedikit.
  4. UNTUK TRIFLE :- Sediakan bekas sesuai, potong kek sponge tadi, bagi kepada 2 bahagian dan susun 1 bahagian seperti dalam gambar. Basahkan kek sponge tadi dengan jus buah koktel. Sementara itu putar whipping cream hingga kembang dan kental, jangan terlebih putar. Lapiskan whipping cream tadi atas kek. Tabur 1/2 bahagian buah2an koktel tadi.
  5. Susun lebihan kek atas buah2an koktel tadi. Basahkan dengan jus. Tuang kastard suam atasnya dan ratakan dengan spatula. Biar sejukk sekejap. Tabur baki buah2 tadi, rata. Dan akhir sekali, sendukkan jelly cair atasnya hingga memenuhi ruang seperti dalam gambar. Simpan dalam peti ais hingga jelly membeku.. sedap dihidangkan dingin...hnmmm..
yang dalam ni, bakal disantap oleh anak2 dara yang akan balik petang nih..hehe

23 comments:

Mas said...

arrgghhh...tergodanya mas tengok.....kak ummi..mas nak segelas,,,

Nieza said...

As Salam kak Ummi...pagi2 kat sini singgah dapur akak nampak dessert sedap ni...terliur la kak...lawa sungguh nengok triffle ni.

Sofea said...

salam ummi..mmg meletop beb! ;p

Chik Mimi said...

Assalam kak wah triffle lamanya tak buat nak kak sedap + cantiknya

hani said...

wah wah wah...kakak nak secawan plssssssss...sungguh cantek

K.Nor said...

uishhh baru duk cari resipi nak habiskan whipping cream
ingat nak buat mousse, nampak triffle ni pulak.. tp sponge cake atau swiss rol pulak tak ada.. huhu

Ummi said...

Mas -
Memang sengaja akak goda2 Mas...haha...wallaaahhhh..pi buat cepat..

Nieza -
Haha...org Finland ok kot makan triffle pagi2...tibai je la..nnt duk kat pendiang api eh..hehe

Sofea -
Wkmsalam sofea..yup mmg meletop perut..hahah

ChikMimi -
Wkmsalam..aah akak pun sbb dah lama sgt x buat...besttt!!

Hani -
Wahahaha...cantik eks..hehe..sodap yang ya nyaaa..hehe

Nor -
Xpa Nor, tu ada resepi sponge cakenya..Nor buatlah..hehe, ummi skipped sbb ada swiss roll daaa..hehe

Mat Gebu said...

Kak, pesal nampak sungguh kekejiannya bila kat sini...erkk...

anymz said...

assalam ummi,,
waah..memang daku tirguda sudah...terleleh terliur dah ni..

Ummi said...

Mat -
Ko lg keji...buat hari tu x anto pun sini..nyampassss! Ko nak ke? nanti akak campak yg dlm gelas tuh..hehe

Anim -
Wkmsalam anim...owh maafkan daku...sori eksss...xdpt den nak nolong eeiiyy ^_^

Mimiey.. (^-^) said...

kak ummi,mie nk jgk!!! sedapnye...dh lama xmkn triffle nih..selalu mkn xde whipping cream...ni leh try ni..mesti lagi bestkan sbb ade whipping cream tu...

Mama Gee said...

Salam Ummi....Laaa terliur lah pulak tgk triffle awak ni!!!kena buat jugak lah!My fav jugak!

Ina said...

umi..kastadnyer layer tu..ok tak..b4 this i buat pakai resepi lain...terasa sangat rasa tepung..tak sedap..

jenjalan blog kiter ye..tq.

♥LOVE2COOK♥ said...

So gojes like U la kak!!! Teringin nak buat trifles too! :D

lena said...

looks delighting, sure your family enjoy this dessert very much!

DJ Dayang said...

kak ummi, DJ nk 3 gelas triffle tp gelas tinggi sket tau....isi pun nak byk...hehe. looks yummyyyy!

mamawana said...

Loh... enak abnget itew triffle

Ida Ddapur said...

mak ai.....marbelousnyer nmpk kak....sungguh ku tergodaa la

NoorMasri said...

oh tidak....aku tak boleh berkata2 lagi dah...terpaku !

Ummi said...

Mimiey -
Alahaii siannya..ada lg sikit nih..lebih anak2 dara makan smlm...nak ke.., mmg best yg nih! try la eh..hehe

Mama Gee -
Hehe..kena buat la nampaknya kalau dah terliur tuu..

Ina -
Aah mmg ok sgt kastad layer tuh..x keras, elok jek lembik2 sikit best..mmg ngam! Alah nama pun resepi Mat Gebu kan..gerenti sedap, betul tak..hehe

Love -
Hehe..Love,why not you give it a try! You won't enough with 1 glass, at least 3 glasses..hahaha

Iena -
Yuuppp...exactly!! Thanks for dropping by Iena..

DJ -
Weey banyaknyaa..nak makan utk berapa hari tu Dayang..hehe

mamaWana -
Sudah semestinya!!

IdaDapur -
Mmg marbeles...tirrguda eks..sowwwyy..pi buat cepat..hehe

NoorMasr -
Alahaiii..jgn terpaku di situ..lekas pi godek..senang jek tu Noor..kan kan..

hana said...

fuiyooooooo... mat.... aku sokong! mmg keji! huh! mencik taw!

fawwaznuha said...

saya pon buat triffle..tapi simple ajelah..x segah yang kak ummi buat

Biey said...

SAYA PAKAI KEK LAPIS JE KAK...1ST TRIAL..HEHEH