Sunday, August 7, 2011

Puding Tauhu

Assalamualaikum.....

Eh dah dekat nak berbuka dah kan....tp sempatlah mengadap dapur sini pulak nih! Nak update menu Puding Tauhu yg akak buat kelmarin.... Waaaaaaaaaaaaaaaahhh sangat marbelessss....x puas makan..sekali hadap, 3 ketuiii akak tibai dlm bekas kembar 4 di bawah nih ha...dasyhat kan..! Alahaaai Nor, apasaiii laa sedap sangat....

Baru ni lah sempat nak buat, kadang2 dulu nak buat jek, buah xda la, jap kang susu lupa beli laaa.. Kadang nak buat lain, jadi lain... Jadi bulan puasa ni Ummi nekad gak nak buat, x tahan tengok sana sini duk promote... Terima kasih banyaklah Nor yeaaa...nnt nak buat lagik...dan lagik...pastu dalam puding tu, sebelum beku Ummi letakkan buah nenas n laici jugak...hehe

Cuma Ummi ikut cara Yatie guna agar-agar serbuk, sebab nak cepat...hehee... Yatie buat kuah susu, Ummi makan dengan laici dan nenas dlm tin jek.....tetap best!! Thanks buat Nor atas resepi marbeles dan Yatie yg memudahkan lagi caranya....muaaahhh to both of you! SELAMAT BERBUKA....


PUDING TAUHU
Resepi: Nor @ Secubit Garam
Sumber: Yatie @ Sinar Kehidupan

Bahan-Bahan
  • 10 gm agar-agar serbuk
  • 7 cwn air
  • 1/2 cwn gula
  • 1 cwn susu pekat
  • 1 cwn santan (200ml santan kotak+50ml air)
  • 1 tin susu cair
Cara-Cara
  1. Masak agar2 serbuk bersama air dan gula hingga mendidih.
  2. Masukkan susu pekat, kacau rata. Masukkan santan dan susu cair. Kacau lagi.
  3. Setelah siap, tutup api dan biarkan sebentar.
  4. Tuangkan ke dalam acuan mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
  5. Kemudian sejukkan dalam fridge.
  6. Boleh juga di tuang ke dlm loyang, tapi kalau nak makan kenalah sendukkan kedlm mangkuk kecil.
  7. Hidangkan bersama buah laici ataupun bahan2 kuah susu seperti puding koktel tu...

17 comments:

Mas said...

walaupun puding tauhu mas baru jerk abisss....rasa nak ngapp lagi jerk puding tauhu kak ummi tu.....
sedappkan kak ummi puding ni..
memang terbaikkk.....

Ummi said...

Mas -
Yeeeeppp mmg best giloosss...asyik nak nganga molot jek...masuk tekak sejuk2 meloroooottt jek..hehee..

lina_pg said...

assalam kak ummi..adoyai terliuqnya nengok puding tauhu ni..cam nak ngap jerr..sabo2 jap lagi br buka.BTW selamat berbuka puasa ya utk kak ummi sekeluarga :)

Majid Ali said...

Please for Christ sake help this poor boy from Haiti
I have made a blog at blogger.com Since i have added a google adsense in the blog but haven't made a penny with this. I need your help and support to help me make some money to PAY MY Tuition Fees.

What you have to do is follow these simple steps

1.go to Google.com and search "Kwotz-Golden Words of Life"
2.then visit my blog from the the search results.
3.Remain on the page i.e Kwotz for one minute or so and do some random surfing
4. click ONE of the ads that appeals to you from AdChoices and visit there.
5.remain on that page for one minute or so and do some random surfing.
and that's it.

Note:Visit my blog from Google.com. Only ONE click is asked and nothing else
I will be very grateful to you.

aimie amalina said...

aduhaaaaiii
nape sedap sgt desert nih..
wuwuwuwu

Mieza said...

sedapnya kak ummi..laici tu buat laaaagi sejukkan? nak segelas :)

Uncle Lee said...

Hello Ummie, ini la sedap best! I suka ni....especially if watching TV movie.
I can imagine your recipes beribu from all your many creative desserts and food you cook or bake.
So, hari raya ta'lama lagi, ada dodol, rendang, ketupat?
You stay young, jangan lupa tu chilli merah lipstick and simpan satu lagu dalam hati.
Lee.

Yatie said...

Assalamualaikum K.Ummi,
mmng sedapkan puding ni, lama tul yatie dok verangan nak wat puding ni...tak biasa guna agar2 tali tu..so buatlah guna agar2 serbuk je..menjadi dan sangat sedap..sok nak wat lagilah...aritu yatie makan mcm akak gak, takyah kuah,...pastu anak2 dok tanya, mana kuah susunya..muahahaha, so kenalah buatkan gak kuah susu tu..barulah tak renti2 diaorang makan...hehehehe..

izahdaut said...

Sedap sedap sedapp.. Tak leh lupa keenakannya pada suapan pertama.. Ewwahhh.. Kna buat satu adunan baru puas makan.. Suke bery bery muchh puding ni kak.. Tq to kak norr the va va va.. Kak nor yg sweet 30 tu.. Haha.. Senyum meleret kak nor kalau baca neh

Anna Qawina said...

aslmkm kak Ummi..nyamannya nampak..akak guna agar2 serbuk cap apa kak? kalau nona tu sama tak sukatan air dia? teriiinggiinnn...meh sikit nak rasa..

K.Nor said...

izah!!! akak tak senyum tp ketawa berdekah2 sampai terbatuk lg nih .. syhhhh ... hihihii

mekasih ummi sudi try.. akhirnya kan.. buat gak resipi ni.. mmg nor plan nak buat versi agar2 serbuk, tunggu bulan pose jer.. tengok la nanti bila sampai masa nor nak edit guna agar2 serbuk gak. tp ok jer kalau ummi guna resipi yg yatie edit tu

Mat Gebu said...

salam kak ummi...mcm sedap jee kak, nasib baik jauh..kannn...

Juwita Jamaludin said...

salam kak ummi sayang.. lawa kak.. rasa nak amik gelas tu nasib puasa.. hihihihii.. dapat ide ank buat dessert apa nanti

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
diana pun nak buat gak smlm tp balik jer dr bandar terus kepenat n selsema.. huhuu.. mood nak buat terus ilang.. pagi nie baru nak buat... mmg tgk pun dah tau sedap puding nie... cantik..

Nuridah said...

Assalamualaikum Ummi

mmg menggoda betul tengok puding tu...

Ummi said...

Lina_pg -
wkmsalam...puding Nor ni mmg sedap Lina, cubalah...hehee, jgn ngap sblm masanya okayy... Selamat Berpuasa dan Berbuka gak tuk Lina n fmly..

Majid Ali -
Thanks for the info, I'll check it out later k..

Aimie -
Heheh..dah mmg sedap, kena la kata sedap kan...

Mieza -
Mmg ngam sgt makan dgn laici...marbeless..

Uncle Lee -
Hi Lee, thanks for dropping by...so nice of you! Yep, lemang, rendang n ketupat are a MUST for hari raya...hehee.

Yatie -
Wkmsalam...terima kasih kerana telah permudahkan resepi Nor yg sedap nih! Mmg marbeles dan patut dibuat lg dan lg...kan.

Izahdaut -
Betuii, betuii, betuiii...hehe..mmg marbeles puding Nor nih... Orgnya pun marbeles n sweet mcm puding dia gak...kan..kan..

Anna Qawina -
Wkmsalma...aah akak guna agar2 serbuk, xda cap pun, akak beli yg dipaket2 kat kedai baking tuh...rasanya kalau jenama Nona pun sama jek laa kan..Try la Anna...mesti suka..

Nor -
Amboii batuk2 kat sini lak Nor...hehe..betul apa kata Izah tu..hehe
Nor, terima kasih byk share resepi puding yg sempoi tp sedap gilooss nih..aah, ummi pun xda agar2 stripe, jd lebih cepat la masak guna yg powder ni kan...Nor cipta lgk eh..hehe

Mat Gebu -
Wkmsalam...dah mmg sedap pun...apasai kalau dekat pun akak xnak hulur kat ko...x cukup..hehe

Juwita -
Wkmsalam Ita cayang...hehe...mmg sangat sedap ni Ita, x tau nak kata apa dah...tau cakap time kasih jek kat Nor tu haa... :)

Diana -
Wkmsalam Diana cayang comeeyy..alahaii siannya tiba2 lak kena selsema eh...mmg mood akan merudum kan, xpa nnt sihat godek jek, senang pun...

Nuridah -
Wkmsalam Nur, mmg sedap ni Nur, ruginya x try awal2...adeii

Oh Oeya said...

Oh! Puding tauhu :)