Tuesday, August 2, 2011

Puding Roti Gulung

Assalamualaikum..... Terima kasih banyaklah kepada yang masih sudi berkunjung walaupun tiada entry baru sehari dua ni.. Masa terlalu ketat buat akak...(waa....dah tiru ayat Mat pulak nih). Bukan x masak...cuma bz teramat.... Ini pun sebenarnya bukan menu berbuka puasa, akak buat hari ahad hari tu untuk kudap2 selepas 2 hari mengemas, mengecat bilik anak dara tu ha....Ni baru sempat nak entry. Resepi berbuka semalam x sempat lagi la nampaknya....akak cuba lah yea... Ingat boleh up malam tadi...tapi balik jek masjid terus flat habis daahhh....Igt kot sebelum pi kerja pagi sempat, x sempat gak....ni la baru curi-curi masa blk lunch hour....huhuu...
Jom layan Puding Roti Gulung ni dulu eh....resepi main tibai jek...hehee, adjust2 jek dr puding2 roti tu haa..senang jek..

PUDING ROTI GULUNG
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 7 keping roti putih
  • jem bluberi secukupnya (boleh jugak guna serikaya)
  • 3 biji telor
  • 40 gm gula kastor
  • 200 ml susu cair/susu sejat
  • 1 sudu makan tepung kastad
  • 1/2 sudu makan tepung jagung
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 30 gm hirisan badam/secukupnya
  • sedikit mentega untuk dilenser pd loyang
Cara Menyediakan:-
  1. Buangkan bahagian tepi roti (yg berkerak) dan sapukan dengan jem. Gulungkan roti dengan kemas.
  2. Aturkan roti di dalam loyang ukuran 20 x 11 cm yang telah dilenser dengan mentega terlebih dahulu.
  3. Pukul telor bersama gula hingga sebati.
  4. Masukkan susu cair, esen vanila, tepung kastad dan tepung jagung. Gaul sebati.
  5. Tuangkan bancuhan ke dalam loyang berisi roti tadi.
  6. Taburkanbadam secukupnya biar rata dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 C selama 30 minit atau hingga kekuningan atasnya.
  7. Hidangkan bersama sos kastad jika rajin...kalau malas picitkan jek Hershey's Syrup. SELAMAT MENCUBA....mudah dan cepat...!!

tengok gambar step di atas boleh faham kan..kan..senang jek..

33 comments:

Fiza Nordin said...

gitulah klu dah xpert kan.... tibai2 pun cantik je kejadiannye eheheee nak minta 5 ketui tp sure dah selamat jadi baja neh.....

Asmara said...

memang tertunggu2 entry menu makanan dari kak ummi nih! hihi.. salam Ramadhan kak! ;)

Kak Sam said...

Kalau dah air tangan kak ummi, resepi tibai pun boleh jadi sedap. I likeee

ijayuji said...

Salam kak ummi!!! pose tak ari ni? kikikiki... nak mintak buat buka dah habes yer kak? kita mintak garfu jer lah! hihihi.. sedap puding2 gini makan sejuk2 kan leh imagine tak kak puding gini makan panas2 :D kita kalau puding mcm ni nak mkn sejuk2 panas2 tak mau :D buat sendirik yer kak wakakaka.. bnyk songeh pulak :D

Citarasa Rinduan said...

itulah..
ayu tak nampak kak ummi semalam..

tak apa, kak dah tayang pucing roti nie..
gamaknya ayu nak try..
thanks laling

HaSue said...

kite yg duk umah ni pun bizi kak..apa lagi kak ummi yg bekerja..hehe..
nampak best jer puding tu..lapo~

Deliah's Deli said...

terbaik la ni kak! sy mesti cuba. :)

Mas said...

kretifffff...
sedapnya tengok puding tu....
nampak pun sangat sedapp la kak ummi...

Ibn Ghazali & Bintun Amin said...

kak..mcm sedap je..tp nk tnya klu dikukus blh x??

Rozita said...

bestnya kak... rajin betul akak ni..

Sari Yusa Ibrahim said...

sy mesti buat!

azila said...

sedapnya...nak kena simpan dan masukkan dlm list ni.k.ummi, ingat badak berendam akak punya..heheh.nak godek balik cr resepinya

Gee® said...

sedapnyaaaaa.....

kakchik@ella said...

Alahai Kak Ummi .. menengoknya pun dah tergoda. Kan best kalo Kak Ummi dok sebelah rumah kakchik. Boleh rasa sepiring. hihi.

hazila said...

Salam kak ummi,
meh la anto sini sikit......

Watierman, rmanbkr said...

Assalam Ummi.....ada2 aje reka cipta yang terhasil walaupun nmain tibai2..hehehe...sedapnya!!

Ummi said...

Fiza -
Alaaah xda expert mana pun..sume leh buat tu, cuma tak terfikir jek kan..hehe, mmg dah licin pun...sori Fiza eh..

Asmara -
Alahaii sori la As, mmg xdan tul nak up entry..huhuu...Ni pun ikut mana dan jek la...Salam ramadhan gak buat As dan family..

Kak Sam -
Huk alaahhh...sempoi jek ni Sam...

Ijayuji -
Wkmsalam..uiikss kita pose laaa..hahaa..kang cucuk roti kosong jek dgn garfu eh..nah amik, pi main jauh2..hahaha..kat Bangkok, mmg jauh eh..adeeii

Citarasa Rinduan -
Tu la Ayu..bz sangat2 x cukup masa dan xda ruang rasanya nak letak entry...huhuu

HaSue -
Tu la Sue, harap sume maklum la kalau akak x up entry tuh...sadiss..hehe

Deliah -
Alaaahh..biasa2 jek Del, tp boleh la drp xda apa nak kudap kan...kan..hehe

Ummi said...

Mas -
Xda la kretip apapun Mas, tukar2 cara jek...hehee, kalau sudi nak cuba, thanks dulu akak ucapkan..hehe

Ibn Ghazali -
Alahaiii akak buat dulu x test lak kalau kukus...maybe boleh, cuma jgn letak badam laa, letak kismis eh..nnt lemau sume badam kena kukus..haha, try la kukus, apa salahnya kan.kalau jadi, bg feedback kat akak..

Rozita -
Xdalah rajin mana pun Ita..hehe

Sari Yusa -
Hahaha..igtkan saya mesti pilih! :)

Azila -
Hah, jgn simpan resepi Zila..buat tauuu..haha, badam berendam tu sbb simpan lah tak buat2 kan..xpa nnt akak mesti buat jugak pose kali ni..

Gee -
Ngeeeeeeeee...kena rasa dulu la...

kakchik@Ella -
Hahahha..kalau kakchik duk sebelah rumah, akak pgil tolong akak buat sekali...ok? ^_^

Hazila -
Wkmsalam...dah licin pun Hazila...hehe

Watierman -
Wkmsalam Watiiiieee...lamanya x nmpak, baru muncul eks, mcm anak bulan Ramadhan jek Watie nih...hehe..bz ke Watie..

Oh Oeya said...

K'Ummi.. lagi

http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/2011/07/salam-ramadhan-dan-selamat-berpuasa.html

dengan

http://yatie08.blogspot.com/2011/07/selamat-menunaikan-ibadah-puasa.html

adeiii :(


Blogger Oh Oeya said...

Salam Ramadhan sekali lagi..
Singgah sekali lagi..
Citarasa yang mungkin amat-amat mirip dengan http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/2011/07/salam-ramadhan-dan-selamat-berpuasa.html

August 2, 2011 4:52 PM

Usahawan Muda said...

jemput ke blog usahawan muda. http://biznesshoppe.blogspot.com/

Princess Solehah said...

wah...sedapnya kak :) nak try buat lah...bahan2 dah ada tu

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang..
kreatif ler akak nie... nampak sedap plak tu... mmg suka ngan resipi nie.. masuk list tp kena tunda dulu.. :)

Juwita Jamaludin said...

kak ummi.. cantiknya kak.. sugoi orang jepun kata.. hihihii sedap nampak kak .. boleh la try nanti je kak

Mamasya said...

Salam K.Ummi. Idea yg bagus utk habiskan roti...boleh juga buat berbuka.letak sos coklat ..yummm

Rabiatun Adawyah said...

salam Ramadhan kak Ummi. cantiknya..nnt nak try buat ni..roti ada lagi ni..

HaniCheLat said...

kak ummi!!! baru ingat nak gantung kuali hari ni... takpe..takpe.. yang ni tak pakai kuali... nak buat petang ni jugak!!

..... said...

salam kak ummi....saya mintak halal resepi ye...baru je buat ni haaa...tapi adala menderhaka sikit sbb barang tak berapa ada....tp seedaaaappppp...

secangkir madu merah said...
This comment has been removed by the author.
~Sya~ said...

salam kak ummi..sya pun br buat semlm utk buka puasa...sedapla, sya letak jem strawberry...hasben pun suka...thanks pd resepi...

Oh Oeya said...

yummyyy..

http://ohoeya858.blogspot.com/2011/09/puding-roti-gulung-blackcurrent.html

Zuraida Rahim said...

mohon share kat blog ngan gambar ek.. nanti bila saya dah buat saya remove balik gambar tu ek..

Unknown said...

大陸新娘 清潔公司 遊學 麻辣鍋 麻辣火鍋 火鍋吃到飽 盤纏銀兩 商務中心 宜蘭民宿 廬山住宿 廬山飯店 廬山溫泉 清境 花蓮民宿 花蓮住宿 吉安民宿 花蓮旅遊 花蓮民宿 澎湖民宿 房地產 新成屋 看房子 台灣房屋 東森房屋 永慶房屋 日月潭民宿 墾丁民宿 洗車 汽車美容 鍍膜 苗栗旅遊 商務中心 小型辦公室 辦公室出租 烏來溫泉 宜蘭民宿 酒店經紀 翻譯社 金瓜石民宿 九份民宿 港式飲茶 台北港式飲茶

ah_moi `_` said...

Kak.sy dah try..alhamdulillah..sedap:)