Monday, August 8, 2011

Nasi Goreng Pedas - Permintaan Aiman

Assalamualaikum...Just nak tayang nasi goreng pedas lagik sempoiiii atas permintaan anak bongsu akak si Aiman tu ha....suruh masak pedas2...sama laju dengan kakaknya Najiha yang suka makanan pedas2....adeeehhh.... Tapi puashati la diaorg.... Aiman kata, "mak, tobat sedap dan pedas"..hehehe...Jom layaaann..Yang sempoiii dan pasti liciiinn... ^__^. Petang tu akak wat serimuka dan air cendol jugak....nnt upload gambar eh..

NASI GORENG PEDAS

Bahan:-
  • 3 mangkuk nasi putih
  • 200 gm daging - dipotong kecil, digaul dengan sedikit bawang putih, serbuk kunyit dan sedikit halia yg ditumbuk, rebus hingga empuk dan kering airnya.
  • 10 batang kacang buncis (boleh gak letak kacang pjg)
  • 1 batang karot - dihiris halus
  • 1 kiub pati ayam
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap cair
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menggoreng
  • minyak untuk menggoreng nasi
Bahan Ditumbuk:-
  • 6 tangkai cili merah
  • 10 tangkai cili padi
  • 8 biji bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan tumbuk hingga naik bau dan kekuningan.
  2. Masukkan daging yang telah empuk tadi dan tambah kicap cair serta sos tiram. Kacau rata.
  3. Masukkan lobak merah dan kacang buncis. Kacau sebentar.
  4. Masukkan nasi putih dan kacau rata dan masukkan garam secukup rasa. Kacau gaul rata-rata hingga nampak nasi berasap. Tutup api dan hidangkan.

20 comments:

anymz said...

adeh ummi,sedapnyaaaaaaaaa nasi goreng pedas2 nih.sesekali tukar selera..:)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

wah curlasttt tgk jumlah cili api dlm tue k.umie....x sangka anak akak mkn pedas gak...ai suka pedas2 ni....nak salin recipe kejap...ai ni x suka save suka salin kt buku nnt senang nak bawa gi bawa gi daput ngeeee~

nOOrsha said...

huih sedapnye..pedas2 gini mmg kene ngan tekak sy kak..sdapnyea..:)

AZLITA AZIZ said...

ita pon suka kak ummi kalau pedas2 suami ita aje yg tak leh makn pedas sangat..

kita ni lagi pedas lagi lah power rasa...

mawarseri said...

mcm nasi goreng kg...pedasssssss..sedappppp...**slm ziarah from mumbai..

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Kak Ummi....sesekali layan selera simple mcm ni best...ayu pun dah tak tahu nak wat apa dah iftar nanti.....mcm nasi grg kg gak rupanya kan kak....:)?

Amie said...

memang pedassss! dengan cili merah tambah cili padinya tu... blan puasa ni belum lagi try menu nasi goreng, memang ada plan nak buat...

Ayu said...

Assalam kak ummi, baru semalam, hubby kita cakap sahur goreng nasi ajelah..tapi kita dah masak lauk ..
sedap nmapaknya nasi goreng akak ni..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

assalam kak ummi...
terer aiman ye kak.. kuat pedas.. anak bujang sy tak tahan pedas.. kakak dia memang tahan pedas.. skrg ni kalau masak time malas terpaksa ikut selera anak2 kecik yg tak mkn pedas.. hehehe.. tp kalau time rajin baru buat 2 versi.. satu pedas satu lagi tak pedas.. harap2 semua anak kuat mkn pedas.. takdelah kena masak 2 versi memanjang.. mmg nampak mengancam jer nasi goreng kak ummi ni..

Yatie said...

nasi goreng kalau tak pedas mmng tak sedap...yg ni baru betul...maunya bertamabah nasi kan kak..

cplud miera said...

wah kak ummi...sedapnya! nk cubala tuk hidangan berbuka ptg nih ;)

Naz said...

kak Ummi.. Naz kalau nasi goreng mmg suka yg pedas2 cam ni.. baru best..

Oh Oeya said...

Hei! Nasi goreng!
Hei! Bubur kacang! oppss! Air cendol!
heheh..

aeinio said...

kebetulan pulak nak masak nasi goreng ptg ni.. share resepi ek kak... acehhh

Ummi said...

Anymz -
Yup...sesekali mmg kena tukar ikut menu anak pulak...walhal kat rumah ni mmg suka yg pedas2 manjang Anim..abglong jek yg kurang kuat pedas sikit...hehe

Lady Ayu -
Hahaha..pedas yg curlasstt gitu lerr...salin jgn x salin tauu...masak eh..!

Noorsha -
Waaah tekak kita sama...mcm tekak org nogori..kuat pedas, kan Anim kan..hehe

Azlita -
Hehe...tu laa..sian lak kat cik suami nnt eh Ita, wat 2 versi laa..hehe

MawarSeri -
Salam kenal Mawar...yep, yg pedas berapi..mmg ala kampung la kan..

Ayu Safieza -
Hehe..tu la kan..baru seminggu pose, dh blank jek otak...aah, pedas mcm nasi goreng kg...cuma x letak ikan bilis n kangkung..hehe..letak sayur moden..hahaha

Amie -
Berasappp nih..hahahaha, rumah akak mmg selalu ada permintaan nasi goreng ni kalau puasa2 pun..hehe

Ummi said...

Ayu -
Wkmsalam Ayu..hehe...dah termasak lauk eh...xpa tunggu nasi x abis leh goreng lak..kan..

MaDiHa -
Wkmsalam Ratna, Waaaah rajinnya wat 2 versi Ratna, kalau akak x cukp masa laa...mau menggelupur kat dapur...xdan berbuka..hahahhaa

Yatie -
Hehee..betuii, betuii, betuii...tp anak2 dah besar boleh la masak pedas2 kan Yatie..xpun kesian lak..hehe

Cplud Miera -
Hehee...cubalah Miera...boleh adjust gak ikut citarasa k.

Naz -
Ya la kan...sama la tekak kita...hehe

Oh Oeya -
Hahaha..siap nyanyi2 tu Oeya..dah goreng nasi ke blm? :)

Aeinio -
Silakan cuba...halal resepinya tu..hehe, sama2..

Oh Oeya said...

Belum la K'Ummi kui3..
Goreng keladi ada heheh..

jeragang said...

makan2 berbagai cara dan rupa....... nikmat ramadhan. mencari nikmat tak makan.....

Diana @ Melley Mey said...

nasi goreng tu nmpk sgt sedaaap ler akak ummi cayang... makan masa ianya masih panas nie.. mmg best nie kan akak.. + lg pedas... waaaah... makan x ingat dunia... sedaaap tu

karimah mohd said...

akak ummi..bila nak kena masukkan kiub ayam ? slalu buat nasi goreng tak jadi hihi ..