Tuesday, June 5, 2012

Roti Unyil Blueberry Cheese Streusel

ASSALAMUALAIKUM....SALAM SEJAHTERA

Apa khabar semua...aduuhh lama jugak dapur akak ni sunyi tanpa entry...sawang macam dah berbuai-buai ditiup angin... Terima kasih kepada yang masih sudi menjenguk... Kesian pulak bila ada yang duk tanya2 bila nak update....tu lah kan...susah mau cerita... Tuan dapur sekarang ni sebenarnya tengah nak slow down kan entry, bukan bermakna tidak masak, cuma masa untuk mengupdate sangat terhad sejak akhir-akhir ni.. akak sendiri pun dah macam x pandai nak curi masa ke sini... malas pun ada, letih pun ada, bz pun sama naik dengan kenduri kendara kat lorong wiken baru ni tak termasuk jemputan kahwin yg lain..

Adeeeii sampai janji nak buatkan ciskek untuk kawan-kawan abanglong sebelum dia balik ke kampus sabtu baru ni pun tak terbuat. Last-last Najwa yang buatkan ciskek oreo untuk kawan2 abanglong tuh, mujur lah...Emaknya dah terkulai fengsan rasanya hari jumaat tu. kebetulan pulak kerja ofis lebih sikit dan semua nak urgent...balik kerja masuk rumah kejap je terus ke rumah jiran untuk kerja-kerja menyiang segala. Mujur Najwa larat lagi nak buat...jam 10 mlm dia start mengisar biskut untuk base ciskek tuh...adeeii kul 2 pagi tdo anak dara ku..dah la pagi2 sabtu dia pun nak drive balik ke Arau...Thanks ya kakngah tolong langsaikan hutang ciskek mak dgn geng2 abanglong.. Tu la abglong duk citer sangat kat geng2 dia...hehe (*sori lah xda gambar ciskek yea...xdan nak snap dah kena potong2 masuk bekas pagi sabtu tu)

Okeh lah berbalik kepada resepi roti ni....Roti Unyil?? Apa tu Deet, akak pun x tau maknanya...gulung ke, mengunyil ke, kunyah ke...lembut ke maknanya, hahaha...gasak lah.. Tapi nak bagitau you all, roti ni sangat leeembuuuttt....sedaaaapppp....rasanya kalau x letak filling apa2 pun mmg best jek makan, ala-ala roti manis gitu...

Terlebih dahulu terima kasih Deetha kerana mengirimkan hadiah buku resepi ni sebagai hadiah GA yg akak menang. Boleh tengok sini contestnya... So akak terpikat nak try resepi cover depan buku ini...nampak sedap...dan mmg diakui sedap...beeesst sesangat, Aiman sia bawak bekal ke sekolah roti ni... Jom pakat2 mengunyil....hahaahaaa.. Thanks Deet cayang...apa khabar mu di sana...puas juga akak nak fahamkan ayat-ayat dalam bahasa Indon ni...kalau cakap biasa ok laa..ni tang resepi tu buat akak fenin2 sikit nak faham...hehe

ROTI UNYIL BLUEBERRY CHEESE STREUSEL
Resepi: Buku 51 Resep Pilihan (Roti & Pao) - Hadiah GA dari Deetha
Sumber dan Terjemahan : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan Doh:-
  • 300 gram tepung protein tinggi (boleh guna tepung roti)
  • 100 gram tepung protein sedang (akak guna tepung gandum)
  • 1 1/2 sudu teh (6 gram) yis kering segera
  • 20 gram susu tepung
  • 80 gram gula pasir (akak guna gula kastor)
  • 2 kuning telor
  • 1 putih telor
  • 175 ml air sejuk dari peti ais
  • 75 gram marjerin (akak guna mentega tawar)
  • 1 sudu teh garam
Bahan Isi:-
  • 125 gram bluberry filling
  • 125 gram keju cheddar parut (akak x letak)
Bahan Struesel (diaduk rata):-
  • 2 sudu makan mentega tawar (dari peti sejuk, lalu dipotong kiub kecil2)
  • 2 sudu teh susu tepung
  • 2 sudu teh gula aising
  • 4 sudu makan tepung gandum
Bahan Olesan:-
  • 1 sudu makan susu sejat/susu cair
Cara Membuat:-
  1. Aduk rata kesemua tepung, yis, susu tepung dan gula pasir. Tambahkan telor dan air sejuk sambil diuli hingga sebati. Masukkan marjerin dan garam. Uli lagi hingga elastik. (*akak mintak Bibik Melayu ulikan....hehheee, senangkan campak aje laaa dlm Bread Machine tu - setelah ulian 5 minit akak jenguk BM dan didapati adunan sedikit lembik, so akak tambahkan lebihkurang 4 sudu besar lagi tepung roti dan biarkan proses menguli siap, sedang elok dohnya. - mungkin untuk ulian tangan ok kot sukatan buku tu). Tunggu hingga siap Bibik bekerja dan keluarkan doh.
  2. Tumbuk-tumbuk doh untuk keluarkan angin dan bahagikan adunan seberat 12 gram. (*akak timbang doh beratnya 35 gm setiap satu, dapat lebih kurang 15 ketul kalau x silap...lupa daaah). Bulatkan doh dan biarkan 10 minit lagi.
  3. Leperkan doh cara memanjang dan oleskan jem blueberry, taburkan keju parut. Jangan sampai ke hujung doh, supaya semasa digulung doh boleh melekat.
  4. Potong 2 bahagian jangan putus (*akak buat panjang sedikit dan potong 3 bahagian untuk paper cup akak guna yg lebih pjg sizenya).
  5. Letakkan di atas cawan kertas. Biarkan lebih kurang 60 minit hingga adunan doh naik 2x ganda (*akak hanya biarkan 40 minit pun dah ok).
  6. Oleskan dengan susu dan taburkan streusel rata-rata.
  7. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan lebih dahulu pada suhu 200 C (*akak set oven 185 C je) selama 8 minit hingga roti matang/kekuningan.
Thanks Deetha for the Give Away books, nnt wat contest lagi yea.... Adeehh kiriman buku2 resepi kek dan masakan Asia yang dikirimkan sebelum ni pun akak x tercuba lagik....muaaahh, lebiiiuu babe...

roti ni mmg lembut sedap hingga keesokan harinya....marbelesss betul dgn jem basah2 gitu..kalau letak cheese tu mesti lagi tepu lemak akak kan...kan..hehe

31 comments:

ummiaisyah said...

salam ziarah k ummi...bz yea...takpe la k ummi..bila dan apdet tu soronok kami adik2 angkat nk bersilat kt dapo..ala-ala bagi semangat gitew1 seronokny dpt adiah buku resepi antigagal..heheheh

FatihaNur said...

salam kak...lama x jenguk dapur kak...tup tup dah ade roti...nak seketui kak...

Shahriah Abdullah Novelis said...

As'Kum Kak Ummi cayanggg waduhh itu ruti unyilnya membuatkan mataku terkunyil-kunyil juga dong! hhee.. wwahhh kak ummi nampak gebu roti tu.. Tahniah sebab memang GA << GA tu ape?? hehehe..

Wahhh rajin sungguh kak ngah buatkan ciss oreo untuk Abang long yaa.. untung dapat anak rajin dan pandai membuat kek... :))

sabar dubai said...

salam kak umie...terliurrr....da lame xmeroti ni....mak yung da xlarat nk menguli...bak mak seketui kak ummi bulihhh

SueMiezi said...

As'mkum Kak Ummi.
Sedapnya...gebus roti tu kak. Lama tak masuk sini. Keciwa nak bw sbb tenet kadang2 slow..Heee

ibundo said...

salam umie.
berbelit lidah sikit nak menyebut roti ni. Nampak sedap lah umie.. muah..muah..

dZana said...

aslmkum ummi.. salam rindu jugak.. tgok roti teringin roti la pulak..

MamaFaMi said...

Wahhh suka buku tu...
Suka roti tu...
Suka semualah....

maz said...

Piiiiii...pitttttt...npak xbuka pntu niii...kakkkkk..aduhhh bngkak kepala ni kena sekehhh...tu la kak la yg sruh buka dpur tu..tu yg snap gmbar mac...pasni bila plak bru brupdate xthu la...kak...kita nk g bkpes kat ikea ni...sat lgi nk kluar la...mai la kak..bila nk mai kl...jdi ke..

Qasey Honey said...

asslm Kak Ummi...sedapnye tgk roti tu...QH nk amik yer resepi ni...tq

FnF Simple Life said...

wah...lembut gebus rotinya..betul la kak...sy pun kalau resepi roti yg tak biasa buat kena uli tangan gak takut terlembik. tu yg kadang2 tu dok guna resepi doh yg sama sbb malas nk uli tangan...wakaka...

rahel said...

Selamat pagi Kak Ummi...
ambo ngences ni..mau singgah ambik roti unyil..letak blueberry filling banyak2 ye..

faa.rosli said...

nak buat lg roti-roti ni..tp tkut x mnjadi..

hana said...

masuk listtt! kompom sodapppppp menggeget kertas! *kertas sedap? ye kot.. kekekekekeke

zila norazila said...

salam kak umi
nampak sedappp..nnt nk try jgk..nasib baik ada ank dara yang rajin ..untung kak umi..:)kim salam kt ank dara tu yer..

tun_telani said...

unyill?????????????? nk kene bagitau kat dewan bahasa pustaka nih..suruh wat masuk dlm kamus dewan yg baru.. kui kui..

Aziela said...

Kak Ummi nie macam nak suruh saya menguli jer... Oh takuttt... Mesti x jadi nnt.. Err, saya menempel kat umah akak nie jer lah yer...

Subhie Arun said...

kak ummi...sedapnya tgk...blueberry n cheese...blh singgah ...lapar
glad to follow kak...

http://subhieskitchen.blogspot.co.uk/

Juwita Jamaludin said...

salam kak ummi sayangggg.. hihiihih akak suka nya tgk roti tu.. buku resepi tu lagi suka katanya comfirm x gagal.. hihihihi.. seronok cuba resepi yek

Gee® said...

salam rindu k.ummi.... unyil ke hape ke janji sedap kan.... len kali buatlah lebih boleh tapaw untuk gee sikit.... sedap nampak tu

CA said...

Salam Windu buat kak ummi..ya ammpunzzz...ala ala indon jugak akak ulas buku tu ekk..heee ingat saya salah beloq ke...
xpe..xpe..wasenya wamei yg paham.Kita kan serumpun gitu...emm nampak cam best.nanti nak cuba....masuk list dulu..
Thanks kak ummi share ..muahhh!take care

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi cayanggg..

udah mampir ni mbak ummi, mahu intip2 resep roti yang enak banget. udah lama enggak menguli tepung buat roti udah rasa kecurr deh..hahaha

Kak Ummi...jarang dapat makan roti buatan sendiri sekarang ni kak, beli tepung roti tak sampai seminggu udah ada kumbang tu yang malassss atau alasannnn hahaha

boleh cubalah nanti kot2 boleh faham bahasa indon tu ya kak hehehe

mokwo® said...

kalau gonyel, mokwo paham..kunyah2 org tak dek gigi...
lembutnya nampak roti tuh...nanti nak terai meng-unyil !!

Mamasya said...

Salam k.Ummi cayang.meh lah seketui roti tu....sedapnya kalau buat minum ptg...nak nguli sendiri belum cukup rajin..

anymz said...

masuk list sbb ini resepi roti..mmg pantang nampak resepi roti yg pelik2 ni mesti nak menerai..hehe

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi cayanggggg....alahai geram je tngk roti akak ni...kalau dapat rasa bestnya...namanya tu yg unik..unyil..he3...

Oh Oeya said...

Nyum! Nyum! Suker! Suker! :-)

Tina Othman said...

salam kak ummi

sedapnya, tgk ni terasa nak meroti, tapi malasnya nak menguli roti

Evelyn Gemina said...

Salam kak Ummi, wah mmg marbeles sekali & nampak sedap, i like : )

Outbound di Malang said...

salam gan ...
menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
di tunggu kunjungan balik.nya gan !

gray ft said...

salam.. nampak cam sodap je roti tu.. nk skit boleh..heheh