Tuesday, June 12, 2012

Ayam Lemak Cili Padi Berkerisek

ASSALAMUALAIKUM.....

Hah, malam ni macam terajin nak update ni....hehe. Tapi xdalah masakan canggih manggih sangat, masak yang biasa-biasa jek laaa... Rasa dah lama betul x masak gulai ayam lemak cili padi dan letak kerisek camni....akak mmg suka....lebih umpphhh rasa gulainya... Lagi pun lebih cepat masak lemak camni berbanding masak kari, lambatlah nak tunggu kari naik minyak...hehee.

Apapun satu nak bagitau, bila akak masak gulai lemak cili padi berkerisek camni, akak xkan tumis dulu bahan-bahannya...just masak terus dalam periuk, nnt bila letak kerisek tu ia akan naik berminyak lagi....cuma gulai xdalah nampak kuning terang gitu...jadi gelap-gelap sikit. Letak serai lebih2 sikit...mmg sedaappp! Hb akak mesti suka nak makan serai yang melekat dengan kuah gulai tuh...adeeehhhh, berselera nooo.... Okeh, jom layan, lauk hari bila ntah...hehe

AYAM LEMAK CILI PADI BERKERISEK
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan Utama:-
  • 1/2 ekor ayam - dipotong sederhana
  • 1 1/2 cawan santan pekat
  • 2 cawan santan cair
  • 3 sudu besar kerisek
  • 1 keping asam gelugor
  • sedikit serbuk kunyit (jika perlu)
  • 2 - 3 batang serai - diketuk
  • 2 helai daun kunyit - dibelah/disimpul
  • garam secukup rasa
Bahan Ditumbuk :-
  • 12 tangkai cili padi (nak pedas boleh tambah)
  • 1 inci kunyit hidup
  • 5 ulas bawang merah
  • 2 ulas kecil bawang putih

Cara Memasak:-
  1. Masukkan bahan tumbuk, serbuk kunyit (jika kuah nampak pucat) dan santan cair ke dalam periuk. Didihkan sebentar.
  2. Masukkan ayam dan serai dan diikuti dengan asam gelugor dan daun kunyit, masak hingga ayam masak dan kuah sedikit surut. (*santan cair jgn banyak sangat sebab air ayam akan keluar masa memasak)
  3. Masukkan garam secukup rasa dan santan pekat diikuti dengan kerisek. Kacau dan masak ayam hingga kuah nampak sedikit pekat. Seimbangkan rasa dan tutup api sambil dikacau-kacau sekejap agar kuah tidak berkepala. Sedia untuk dihidang.

21 comments:

tun_telani said...

nengok ni baru perasan tun pun dh lama betul x makan masak lemak ayam nihh.. wat pedas2 mmg sedap.. sambil makan sambil2 lap2 peluh.. siap ingus2 lagi.. tp nasik kompom bertambah. hehe

maz said...

kakkkkkkkk...duk lipat kain lgi ke tu...tukar la kak buat keje lain la plak...asik lipat kainnn jee..hehee..nk kena sekeh bdk ni kan...bak la spngan ayam ka tu..sdpp hirup tu...

Shiela said...

sedapppnyerrr nampak kak Ummi.. rasa nak bersila jer tepi piyuk tuu.. :)

ummiakid-lily said...

seriusly dah lama x masak lemak cili api...kalau pedas² mmg sedap makan...mcm nak tumbang semeja jer...

Tina Othman said...

salam kak ummi

first time dgr masak lemak letak kerisik, nanti boleh lah try, nampak sangat menarik =)

Bicara Kak Noor said...

alahai Ummi sedap nya ni akak jarang buat guna ayam boleh lah try ni mesti sedap nampak pun menarikss tu.

Norhafizah (Lina) said...

Saya paling berkenan tang pinggan dan mangkuk tu..

FnF Simple Life said...

salam kak Ummie...pinggan dan mangkuk tu mengingatkan sy kat pinggan mangkuk ibuku...wuwuwu...winduuu...

ayam masak lemak cili padi tu my feveret also...yg ni lagi spesel sbb ada kerisik...sure bertambah2 makan.

hazila said...

Salam kak ummi,
Kita dah lama tak masak lemak cili padi ayam. Nampak pekat kuah tu...

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi cayangggg

hari ni dapat singgah blog akak yang ceria dan cunnnn...suka sangat2. lauk dah memang memikat ditambah lagi gambar yang dah cun dah hehehe.

Tahniah! kak ummi amik gambar cantik2 lagi tau lain kali ya hehehe

inahar ali said...

alahai ummi cayang..terlambat sudaaa pn doc sampai..ayam lemak tinggal tulang je ek..hehe!!

rahel said...

Selamat tengah hari Kak Ummi...
ayam yang dalam mangkuk tu selamat lagi k? hehe..nampak sangat sedap..nanti kalau ada jodoh hujung minggu ni nak terai la..nak hidang bersama kelupis makanan tradisional orang sabah...mantop rasanya..

HaSue said...

Kak ummi..miss uuu!heheee..
nampak menyelerakan je ayam tuh kak..tak penah lg masak gini..terbayang2 rasa lomak tu ha..haihh.. buatkan seperiuk leh tak kak?

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Hi kak Ummi..hru dear? Tengok ayam je terus masuk sini..hehe. Terlebih bz lately tak sempat nak BW pun.

Sedap ayam tu..love memang suka style ini. Yummmm dgn nasi panas2.

Thanks for joining my GA dear...muaxxxxx! ;)

Rima said...

sure lagi sedap kannn.. lain kali buat lemak cili padi akan ku letak kerisik.. :op

IeRA said...

Salam Kak...

Sedap ni...

Jay said...

so so yummm...perfect recipe..:)
Tasty Appetite

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi cayanggggg..
nmpk sungguh menyelerakan menu akak ni, mmng sedap ayam masak mcm ni..terasa harum je kuah tu letak kerisik kan...

Fai Shaklee said...

masak dgn kerisik mesti sedappp... sampai terbau2 kat sini. hehehe

Citarasa Rinduan said...

wahhhhhhhhhhhhhhhhh

daku masuk sini salah time.. wahhhh.
laporr

Nicoletta said...

"Here for you the sixth issue of Open Kitchen Magazine, our on line food magazine.
Browse it for free:
 
http://www.openkitchenmagazine.com/il-magazine/

we are waiting for you!
Don't forget that you can also become part of our international team in the next issue.
Open Kitchen Magazine Team "