Sunday, June 10, 2012

Kuih Kaswi Gandum Gula Merah

ASSALAMUALAIKUM....Selamat Berhujung Minggu....Mesti ramai yang sedang sibuk memasak ataupun pi outing dengan family dan ada jugak kot yang menghantar anak2 balik ke U masing-masing sebab akak difahamkan budak-budak Diploma dah nak masuk semester baru la kan...maybe sesetengah U la kot... Okeh la akak pun xnak bebels panjang-panjang...nak cerita sibuk mmg sibuk jek pun...japgi nak masak lak....

Layan dulu la kuih kaswi yang dah licin ni yea...minggu lepas lagi dah buatnya pun...haha.... Dah lama tak buat dan tambah teringin lagi nak makan bila ramai yang duk tayang jangkit2 jek kuih ni sejak akhir-akhir ni, macam2 resepi....yang sudah tentunya la sedap kan... Tapi akak amik resepi dari Kak Liza je laaa... Thanks byk2 ya Kak Liza cayang....mmg sedappp sesangat....getar2 jek kuih ni...


KUIH KASWI GANDUM (versi GULA MERAH)
Resepi : Chef Hanieliza

Bahan Sirap [masak dan sejukkan]
5 cawan air
1 cawan gula merah (gula akak ni x berapa merah laa..hehe)
1 cawan gula pasir

Bahan Kueh
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi/jagung
1 sudu kecil air kapur kueh [optional]
Kelapa parut (muda/putih saja)
Sedikit garam

Cara:
1. Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang]
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.


Masa tengah amik gambar tonggeng-tonggeng sekali tu, family adik datang ke rumah, teruslah menjamu....so amik gambar pun ikut sempat je laaa...hehehee...sigaaannn aaaii yoouuuuuu nak beriya2 sangat...hehehe... Ni lah antara dugaan kami blogger, segan jugak bila org tengok...tp kalau x amik gambar kang xleh nak tayang entry pulak...hahaha, sabaauu jek laaa...

16 comments:

ibundo said...

salam umi. Bagi bundo idea apa nak masak untuk minum petang ni.

Gee® said...

k.ummi...dah terbayang keenakan kuih getar2 tu... gedegup..!! telan air liur wehhhh.....

CitarasaKu said...

Salam Ummie....saya pon baru makan kuih kaswi tapi perisa pandan..tapi tak pernah lagi cuba buat gula merah ...haha nanti saya masuk list ye...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ummi...apa-apa versi kuih kaswi memang saya sukeeee....

Ilhamkreatif said...

Salam kak ummi...Iza pun dah buat minggu2 yg lepas,memang x jemu makan kuih ni kannn...

Subhie Arun said...

salam kak ummi...rajin kak ummi..hujung minggu pun masak sedap sedap....

Shahriah Abdullah Novelis said...

As'Kum Kak Ummi Cayangg wow! kecur udahnya melihat kejadian kuih kaswi yang nampak bergetar2 tu.. yang melihat ni terketar2 lidah ni hehehhee

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi cayanggggg, alahai kalau kuih kaswi ni mmng my febret lah..tu yg suka buat kuih ni, dahlah mudah..sedap plk tu..comey je kuih akak ni..rajin letak dlm acuan munger2 tu.

Puan Fifiey said...

Salam kak ummi..salam perkenalan... dah lama jenguk blog ni tapi tak singgah je lagi.. ni dah singgah..

rahel said...

Salam Kak Ummi...
cantek sangat kejadiannya kuih kaswi tu..macam nak ambik je yang dalam pinggan tu..hehe..

Tina Othman said...

salam kak ummi

sedapnya, teringin lah pulak hehe

Juwita Jamaludin said...

Salam kak ummi.. Syoknya nampak ita suka kuih2 yg guna gula metah sedap gitu.. Bila la nak try kuih3 gini

Delima Zamrud said...

salam kak ummi kuih nie mmg best kalau buat mkn petang kan :D

~~zana@pb~~ said...

Zana pun suka kuih ni, tak jemu makan. Kuih dulu2 tak lekang dek hujan tak lapok dek panas...eh..terbalik pulak.

Ummi, kita minta izin copy paste resipi tofu telor bersarak ye.

Biey said...

tgk gamabr pon terus tertarik nk mencuba...sedap nya kak.

tun_telani said...

kak ummi cayang~~~ tun peminat tegar kaswi ^^ tuu. yg extra kelapa siap jatuh2 lagi tuu yg paling sedap sekali!!
kat sini terpaksa guna kelapa kering je.. sedih sungguh.