Monday, January 30, 2012

Popia Inti Ala Karipap

ASSALAMUALAIKUM.....

Selamat petang...salam isnin....puas dah ke bercuti dengan family? Hari ni anak2 telah mula bersekolah balik kan....bermulah routin menyediakan sarapan seawal sebelum subuh....huhuu... Tapi entry ini bukanlah yang pagi tadi punya, akak jarang snap gambar pepagi subuh gitu weeyy...mcm kepelikan lak rasanya...hahaha. Entry dah lama jgk ni.

Sori lah kebizian melanda sungguh, cuti 2 hari kelmarin langsung tidak sempat nak online....2 family adik dari Gombak dan Bangi datang berturut hari pastu berarak ke hulu ke hilir, jalan-jalan, makan-makan...mood nak menghapdet pun hilang. Tu pun jengah2 dan sampuk2 komen kat FB via hp jek....huhuu... Sambil rehat berlunjur, juling-juling mata nak menengok skrin phone tuh...eee x kuassaaa, senak urat mata rasa...

Okeh laaa meh je layan kuih popia berinti ala karipap nih....sangat sedap...xyah la menguli doh, dah malas.....tp xpa la kan, kalau rasanya pun berbaloi dan kenyang sama gak...jom layan...

POPIA INTI ALA KARIPAP
Resepi Asal Inti : Ros Jintan Manis
Sumber: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • Kulit popia secukupnya
  • sedikit bancuhan tepung ubi + air
Bahan Inti:-
  • 1 biji keledek saiz besar ( boleh dinganti dengan kentang)
  • 1/2 gengam ikan bilis (kali ni akak guna 200 gram daging kisar)
  • 2 sudu besar udang kering
  • 2 sudu besar serbuk kari (*akak tambah jadi 3 sudu besar)
  • 1 sudu besar cili kisar
  • garam dan sedikit gula/secukup rasa
Cara Menyediakan Inti:
  1. Potong dadu keledek dan rendam dalam air, ketepikan.
  2. Panaskan minyak dan tumis cili kisar, dan pes serbuk kari hingga garing. (kali ini menggunakan daging kisar, akak masukkan selepas serbuk kari sudah garing, kacau hingga daging setengah masak)
  3. Kemudian masukkan keledek dan 1 cawan air, kacau selalu dan biarkan keledek empuk, sesuaikan rasa, masukkan garam, setelah masak dah inti agak kering, tutup api dan sejukkan.
  4. Bolehlah memulakan sesi membuat popia..letakkan inti dan gulung, lekatkan dengan bancuhan air + sedikit tepung ubi. Buat hingga siap. Goreng hingga kuning keemasan dengan api perlahan sahaja, balikkan selalu. Angkat dan toskan...sedia untuk hidangan ^__^

20 comments:

Qasey Honey said...

sedapnye tgk popia tu...petang2 mcmni klau dpt mkn bestnya...mmg suka mkn inti karipap...bleh cuba la nti

Nuridah said...

Assalamualaikum Ummi

terguder Nur tengok popia...alahai...kalau dekat kita buat muker 20sen ngendeng popia tu...hehe...sedapnya kalau dpt nie..

Tina Othman said...

semalam ada buat karipap & ada balance inti, nanti boleh lah buat popia ni pulak

tima kasih kak ummi bagi idea

aDisH.sHidA said...

terliur melihat nya akak...shida ni hantu karipap...so popia inti karipap boleh jugak....

kakchik@ella said...

sedapnya kak ummi .. lama KC tak buat ni.

Chah said...

Ouch!! Kak terasa aii...slalu buat keja shory cut gini, yg ke satu sbb malas, yg kedua sbb kalo ai menggentel kipap mmg sememeh meh ropanye...huhuhu....

KakAsma said...

mmg senang kalau malas nak buat karipap buat camgini,tapi tu arr tekak nie gatal lebey,kalau popia mesti bubuh sayur mayur.inti kentang gini kena buat karipap..

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Ummi..
Kak, Naz pun time ada inti karipap yg lebih2, pas tu malas nak menguli dohnya tu, jadi cam ni jugaklah.. Tapi best sbb time garing2 kulit popiah tu, ngap jer masuk mulut..perh...bertambah2lah berat badan ku..huhuhuhuuu..

Gee® said...

k.ummi, hantar lah ckit popia ke sini, lapor jer nengok gmbr...

tun_telani said...

sedihnyer tgk popia.. tun beli 2 paket kulit popia, dh buat popia sepeket, tgk2 time goreng tu dasyat gler serap minyak T.T xlalu nk makan..

Papa-NtiQ said...

hi ummi. tengah blogwalk dan stop sekejap ambik nafas kat blog nih. menarik sangat topik2 makan dan resipi di sini. wife pun suka. Nanti Ummi jenguk2 la yer blog saya kat www.blogmakanbest.blogspot.com Topik ialah review tempat2 makan yg saya pernah visit dan share dengan bloggers lain. Dan Ummi register sebagai follower jugak ok? TQ TQ TQ maklum la yer blog baru nih sunyi skit hehehe

rahel said...

best gak skali-skala buat popiah cenggini...teringin pulak nak ambik yang dlm pinggan cantek tu..

ummiaisyah said...

oh kak ummi my feberet popia...aritu dh kuarkn dr freezer tp x jd buat plak...bila nk merasa makan ni..

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi,
alahaiiiii wat terliur je, tulahhh bila singgah blog akak ni ada je yg nak di buat dan tekak ni memanggil je suruh wat gak..bilalah rajinnya nak sampai ni..nak wat inti tu yg malas..he3..

cik cek said...

Ummiiii...kak cek dtg memalam ni ...nak join minum kopi mkn lak ngan popia goreng...ke kena gigit2 jari je...dah abis ek...hu hu hu...cam kena buat sendirila nampak gayanya..:)

Ummiakid @ lily said...

kak ummi...datang memalam bawak puyut lapor ni...tergoda tgk popia tu...nanti leh try, satu kalainan...

Rima said...

KUmmi
that day Rima saw a halal popiah segera kat one of the indian shop here.. nak beli but it cost around 7 euro.. mahal weii.. ingat nak buat sendiri but kulit popiah tidak kelihatan.. so in the end ku beli instant chicken.. lagi worth paying and sedap pulak tu.. dah tu today nampak kat blog KUmmi pulak.. adehhh macam teringin pulak.. harus kah ku pergi membelinye tmrw? hmmm

Mas said...

sedapnya klu menguyah sambil tengok tv.....

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi

nanti nak buat jugalah macam terliur2 dah tengok popia ni. kulit popia pun ada stok tu..rajin dengan tak jer ni kak..hihi

Diana @ Melley Mey said...

akaaak.... nasib baik diana lambat sampai cnie kan.. kalau taaak... nak juga seketul 2... silap2 semua tu diana punya... hehehhehehe... sedaapnya popia inti ala karipap tu akak... geram tgk.. mcm nak capai jer popia tu tau.. :)