Friday, January 27, 2012

Soft Cheese Bagel

ASSALAMUALAIKUM....

Dah ada plan ke nak sediakan minum petang ni? Kalau rajin dan masa mengizinkan, boleh la try resepi Soft Cheese Bagel yang lembut dan enak nih....berbaloi sangatlah membuatnya... Sejak Mat Gebu letak entry bagel ni, akak dah aim nak buat jugak, baru dapat buat wiken baru nih....hehee, biasalah kan...dah xda baru nak tayang...bz laaa...sori la yea..

Akak memang jarang nak buat bagel, tp bila tengok gambar Mat post tu nampak sungguh lembut dan bagelnya comelnya...datang rasa keinginan nak buat...hehe...Asalnya roti ni akak buat untuk diberikan kepada seseorang yang ingin sangat akak jumpa, namun x kesampaian...rancang punya rancang, x jadi jgk atas sebab-sebab diluar jangkaan dan tidak dapat dielakkan...huhu...Apapun terima kasih kat Mat sebab mewar-warkan kelembutan dan kegebuan (*ko..eh silap...hehe) bagel nih.... Akak kopipes jek ek, malas nak taip semula laaa..Akak wat 2 adunan taauuu...bessttt kata anak2 akak bila makan dengan Nutella.. ^__^ Happy trying...!

SOFT CHEESE BAGEL
Sumber: Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan
Dicuba Rasa: Ummi @ Home Sweet Home

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 150 gram tepung roti (high-protein flour)
  • 50 gram tepung kek (tepung halus atau tepung gandum)
  • Secubit garam halus
  • 130 ml susu segar
  • 4 gram yeast
  • 1/4 camca teh bread improver
  • 1/4 camca teh bread softerner (mat tambah)
  • 20 gram gula halus
  • 30 gram parutan keju cheddar
BAHAN HIASAN :-)
Telur, dipukul sedikit untuk disapu
Parutan keju cheddar secukupnya untuk ditabur
(*kalau boleh, biar parutan halus2, baru cantik)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. KEADAH ULIAN TANGAN: Satukan semua bahan untuk doh dalam mangkuk, gaul rata dan tuang susu sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yang tidak melekat dimangkuk adunan, uli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal, kurang lebih 20 minit menguli tanpa henti. Bulat2kan doh, letak dalam bekas, tutup dengan plastik dan biar 1 jam hingga naik dua kali ganda. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan untuk doh ke dalam Breadmaker, pilih setting untuk DOH dan tekan ON, tunggu hingga siap.
  2. Keluarkan doh, tumbuh untuk membuang udara. Bahagikan pada 6 bahagian sama besar, bulat2kan setiap doh tadi. Ambil satu bahagian, leperkan sedikit, tabur tepung dan cucuk bahagian tengahnya dengan jari sehingga membentuk lubang, besar kan lubang tadi dan alih doh dalam dulang pembakar. Buat kaedah sama untuk baki doh.
  3. Biar 45 minit hingga kembang. Sapu kuning telur dan tabur parutan keju. Bakar pada suhu 200C selama 15 - 20 minit atau hingga perang keemasan. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan mengikut kreativiti anda..Selamat mencuba!!!.

Anak-anak akak makan dengan nutella....best...mmg lembut teksturnya...

26 comments:

AZLITA AZIZ said...

salam kak Ummi cayanggg... ada lagi tak??
nak cikit >^<
uik nampak macam sedaplah kak macam donut pulak ita nampak..

nanti ita nak cuba buat lah.. nak mintak akak punya mesti dah jadi baja ni... hihi

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi cayangggg,
adoyaiiiii tak tahan tngk soft cheese bagel akak ni...mmng nmpk sungguh gebu dan lembut je..nak cuba gaklah..arini wat donut je kak..he3...

Mas said...

kak ummi...
bagel 10 ketoi..he3
mas tak pernah try lagi bagel ni..
masuk list dulu..
nanti2 boleh try....

Qasey Honey said...

asslm kak..gebu n lembut tgk cheese bagel ni..nk cuba nti

ady said...

as-salam kak Ummi
Look delicious kak Ummi cheese bagel yg kak buat.. npk lembut bagel tu..yummy..

Zaliedana said...

Kak Ummi cayang,nmpak lembut gebu,adeiii pekena ngan nutella,mmg sedap sungguh nih,pastu kalo xpon cicah ngan ayaq teh ja,ok juga nih..

Rima said...

KUmmiii
good afternoon.. yg ni tak boleh buat.. balik baru boleh test water.. hehe

HomeKreation said...

Nampak gebu ni Ummi! Kilat2 lagi cheese topping tu! Dah lama sgt tak meroti, cik puan BM pun dah bungkus tak nampak btg hidung lama dah....hehehe

tun_telani said...

mmg nampak lembut dan gebu bagel akak nih.. tun xpernah mkn lg bagel ni. jakun pulak.. hehe..
ps: omeynyer nutella bekas kecik2!

Gee® said...

kalau buat sarapan esok sedap nih...thanks k.ummi

rahel said...

Salam Kak Ummi..menarik sangat resepi soft cheese bagel ni..tentu sedap sangat kan..ada nutella lagi..emm..

anymz said...

order..order.. bagel 10 ketui..berebut dgn mas..buat lebih ya ummi..tak tahan tgk sapu nutella tu..

MANISMANIS said...

enak...mauuuuuu.....

Mat Gebu said...

Kak, saya suka mcm akak buat, nampak "ganas".....oo makan dengan nuttela sedap eks..nak try juga nanti..

IZA AKMA said...

cantiknyer kak ummi soft cheese bagel tu..gebuuu
iza lom pernah buat lg ni..nnt nak try jugak lah menyahut seruan..hehehe

ijan said...

Salam Kak Ummi,
Putih gebu je nampak bagel akak nih. Sapu nutella pulak harusla meletup. hmmm, nak meroti mood tak mai. Minta sikitlah. hihi

Puspha said...

nampak gebu & cantik

inahar ali said...

salam rindu ummi cayaang..menci tauu..dh abih br nk tunjuk kt owg..uhukss!! tp kan kita mmg minat banget kt bagel..lg sedap dr donut kan!!

aimaniman said...

alaaa sedapnya... terliur la...

maz said...

salam....sedapnyerrr

piskemi said...

Dah lama tk msk blog kak ummi..dh berubah wajah..i follow u la takut nanti lost track lg..sdp nmpk bagel tu...:-)

Jay said...

looks very inviting & yummm..;)
Tasty Appetite

Ummi said...

Azlita -
Wkmsalam Ita cayang...hehee, pi la buat eks, dah habis laaaa....aah gebus lembut, rupanya mcm donut, tp rasa tetap bagel...hehe, akak tunggu versi Ita lak, mst lg meletops!

Yatie -
Wkmsalam Yatie anggun cayang..hehe, mmg bagel ni lain dr yg biasa, ia lembut dan anak2 suka pulak..selalu diaorg x suka bagel, sedikit liat gitu....yg ni sume suka..try la yatie eh..

Mas -
Dah licin dah pun nak kasi...Mas try buat nnt eh..tgk apa kata anak2 n suami...cicah kopi O pun best...hehe

Qaseh Honey -
Wkmsalam...aah ini versi bagel yg mmg soft sgt...i liiikkeee ^_^

Ady -
Wkmsalam Ady...hehe...mmg betul tu, bagel ni lembut, x seperti bagel2 lain yg pernah akak cuba satu dua resepi dulu...agak liat, tp yg ni best Ady..try nnt eh.

Zaliedana -
Wkmsalam CT cayang...hehe, mmg best bagel ni...ada kelainan, bukan donut bukan roti...hehe, aah pekena kopi O lg best laaa..hehe

Ummi said...

Rima -
Afternoon cayanggg...hehe..xpa balik nnt relax2 baru buat k...dh dpat camera baru ke blm tu...hehe

HomeKreation -
Mmg soft jek bagel ni Along cayangg tau..suka lak nak buat lgk...tp tu la, BM dah simpan dlm lemari tu ha, malas tul nak kuarkan...hehe

Tun Telani -
Mmg begitulah rasanya pun bila masuk molot....lembut dan best dgn rasa cheese tuh..kena buat la Tun, kalau nak rasa bagel camne...hehe. Bekas nutella kecik2 akak terjumpa dan terbeli kat satu minimarket masa ambik Najiha kat Shah Alam aritu... ^_^, kat sini xda lg akak nmpak camtu.., comelkan..

Gee -
Buat jgn x buat...bg akak sikit eh.. ^___^

Rahel -
Wkmsalam Rahel...aah mmg best makan bagel ni dgn nutella, budak2 suka..jom membagel Rahel..hehe

Anymz -
Hahaha..10 ketuii sekali nak Anim? Ummi buat tu dpt 12 ketuii...tp seketuii tu gebus besar tauu..kenyang makan...Mas xnak rebut dgn Anim, dia nak wat sendiri pastu dia hantar la kat Anim nnt...hahaha, kan Mas...

Ummi said...

Manis Manis -
Jom buat bagel Ayin, enak bangaatt!

Mat Gebu -
Huk alaaah, i dont like bagel 'ganaz', suka tengok yg lembut dan cantik grated cheese Mat buat tuh..tp mmg sedap lah Mat..tq eh!

Iza Akma -
Hehe...x berapa cantik..Mat Gebu punya lg lawoo, cheese dia halus2, akak punya parutan dia kasar2..try la Iza, best jgk sesekali rasa bagel, asyik roti biasa jek kan..

Ijan -
Wkmsalam Ijan cayanggg...jom la pakat2 membagel...Ijan buat lg tgkap leleh nnt, letak sos stoberi leleh2 gitu...adeeeii

Pushpa -
Tqq Pushpa...meh buat bagel ^__^

Inahar -
Wkmsalam Ina cayang...sori la tygan baja..hehe, Aah kan, donut lembutnya lain, bagel lembutnya lain....dua2 best jugak laaaa..hehe

Aimaniman -
Terliur ke...kena buat la nampaknya..

Maz -
Wkmsalam...aah mmg sedap..jom try buat..

Piskemi -
Hehehe..thanks masih follow ya Piskemi...ok nnt akak follow gak k... :)

Jay -
Hehee...give a try to this one..lovely bagel.. ^__^

CT Delima said...

As'salam kak Ummi cayangggg..

kenapa lambat sangat publis ni kak..erk ker ct yang tak dapat on9 2-3 ari..hahaha uiii..memang gebu mengalahkan Mat gebu ni, comel2 pun ada, tambah akak letak dalam bekas2 tu. sesuailah selera anak2 tu Kak Ummi makan dengan nutella.Kalau ct beli nutella kena sorok kak, ada kang tak sampai seminggu dah tinggal bekas jer..hahaha