Thursday, January 26, 2012

Ikan Sardin Ala Rendang

ASSALAMUALAIKUM.....

Tengah buat apa tu....mesti masak menu untuk hidangan minum petang pulak kan...kot ada yg buat kuih ke, roti ke, kek ke, muffin ke, cucur ke....alahaaai sedapnyaaaa...dapat lempeng pun best..hahaha

Ok lah dalam entry kelmarin, akak ada letak entry sambal pencicah dengan lempeng kelapa tu kan...so inilah dia gandingannya, Ikan Sardin Masak Ala Rendang....SEMPOIIII TAPI MANTOPPSSS masuk ke tekak kami 3 beranak....hb n Aiman mmg puji sedap sangat la pulak...tambahan pulak sardin kan...sapa x suka..org yg alergic jek kot terpaksa lah x sukakan sardin kan...huhuuu..

Okay lah xmo bebel panjang2 sangat....menu tertunggak aje la ni yeaa...cuci mata...

IKAN SARDIN ALA RENDANG
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 1 tin besar ikan sardin (akak guna Ayam brand) - ambil isinya saja
  • 4 sudu besar cili kering kisar (nak pedas boleh tambah kuantiti)
  • 5 biji bawang merah *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 1 inci kunyit hidup * (dikisar bersama)
  • 1 cm lengkuas - diketuk
  • 1 inci halia - diketuk
  • 1 - 2 keping asam gelugor
  • 1/3 cawan santan pekat
  • sedikit air
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1/4 cawan minyak masak
  • 1 - 2 helai daun kunyit (dihiris halus-halus)
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dalam caserol/periuk, tumiskan bahan-bahan kisar dengan api sederhana, kacau sebentar.
  2. Masukkan halia dan lengkuas yang diketuk. Masak hingga cili pecah minyak.
  3. Masukkan asam gelugor dan sedikit air. Biarkan mendidih dan sedikit pekat. Kacau sesekali.
  4. Kemudian masukkan isi ikan sardin tadi dan kacau rata perlahan, jangan sampai hancur lak isi ikan tuh...
  5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  6. Akhir sekali masukkan santan dan reneh hingga sambal nampak pekat dan kemerah-merahan. Seimbangkan rasa dan tutup api.
  7. Terus taburkan daun kunyit dan gaul rata sebentar. Hidangkan. Sedap dimakan dengan nasi putih, lempeng kelapa atau nasi impit juga..Selamat Mencuba...

25 comments:

Ummiakid @ lily said...

wow...sedap tu cicah lempeng kelapa...godaan makan di petang hari ni ye kak Ummi...

anie,Nagoya said...

sekom kkummi.kita antu saden.nak cuba.bhn utama tak de.uwakkkkk.....

Zaliedana said...

Assalam kak ummi,mmg gandingan yg mantop,cicah ngan lempeng tuh fuhh sempoi tuh kak,sardin wat rendang..

Chah said...

betul..betul..betul...sadin memang sedap & penyelamat kalu tetiba ada tetamu tersembul kt muka pintu...tapi siap berendang tuh..pe kes, memang mantopppsss ler....aduh...dap..dap...

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
kaka nak join kelas weekend ni boleh tak?

Tina Othman said...

waduh pengsan, dahlah suka sardin, idea baru ni, tima kasih kak ummi, nanti klu terasa nak makan rendang, guna sardin je kan =)

ady said...

AS-SALAM KAK UMMI

1st time dgr ikan sardin ala rendang..menarik resepi ni kak Ummi..npk menyelerakan..

HomeKreation said...

Ummi cayang! Along setuju... memang mantop! Tengok bahan2 pun dah tau.... ok, masuk list!

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

I'm here!!! :))))

Sis-Lin said...

Salam Kak Umi..

Waaaa nnti boleh cuba la nie, lain bebeno klu sardin masak rendang nie..peberet kita dn anak2 pulak.. :)

*klu mntk sikit mesti dh licin kan kannnn :p

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi cayanggggg,
alahaiiii wat yatie terliur je tngk rendang sardin ni...mmng ngam betul sardin tu dngn daun kunyit..harum je, maunya tak cukup makan sekeping lempeng tu..silap2 5 keping sekali hadap..he3..

Puspha said...

AWESOME!!!!

cik cek said...

Ummiiii...
sardin memang fav cik abg kak cek...wah! ni satu lagi resepi pilihan hati...sardin ala2 rendang...nak try buatla nanti...:)

Zana~Sweet Rose said...

salam kak ummi...lama x tinjau dapur akak..mmg kenalah tu rendang sardin dgn lempeng, terliurlah pulak rasanya..boleh cuba jugak tu rendang sardin sempoi akak tu, kena masuk list ni,,, :)

cikmanggis said...

salam Ummi:)wah nampak pun dah tahu sedap.Boleh cuba untuk sarapan lempeng pagi esok:)..selamat beradu buat Ummi seisi keluarga.

Rima said...

KUmmi
alamak.. why lah u show me this sambal sambal thing.. ku dah berhari nak sangat makan benda yg pedas pedas.. tadi i cook rendang and briyani.. nak cook sambal the chilli here like no shiok lah.. tmrw i go the big market and cari.. dah tu mana nak cari sardin cap ayam sehhh huhu

ummiaisyah said...

kak ummi..mmg pandai mengolah masakan...bule le buat pulut kuning rendang sadin nanti..hehehe
tp sadin ni kalo kt rmh saya tak sempat dimasak dah diratah oleh cik abang..

Muzel Zay said...

salam kak ummi.. thanks reply email.. mngade2 kan sy nih nk email bagai..ahaha.. ape2 pun thanks yeh..nnt kalau jd sy tepek kt blog sy yeh..heheh

p/s sardin ini sgtla mnyelerakan! haishh

Ummi said...

Lily -
Hehhee...kalau tergoda...sila buat dan sila panggil akak makan k..haha

Anie, Nagoya -
Wkmsalam Anie, apa kabor? Uikss sana xda sardin ya...alahaaiii sedisss lak akak dgr...

Zaliedana -
Haha, cuba masak ni Ct, mmg sedaaap sesangat...terasa aura rendangnya tuh wpn sekadar sardin...hehe

Chah -
Emm suka sardin ya Chah, bole la pelbagaikan rasa nnt...bg komen kat akak kalau dah buat yea....x sedap pun cakap sedap taauu...hahhaa

Kak Sam -
Uiikss nak join kelas apa lak ni Sam...hehe... CC deko ke? Tu kelas tuk anak2 dara akak n anak2 buah akak je laaa...alahaaii...segan akak tauu.. ^__^

Tina -
Haha, ya laaa dah jemu jelak wat sambal, masak kicap, kari, masak lemak...so jom merendangkan pulak...hehe

AbbotCottage said...

Kak Ummi!!!! Apakah mataku betul membacanya? Owhhh Sardin....walo apapun kau diadun, kau tatap menjadi pojaan hatikuuu...

Esok kita cobaaaaa, harussss...

Ummi said...

Ady -
Wkmsalam Ady..hah, resepi spontan datang, kita kena try la kan...mmg sgt best hb akak cakap taauu...tekak kita xkan menipu kan dan apa salahnya mencuba...x nyesal punyer Ady..hehe

HomeKreation -
Along, try la ya cayanggg...nnt kasi feedback... *psst - Along, kalau x sedap pun kata sedap taauu....hahahha*

Love2Cook -
(*______*) finished already la Love...haiishh !

Sis Lin -
Kalau dah peberetnya sardin, apa lagiik...pepandai la ko adjust dgn tekak anak beranak k...hahaha

Yatie -
Wkmsalam warahmatullah Yatie cayanggg... Sila la try, anak2 mesti suka.. Betul cakap Yatie, aroma daun kunyit dgn rasa lengkuas tu...mmg ngam..kalau letak serai takut berlawan aroma lak nnt...hehe. Aah akak pun makan lempeng, berkeping2 jadinyaaa...haha

Pushpa -
Hi Pushpa, yep, simply can't resist it...hehe, Thanks for dropping by dear....

Ummi said...

Cik Cek -
Owh ya ke kak Cek...try la buat nnt, mmg sedap aroma daun kunyit ditambah rasa rendang lengkuas gitu...jgn terlebih lengkuas sudah la k.cek eh..hehe

Zana Rose -
Wkmsalam...sihat ke Zana, aah kan, lama x nmpak dtg sini...bz eh..xpa akak faham. Ini salah satu resepi plg sempoi tp rasa x kalah...cuba la Zana, nnt antar sepiring tuk akak rasa eh..hehe

CikManggis -
Wkmsalam...dah cuba ke CM, ok ke x? Apapun leh adjust ikut tekak yeaa...mintak sini Ummi nak test...hehe

Rima -
Hehe...sori selori la Rima cayang...ni saja nak test market jek...x tau lak ramai yg suka sardin...Rima pun eh.. Mmg syiookk ni tau Rima, kalau makan dgn nasi putih panas2 lg la best...hehehe. Owh sardin cap Ayam xda sana eh, you tibai je la apa2 brand yg plg sedap Rima...jgn cari ayam dah la, nnt jadi rendang ayam laaa...hahaa

Ummiaisyah -
Alahaaii bila jemu dah nak masak cara biasa2 tu kan...mulalah otak gerak ligat sikit...hehe, so timbullah resepi sempoi tp cukup marbelesss pd tekak kitaorg taauu...hb n aiman makan menjilat2 jari..so what say you? hehehe

Muzel Zay -
Hehe...xpa, ada masa akak reply, cuma cepat n lambat jek...ok nnt tepek pgil akak k...jom menyardin pulak pasni ek..hehe

Abbot -
Yaaa Abbooooottt!!! Hahahaa..wat terkezuut akak je ni haa...ala, lauk sardin suka jgk ke...hehehe...buat jgn x buat eh...nnt hantar sepiring kat dpn pintu FB k...hehehe

Gee® said...

k.ummi... menggoda nya...sardin my fav tau cicah pulak ngan lempeng... pergh!!

IBU GEBU said...

budak selalu tertinggal keretapi ni kata...

"KREATIFNYA KAK UMMI!"

Diana @ Melley Mey said...

resipi yg nie mmg wajib d buat nnt... pasti! ;). dari ari tu tgk kat fb pun dah terliur sgt tgk... alahai sedaaapnya!!