Monday, September 26, 2011

Rich Cocoa Cocktail Pudding

ASSALAMUALAIKUM....

Semoga hari Isnin ini juga membawa seribu pengertian hidup dan keberkatan buat anda semua yang sudi lagi menjenguk dapur akak....Semakin hari semakin lewat meletak entry, semakin malas nak update walaupun hati rasa macam rajin...hakikatnya masa sangat cepat berlalu dan terhad, terlewat sedikit sahaja oleh sebarang alasan/kerja lain, alamatnya x berupdate la blog...huhuuu...

Semalam pun banyak hal, maklum hari minggu. Cadang nak beraya ke rumah mak saudara dan rumah abang jugak belum kesampaian. Malam terus rasa nak lepak-lepak je lerrr...sambil2 layan cerita kat tv tu ha....sambil melipat kain lagii....heheh.. Okaayy, jom layan resepi sedap asalnya dari adinda Jun ni...Akak dah pernah buat mengikut resepi asal di Sini.

Kali ni layan dengan buah-buah cocktail dan kuah susu macam ditayang oleh Mat Gebu....sangat sedap!! Ni entry lapuk dah yea....dah disantap dek Hana n Fmina hari tuh....hehee. Sori belum sempat nak tayang gambar mak-mak darasss nih...adeeeiii

RICH COCOA COCKTAIL PUDDING
Resepi Asal : Jun
Sumber : Mat Gebu

Bahan-Bahannya:-
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 cawan gula halus
  • 1/2 cawan susu tepung
  • 1/2 camca teh garam
  • 4 camca besar tepung jagung (cornstarch)
  • 4 1/4 cawan air
  • 1/2 camca teh esen vanilla
  • 10 g serbuk Jelly Konyakku
  • 3 camca besar mentega

Bahan Lain:-

  • Susu cair secukupnya
  • sedikit air gula (ikut manis masing2)
  • Buah-buahan campuran dalam tin secukupnya


Cara membuatnya:-
  1. Satukan semua bahan kecuali mentega dalam satu bekas, kacau dengan wisk sehingga semua larut.
  2. Tapis adunan ke dalam periuk dan masak atas api sederhana sambil terus mengacau hingga hingga bancuhan menjadi pekat. Padamkan api.
  3. Masukkan mentega dan kacau hingga mentega sebati dengan adunan.
  4. Tuang ke dalam acuan kegemaran dan biarkan beku lebih kurang 1 - 1 1/2 jam.
  5. Kemudian boleh dihidangkan bersama susu cair dan buah2an campuran dalam tin...



slurrrppp musim panas-panas nih...adeeeiii x cukup 2 mangkuk lerrr... ^__^

26 comments:

Jun said...

wooooaahhhhhhhh.....walaupon ari mendung kat sini, mcm sedap jek mkn tu sejuk2..hehehe. ye lah kekandaku ummi, heee....lama jun x buat ini puding..dah mekap camtu, berseri2 puding ceklat tu..nampak gayanya, nk kna buat lah ni nnti, hehehehe

Sunah Sakura said...

sedapnyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee kak ummiiiiiiiiiiiiiiii!!! nak sikit!

Kak Sam said...

Perghhhhh mwngida sungguh. Terliur dah ni kak.

Mas said...

kak ummi...
pengsan mas tengok..
cepat hulur segelas kak..

Nazrah said...

kita pun terliur....

Anna Qawina said...

aduuss..kak Ummi..ni tak kira musim panas ke sejuk mau bermngkuk2 telan nih..hehe..nyaman rasa..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam kak ummi.sedapnyer.klu LM mesti ambik coklat tu dulu br mkn pudingnya

tun_telani said...

fuhh... kalau mkn puding coklat kak jun ni mmg xpenah cukup.. kejap je habis. kalau dpt dgn cocktail pulak, mmg setakat ke laut, karam teruss diet tun nih..

Amie said...

sejuk, manis & macam2 lagi.... sedap! terasa meluncur di tekak...adeeehhh!

Rabiatun Adawyah said...

wahhhh..sedapnyer..terliurrr..terliurrrr....

Anonymous said...

kak umi, saya pon dok kuantan gak...so nak tahu, akak biase beli kat mane barang2 buat kek, puding , acuan2 seme ni...tengok acuan puding akak ni comei je..saya ade gak survey a few places kat kuantan ni, tapi xjumpe plak acuan yang comei2 cam akak ni...@maryam

izahdaut said...

akak, saya kalau puding koktail gini, bukan je musim panas, sejuk gegel pun 2-3 mangkuk jugak habis. siap banyak kali round la makan..adehh sedap nyerr... baru ni untuk mak2 dara yg bertandang tu saya guna resepi kak ita. pun sedapp

MamaFaMi said...

Nak lagi sedap, meh hantar sini. CONFIRMED sedap tak hengat!

Ummi said...

Jun -
Terima kasih la atas puding mu yg sedap ini adinda oii...mmg kalau ada dlm peti es hari2 pun xpaaa...x kira mendung ke, hujan ke...panas apatah lgk...hehe...tqqq byk2 eehh :)

Sunah -
Sedap eks...pi buat sendiri...hehehhe, anak dara kena rajin taauu :)

Kak Sam -
Hehe...terliur sangat, kena buat la Sam eh..

Mas -
Loohh tengah pengsan pun sempat mintak lgk ke Mas? hehhehe...

Nazrah -
Alalala..ciaann, dah licin Naz :)

Anna Qawina -
Ya la kan, org berpantang hari2 tekak rasa panas kan Anna, byk telan jamu...hahahhaa, meh akak suapkan xleh bg sume, rasa jerk.. :)

Sha HomeMade Cake n Choc said...

Amboiii ... nampak meriahlah dessert tuuu kak. sedap nyerrr...nyum ...nyum

Sha HomeMade Cake n Choc said...

Amboiii ... nampak meriahlah dessert tuuu kak. sedap nyerrr...nyum ...nyum

Ummi said...

Lydia Miza -
Wkmsalam...heeehee..mmg sedap jelly cocoa tuh..lebih sedap dr guna agar2...sila jamu mata je la yea.. :)

Tun -
Betuiii betuii betuii...hahaa, karam ke laut sapa pulak nak habiskan puding nnt? hahahha..ada2 jek Tun ni taauu..

Amie -
Ayat2 mu benar2 belaka...hahahah

Rabiatun -
Yep, yep..yeppp...hehehe

Anony (Maryam ) -
Wkmsalam...owh ya ke...akak biasa cari barang2 baking sume kat Bake Mate, kat Affin Bank tuh...sesekali beli gak kat Sehati Bakery kat dpn Stadium tu... mould tu sume beli dh bertahun2 kat kedai2 tu la jgk, now mcm dah xda je laaa...cuba la cari n tanya toke tuh eh...kot2 ada tersorok...
:)

Izah -
Weeey dasyhatnya ko Izah, x padan dgn musim sejuk pun nak 2 3 mangkuk gak ke...adeei...hehee, ok nnt akak datang, watkan akak rsepi Ita tu pulak eh.. :) akak maleehh..

MamaFaMi -
Ya laaaa tuuuu...mmg confirmed sedap x hengat nak masak...sambil2 boraksss, air puding bertambah x sedor..hahaha

Ummi said...

Sha Homemade Cake n Choc -
Memang sengaja akak meriahkan dia...lg meriah rasa dh masuk perut, sejuuuukkk jer.. :)

AZLITA AZIZ said...

adoii... sedapnya kak ummi.. terliur aje rasanya..

ita pun pernah cuba resepi ni mmg sedap! rich dgn rasa coklat.. tu yg bila nampak kak ummi tayang nikan adoiii.. macam terasa2 aje kat anak tekak ni..

Rima said...

KUmmi
Woahhh sana sini got pudding.. gi rumah KNor ade pudding.. gi rumah kUmmi ade pudding.. i loike!

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
waaah!! cantiiiknya puding yg akak buat tu.... memang sedaaaap sgt puding nie...

Nuridah said...

Assalamualaikum Ummi,

Nk segelas buat menyejukkan hati...hehe...cantik sangat puding tu...mmg berselera...kalau buat dessert utk tetamu pasti tetamu pun happy nie...

psstt: thks for your kind words,really appreciated it.

Yat Maria said...

Kak Ummi..

sweeeetttt!! santek, segar dan sedap :)

nanti ada makan2, kita nak kopikat akak leh arr :)

Ummi said...

Azlita -
Yup mmg sedap puding mewah koko ni kan...hehehee...Pas makan semangkuk nak semangkuk lgk...hehe.. Ita kalau buat mesti lg ngencesss akak tengok gambauuu...hehe

Rima -
Wahahahha...musim puding sedang melanda la kot...sbb sume org nak kuruskan bdn kot lepas byk hentam lemang,ketupat n rendang segala...hahahaa...mau ke kurus mkn puding jek eh Rima? hehe

Diana -
Wkmsalam Diana cayang...mmg best kan puding ni...nak nak guna jelly gitu...meloroooott jek masuk tekak...hehe

Nuridah -
Wkmsalam Nur...hehe...jgn kata hidang kat tetamu, takut tuan rumah hentam dulu lebih2..xdan kat tetamu...hehe
Betul cakap Nur, semangat kawan2 ada kalanya mengubat sedikit sebanyak duka dan resah kita kan... :). Jangan sedih2 lg eh, be happy k, kuarkan resepi yg mantops2 lgk..!

Yat Maria -
Weeeee....kalau Yat punya presentation mesti lagik sweet dan sedap nampak...hehe, ok sila2 kopiket...hehhee

Anonymous said...

kak umi

Bake Mate dah bukak satu lagi cawangan baru kat jalan tun ismail, bangunan baru yang ade prudential, citibank, kopitiam tuh.. tapi saya takpernah g..hehehe@maryam

Oh Oeya said...

wohohohohoho!!
nyamannn gilosss!
x cukup 2 mangkuk?!
x cukup 2 mangkuk besauuu!!
wahahahahaha!!