Tuesday, August 11, 2009

Rich Cocoa Pudding


Eh u all x terliur keeee??? Hehee...Okayyyy...meh sejukkan tekak dengan cocoa pudding dari dapur Jun nih...dah lama nak buat, asyik terlupa jek...aritu browse kat dapur Mat, ternampak semula...terus salin...Mat kata, sebab makan puding ni lah agaknya buat Jun awet muda...hehee...(*Jun, tu Mat yang cakap eh..Ummi tolong ulang jek...ampunnn)..Xdan dah nk pegi beli buah cocktail...terus je tibai dengan susu cair..apapun memang sodaaappp sangat...budak2 gerenti suka...masalahnya, mak n bapak budak pun suka jugak, sama naik ulang makan..hahaa...Thanks so much Jun...what a lovely dessert....Ummi kopipes dari dapur Mat je lah ni...mintak izin ya Mat..

Bahan-Bahannya:-
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 cawan gula halus
  • 1/2 cawan susu tepung
  • 1/2 camca teh garam
  • 4 camca besar tepung jagung (cornstarch)
  • 4 1/4 cawan air
  • 1/2 camca teh esen vanilla
  • 10 g serbuk Jelly Konyakku
  • 3 camca besar mentega

Bahan Lain:-

  • Susu cair secukupnya
  • Buah-buahan campuran dalam tin secukupnya (*terlupa nak beli..)

Cara membuatnya:-

  1. Satukan semua bahan kecuali mentega dalam satu bekas, kacau dengan wisk sehingga semua larut.
  2. Tapis adunan ke dalam periuk dan masak atas api sederhana sambil terus mengacau hingga hingga bancuhan menjadi pekat. Padamkan api.
  3. Masukkan mentega dan kacau hingga mentega sebati dengan adunan.
  4. Tuang ke dalam acuan kegemaran dan biarkan beku lebih kurang 1 - 1 1/2 jam.
  5. Kemudian boleh dihidangkan bersama susu cair dan buah2an campuran dalam tin...

11 comments:

ain said...

terliur kak ummi...terliur!!! mintak cikit!!

Am-flora said...

seketul x cukup ni ummi..am ni antu puding juga! pantang..suka sgt! negecek jelah! he..he..

geraugebang said...

Sedap, Cantik, Menyelerakan.

mummyseri said...

ngencesss gak ni k.ummi...nak bykkkk ketul puding neh :)

blogresipi said...

Macam2 bentuk ade.. nie boleh pilih jer kan? kite pilih dua tau.... hehehe

ICook4Fun said...

Ummi, cantiknya your Cocoa Pudding. I just love all the beautiful design.

Ummi said...

Ain -
Meh ada lg dua ketuiii...nganga molot cepat..akak suap..hehe

Am-Flora -
Mmg pun..mana cukup seketuiii..nak banyak kena buat la nmpaknya..kat rumah dah licin td..hehe

Geraugebang -
Hehe..cantik x penting sgt...tp mmg sedap dan menyelerakan tauuu..

mummySeri -
Alamak,nak bnyak xda laa..tggal 2 ketuii jek..ramai nak ni..pi pakat2 baut lekas.. :D

Ijan -
Bole, bole, sebab Ijan tu pegnen, akak boleh la bagi 2 ketuii je..mama dia satu, bby dlm peyut satu..hehe

Gert -
Hehe..Gert, the design is just an attraction, but the taste is really delicious n great!! Thanks to Jun..

nana said...

auntie ummi..klau tak gune susu tpung leh gnti ngn yg lain ke..nana tak mkn susu laa..tp tingin nak buat ni..=)

Ummi said...

Nana,
Aikk x makan susu eh..fresh milk pun x suka jgk ke? Boleh tukar santan paket kering tu boleh rasanya..bancuh dengan air jadikan sukatan tu ya..or boleh je guna santan pekat ikut sukatan jgk eh..try dulu..rasanya still sedap kot.. (*psst..rajin nana masak eh) nnt call auntie pun boleh... 019-9799182 kalu ada apa2 k..tp bkn pakar pun ni..sikit2 boleh la.. :D

nana said...

waa..bgus ni ade private tutor nk ajar msk..nana rjin msk sbb mak tak bape rjin..haha blh x camtu..k nnti pape nana msg auntie ummi k..thanx xoxo

ina said...

Kak ummi...tq tuk resepi ni....
saya ni tak pandai ngt memasak...tp keinginan tu ada....

dah cube dahh....
mmg ada raser pahit skek ke??
atau saya dah salah step....

gule hangus tu (gula pasir panas kan sampai keperangan kan??) panas2 trus masuk kat dlm bancuhan ke??

tlg beri tunjuk ajar....
trima kasih