Monday, August 17, 2009

Bingka Roti Gerenti Sedap


Hasil ronda2 kat dapur Jun dan nak menghabiskan roti Gardenia kosong yang macam dah tak laku je tu...x ramai dah kat rumah, Aiman tengah sakan suka makan Butterscotch jek semenjak dua menjak nih...aishhh...Bingka ni memang sedap dan gerenti sedap seperti diberi nama oleh tuan punya asal resepi ni..x igt dah, sapa eh Jun...hehee...thanks to Jun sbb rajin mencari resepi sedap2, Ummi rajin cilok je lah eh...Ummi buat hari Sabtu kelmarin tp half je dari resepi ni...xda org nak makan kang..nasib Najiha bawak balik ke hostel sikit..suh jamu member dia..hehe

Bahan:- (loyang 5"x5" untuk separuh adunan)
  • 1 buku roti Gardenia/Hi-5 yang dlm plastik pendek.
  • 3 cawan santan
  • 3 biji telor
  • 1 cawan gula
  • garam
  • sedikit esen vanila
  • kismis
  • 1 tin jagung krim
  • sedikit mentega

Cara-Cara:-

  1. Masukkan roti, santan, gula, telor, garam, esen vanila ke dalam mangkuk. Biar terendam selama 5 - 10 minit. Jika suka roti hancur, boleh kacau sedikit agar roti hancur.
  2. Masukkan jagung dan kismis, kacau sedikit.
  3. Sapukan mentega dalam loyang.
  4. Tuangkan adunan. Cubit sedikit-sedikit mentega dan tabur rata di atas adunan tadi sebelum dibakar.
  5. Bakar pada suhu 190C sampai masak/garing (*akak masak 40 minit untuk half adunan ni)

9 comments:

ain said...

iissyyy kak ummi...nmpak gambo pun dh gtee sedap tau. ni kena salin resii cepat2 ni...boleh buat bln posa nanti.hihi

Am-flora said...

ari tu am dah buat gak..memang sedap kan ummi?

CT Delima said...

Kat rumah ni memang suka apam balik,pernah buat tapi kenapa lak gelap rupa dia erk hehehe. agaknya kena guna api kecik jer ehh k.ummi :-)

blogresipi said...

Dpt makan dgn vanilla cream syok nie...

sonata anak kancil said...

SALAM, BOLEH C & P DULU LA...SENANG2 BARU NAK CUBA...

ummi said...

Ain -
Hehe..gambor menjelaskan rasa eh..buat jgn x buat..sedap tau..

Am -
Aah..sedap sgt, Ummi makan byk la pulak..hehe, sendiri buat, sendiri byk makan :D

CT -
Loorr gelap eh..masa tuang adunan pun mmg kena slow api tu CT, xpun xdan masak, dan gelap jek lebih..xpa2, nnt wat semula senang jek!

Ijan -
Uiihh selera makyung ni bkn main lg..kalu puding roti sedap la Ijan, tp bingka ni garing x mcm puding..

Sonata anak kancil??? hehe.. -
Thanks singga sini..Ha, salin jgn x salin..buat tauu.. :D

AZMANIAH said...

betul tu,semenjak-menjak ada buttercotch roti ni..terbiar je...nampak sedap je bingka ni....boleh lah cuba buat

Liza @ Adzriel AB said...

liza ni asyik curi resepi kak ummi je kan.. he..he.. jgn marah ye..

http://adzriel.blogspot.com/2011/04/banyaknya-jenis-bingka.html

puteri elf said...

maaf ye saya nk tanya sikit nih... resipi yg akak tulis nih full ye?? maknanya kalau nk buat half mcm yg akak tulis last tu...resipi tu semuanya half je la ye?