Thursday, August 20, 2009

Sup Makaroni

Semalam mmg penat giler balik kerja sebab buat projek tinjauan ke kedai sikit..hehe...cadang nak masak nasi n lauk2 sakan..dah keluarkan ayam msuk balik esbok..hehe...cakap kat hb, xyah makan nasi la malam ni...dia cakap, ish, buat apa susah2, masak yang larat je yang, yang pasti rehat cukup jgk...Memang pun..hehe..sebab duk ingat mmg ada lg belen macaroni dulu...daging pun ada sikit je lg...layan lah sup makaroni yang simple dan sedap nih...n the first thing, ez to prepare...hiiikss! Akak tgk Nor buat haritu mengancam je, so akak kopipes je dari dapur Nor ni ya...asalnya dari Masz Kajang sana...thanks to both!
Bahan:-
  • Makaroni (secukupnya) - K.Nor guna yg spiral (*ummi guna shell pasta)
  • 3 ulas bawang putih - ditumbuk/cincang
  • 1 sdk lada hitam - tumbuk
  • bebola daging - secukupnya
  • 2 kiub lembu/tulang rusuk
  • 2 ltr air/ secukupnya
  • segengam soohoon ~
    sayuran- kobis & carrot - dihiris (resipi asal x de pongg) ~ K.Nor letak carrot, bunga kobis dan cendawan tiram ... best! (*ummi letak carrot n brocolli)

** resipi asal gunakan sup dari air rebusan tulang & daging (*ummi guna daging je)

Bahan sampingan:-

  • ikan bilis kecil/halus - digoreng
  • daun sup/bawang - dihiris
  • bawang goreng
  • Cili tumbuk ~ tak buat, cuma makan dgn sambal kicap dan perahkan jus limau kasturi
  • Segengam cili padi
  • garam
  • 1 sdb jus limau kasturi - aku guna cuka mkn jer sbb limau kasturi x stok

** Cili padi ditumbuk halus kemudian campurkan dengan garam & jus limau kasturi - kacauCara

Penyediaan:-

  1. Tumis bawang putih hingga wangi kemudian masukkan lada hitam yg telah ditumbuk - kacau sebentar
  2. Masukkan air & kuib lembu/tulang rusuk - biarkan mendidih - tutup periuk bg mengekalkan wangi bawang putih & lada hitam tadi
  3. Masukkan bebola daging - biarkan mendidih & bebola setengah masak
  4. masukkan makaroni - bila sudah hampir lembut, masukkan sayuran tadi & soohoon -
  5. Kacau sebati & biarkan mendidih sebentar kemudian bolehlah tutup api (x perlu lama jika tidak sayur akan jd lembik) - jika perlu tambah garam
  6. Taburkan bahan hiasan & tambah cili tumbuk semasa menghidang... sure x cukup semangkuk!! :)

** Kesedapan & istimewa sup makaroni ni ialah campuran ikan bilis halus/kecil yg digoreng rangup & sambal tumbuk yg rasa masam2 tu... perghhhh... :P


4 comments:

ain said...

saya pulak buat macaroni goreng utk sarapan pg tadi. simple jugak!!

Am-flora said...

memang sedap kan ummi, simple tapi sedap tu yg best..! am pulak brkfst tadi laksa sup, sup..sup..!suka sup!

K.Nor said...

nak!!!! ada lg tak ummi? :)

blogresipi said...

Sedap pulak nampak sup makaroni kak ummi tue... huhuhu... selamat berpuasa kak ummi dan keluarga :)