Saturday, August 15, 2009

Apam Balik (NoorMasri)

Tengahari tadi, kemas-kemas fridge terjumpa 1 tin lebihan jagung manis yang dah buka beberapa hari lepas, (buat apa ntah hari tu, x ingat dah)...takut lupa nnt xleh guna pulak...fikir nk buat apa laa...x tau nak wat kuih ke..malehnya..last last wat apam balik je...intai pulak resepi dari dapur BroRozzan ni, layan laaa...katanya tuan punya resepi NoorMasri...tp bila tengok2 bahan sama je dengan apam balik yang Ummi duk bese wat sebelum ni resepi Jo, hehee...layan je laaa...pi mai, pi mai, tang tu gak rupanya...x kesah laaah...time kasih kat semua2 laah..Akak tempek je laahhh...xyah fenin-fenin naaa...


Bahan-bahan:- (C n P dari dapur Bro Rozzan)
  • 2 cawan tepung naik sendiri (diayak) -saya gunakan 240 gm
  • ¼ cawan gula - saya gunakan 60 gm
  • ½ sudu teh soda bikarbonat
  • sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur
  • 1½ cawan susu segar - saya gunakan 360 ml susu rendah lemak
  • ½ sudu kecil baking powder
  • 1 cawan kacang tanah yg telah digoreng (dimesin atau tumbuk kasar2- untuk ditabur)
  • 1 tin jagung krim (untuk ditabur)
  • 1 cawan gula (untuk ditabur)
  • sedikit mentega (untuk disapu pd permukaan apam balik setelah masak)

Cara-Cara:-

  1. Pukul gula bersama telur hingga kembang.
  2. Masukkan soda bikarbonat, susu, baking powder dan pewarna kuning. Pukul lagi hingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan kacau rata-rata agar adunan tidak berbintil-bintil.
  4. Panaskan acuan apam balik dan sapukan sedikit minyak rata-rata di sekelilingnya.
  5. Ambil satu atau dua senduk adunan (bergantung kpd ketebalan yg anda suka) dan tuangkan ke dalam acuan dan ratakan dgn belakang senduk tu. Tutup acuan tu sebentar - abt 2-3 minit (kalau takde penutup kayunya, dgn tudung periuk pun Ok lerr).
  6. Apabila setengah masak, taburkan gula, kacang tumbuk dan juga jagung tadi. Tutup semula dan biarkan sebentar (abt 2-3 minit) atau sehingga ia masak.
  7. Angkat, lipat dua dan sapukan mentega pd kedua-dua permukaan apam balik ini.

(Note : Anda juga boleh menggunakan kuali leper non-stick utk membuat apam balik ini. Tak perlu gunakan/sapukan minyak pada kuali nya.)

3 comments:

blogresipi said...

Tgk apam balik tingat kat ayah kite.. suke benor die apam balik pasar malam yg letak pisang ngan telur... sangat la berkhasiat.hehehe

mimie loma said...

nampak sedap jeeeeeeee apam balik tuuuuuu....cam senang je kan nak wat nye.........

nti nak try lah wat .....tapi sy ingt nak wat yg tipis dan rangup.same ke resepi nye tuuuu...

E-na Zarina said...

E-na dah try buat apam balik ni kak ummi, ok lembut...thanks yaaaa