Friday, August 7, 2009

Siakap Bakar Tomyam dan Cerita Air Paip..Erggghh!

Ni satu lagi menu dinner malam tadi sebenarnya, rasa dah penah buat lama dulu, tp guna ikan kerisi....Kalu ikutkan mmg malas rasa nk masak sebab dari hari Isnin aritu bekalan air punya laaaa slow, slow sesangat tau...air halus macam kencing tikus kot...nyampahssss...til now pun air masih mcm tu...Ingat balik keje tadi Ummi nak baking, x jadi bila melihatkan air camtu...geraaaaammmm jek! Bila kat ofis x teringat pulak nak tnya JBA..balik je rumah baru teringat, x guna laa nk tepon pun...org dah balik keje...Tp sebab ikan dah beli, kawan abanglong pun ada..akak gagahkan jugak la masak wpun rasa nak patahkan je tengkuk batang paip kat dapur tuh!!! Ish..kang padan muka akak kena beli baru pulak!! No, no, no...sabor je laaa...Jadinya, tengahari tadi akak tapau lauk je untuk Aiman, abanglong n kawan dia...malam ni diaorg pergi BBQ kat rumah kawan, so Aiman pesan burger jek...akak makan roti dan buah2 je laaa...amik koo...padan muka akak, huhuuu...tp xdalah akak nk sakit hati sambil masak...esok pagi2 akak nk try call JBA tanya...dia dah alih batang paip perumahan akak ni ke mana??? Erggghhhh!! Ok xpa, xpa...akak sabar lg nih! Hehe...so malam ni akak lepak santai je laaa...nak mesin kain pun seksa, air nk masuk dlm mesin..Harus2 esok kena guna tulang 4 kerat nih! Xpun ku hantar belaka ke kedai dobi...ha, tu sepatutnya..!!
Macam dah terkena badi buku Kak Liza jek...ceduk dari resepi kategori Ikan pulak ni...nasib baik resepi mudah semudah2nya...sejuk balik hati...hehe..

Bahan:-
  • 1 ekor ikan siakap (dibersih dan dikelar)
  • 2 sudu besar pes tomyam
  • 5 helai daun limau purut
  • 1 sudu besar jus limau nipis ataupun kasturi
  • 1 biji tomato (potong 6)
  • Alluminium foil

Bahan Kisar:-

  • 2 biji cili merah
  • 3 biji cili api
  • 3 batang serai (ambil bahagian putihnya)
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih

Cara Memasak:-

  1. Gaulkan semua bahan yang dikisar serta pes tomyam dan tuangkan ke dalam alluminium foil. (*jangan masukkan garam kerana pes tomyam selalunya dah masin)
  2. Letakkan ikan, daun limau purut dan tomato. Kemudian bungkus kemas ikan tersebut.
  3. Letakkan di dalam kuali (non-stick pan) dan bakar di atas api sederhana selama 30 minit (akak terbalikkan selepas 20 minit).
  4. Tutup api dan perah air nipis/kasturi semasa menghidang.

(*pesanan K.Liza - makanan yang tidak dimasak dengan suhu yang cukup tinggi boleh menyebabkan keracunan makanan kerana bakteria tidak dapat dibunuh).

8 comments:

blogresipi said...

Mujur ade ikan siakap tomyam nie buat penyejok ati kak ummi... ehhee... kalo tak ape lah nasib paip2 air kat umah tuh. hehe... apepon, nampak best ler kak ummi ikan tomyam. cam mkn kat kedai siam plak...

ain said...

sabo kak ummi. tp betul gak ek kak, bio x de api dr tak de air kan. nyusah betul..nak kencing berak pun kena catu.hahahaha

psst...nasib baik ikan ummi tu menge'cool'kan ht ummi tu.

so akak dah tanya JBA dah.??depa kata apa..?

mummyseri said...

ala k.ummi xpe2 seri pon phm caner perasaan k.ummi tu.. jgn lupe nnt call jba yek kak..
cane pon ikan siakap akak tuh menawan kalbu..:)

makcikkantin said...

sabar sabar ummi, jgn jadi 'marahkan air (JBA), paip dipatahkan? he he, anyway, ikan tu nampak very sedap

Ummi said...

Ijan -
Aah.. ya laa...nasib baik ada air dah tghri semlm mcm bese...baru gertak sikit je tuh...wakakaaa...

Ain -
Yo laa..tu pasai laa radang je ni..dah la kat rumah ni ada tetamu, geng abglong tu, susah pulak kang nak mandi-manda...nsb dah ada air tghri smlm..xpun ntah laaa..gigi sapa yg patah..hiiikss!

mummyseri -
Haiii..thanks sudi singgah sini..hehe..xdan nak call la mummyseri..dah ada tghri smlm..ya laa..susah tau hidup orang yg suka duk kat dpur kalu xda air nih..hehe

Makcikkantin -
Hehe..acah je tu..baru gertak je..dah ada air tghri smlm..nsb xda gigi orang yg berterabur..or btg paip pecah..ahaakkss!

blogresipi said...

Kak Ummi, kite dah try ikan bakar nie... memang best lah... hehe..mekacih :D

Ummi said...

Ijan -
Okayyy akak dah tengok td...duk tggu Ijan hulur sikit nk rasa ikan tu..kat sini xda...dah licin ke Ijan? :D

Iqtaqullah Iman Adam said...

macam sedap lah kak...thank k....