Sorilah yaaa, hehee...xnak pening2 kepala, buku resepi Chef Hanieliza lagi jadi sumber ilham ku..hiiikssss....xpun, apa guna beli kan..memang sempoi dan sedap....abanglong n Aiman tibaiii 2 ketul sorang...Menu tengahari semalam jugak nih! Layaaann...
- 5 keping paha ayam (akak wat semua bahagian dr separuh ayam)
- 1 sudu besar rempah kari
- 1 sudu besar lada sulah
- 1 sudu besar serbuk cili
- beberapa tangkai daun kari
- garam secuku prasa
- Minyak masak
Bahan Kisar:-
- 5 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 3 batang serai
Cara Memasak:-
- Gaulkan ayam dengan semua bahan kecuali minyak.
- Perapkan selama setengah jam atau lebih.
- Panaskan minyak yang banyak dan masukkan daun kari dulu. Kemudian masukkan ayam dan goreng hingga masak dan kuning keemasan.
- Angkat dan toskan minyak.
4 comments:
makan panas-panas best ni. Naik dari kuali terus ngap.
Ayam goreng berempah makan sama nasik lemak syionye... kalo dpt ratah lagi sedap nie Kak Ummi...
sedapnyaaaa!!!!! tu hari dh buat, nk buat lg la..
Geraugebang -
Aah..panas2 lg sedap..sejuk pun masih sedap dan lembut isi ayam tu..
Ijan -
Memang ngam dgn nasi lemak or nasi goreng pun ok kan..
Ain -
Hehe..buat jgn x buat...gerenti habisnyerr..
Post a Comment