Sunday, August 23, 2009

Juadah Berbuka Puasa Hari Pertama Di Kampung



Salam...apa khabar puasa ni? Hehe..baru 2 hari kan..Harap sihat2 semua dan rasa seronok hendaknya bersahur dan berbuka puasa serta menghayati Ramadhan ni....tambah2 kepada yang sempat balik kampung untuk bersahur dan berbuka ramai2, memang seronok...Akak pun balik kampung tengahari Sabtu kelmarin...cadang nak balik petang Jumaat, x jadi pulak sebab hubby ajak tarawih di masjid kawasan perumahan akak ni dulu...memang seronok rasa dan excited sunggah dapat bertarawih lagi dan bersyukur dipanjangkan umur hingga ke saat ini...dah tinggal bertiga ni..kosong lah rumah time tarawih...Pagi Sabtu tu akak telefon mak bgtau yang beli apa2..akak beli n bawak dari Kuantan jek!
Pagi2 pergi pasar, beri barang basah semua..pastu balik siang semua ikan, ayam...akak sempat jgk masak Puding Laici Dangdut , Kari Ikan dan Ayam Goreng Berempah Serai (resepi Love tp akak cilok dari rumah Ika, di Bangkok tu), nnt akak letak semula entry ayam ni eh. Untuk ayam tu semua akak dah siap perap dari rumah then sampai kampung just goreng je laa...Ikan pun akak beli ikan kerisi besar2, siap siang dan bersihkan jugak...Tapi kesian puding akak tu dah hampir nak beku sikit, tp masa bawak balik dek duduk dalam kete terhinggut2 agaknya..hehee...jadi pecah2 sikit dan x berapa lawa laa jadinya...comot sekali "tipuware" akak tuh jadinya...tp rasa tetap maintain dan emak n abah suka sangat2 puding2 lembut liut ala2 taufufa camni...pastu air macam2 laa..oren ada, watermelon juice, segala ada..adik lelaki akak pi beli kat pasar Ramadhan di kampung...ish ish...
Emak akak hanya buat kerabu taugeh campur kerang je, sedap betul kerabu mak ni, banyak akak meratah..hehe...pastu akak wat tempe ikan bilis sira pedas sikit...adik ipar akak pulak goreng cempedak...em...meriah uuuuuu...nampak betul cerianya air muka emak dan abah ni bila ramai2 duk berkumpul berbuka dan bersahur..Untuk kali ni, 3 family adik2 akak balik..maybe next week orang lain balik pulak kot...selalu emak abah tinggal ber4 jek...tu pun kadang ber3, sebab adik lelaki akak keja kena shif malam..Okayyyy apapun laayyyaann gambor makanan la eh...Gambor kita ramai2 xleh nk tayang...seksi-seksa kang tengok..hahaah.. :D

3 comments:

blogresipi said...

Manyaknye lauk sedap2 semua tuh... nak bukak pose kat umah kak ummi boleh? heheh

makcikkantin said...

wah meriahnya acara berbuka kat kampung ye..selamat berpuasa.

gerbera said...

Meriah lauk berbuka. Kalo saya gerenti naik 4kg kalo mcm ni. Tempe n kerabu togeh tu peberet saya tu. Makan ari2 pun x jemu.
Letak la kerabu togeh tu kak. Ke dah ade?

Selamat berpuasa !