Tuesday, March 31, 2009

Puding Laici Dangdut

Sorilah gambar lauk ikan patin tempoyak dengan timun taon yang diidam dan ditibai dek budak Hana tu akak lupa betul nak ambil gambarnya...nnt lain kali la akak buat lagi eh...Rasanya dah penah jugak letak resepi tu kat sini...Okay ni salah satu dessert yang budak Hana tu ulang-ulang makan masa datang rumah akak kelmarin...dessert yang sangat sedap...sempoi je nak buat tapi rasanya...wallaaaahhhhh!!!! Thanks to Kak Hanieliza for this wonderful recipe...Bila dah kena dengan buah laici tu...alahaiii....sure nak tambah lagi...betuii ni!! Dan nak jadi cerita, Hana ni memang dah rindu nak makan buah laici sebab kat Jepun sana x ada...patutlah akak terasa je nak buat..dah memang rezeki Hana laaa...

Bahan:- (akak buat half je - nanti nak buat lg.. :D)

  • 10 gm agar-agar serbuk/1 paket agar2 biasa (28 gm)
  • 2 liter air
  • 2 cawan gula
  • 2 tin laici (asingkan airnya)
  • 1 tin susu cair
Cara-Cara:-
  1. Masak agar-agar hingga mendidih.
  2. Masukkan gula. Biar mendidih lagi. Tutup api. (jika guna agar-agar biasa, tapis dulu.)
  3. Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
  4. Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
  5. Kemudian sejukkan dalam fridge.
  6. Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi.
    (*Agar-agar ini memang sangat lembut seperti taufufa tu..kalau dalam bekas besar, skop aje dengan senduk bila nak makan.)

9 comments:

mamaHanin said...

tenkiu kak ummi..leh cuba malam nih gaks...hikhikhik..

Aymy with love said...

k ummi, sedapnye nampak leci tue... geram jerrr... nanti bleh beli leci n buat.. kanak2 n mak kanak2 n bapak kanak2 sume suke leci.. hehhe...

emil @ mamamia said...

alahai...sedap n lembut nampaknya..emil pun nak cuba gak...dok terasa2 dh ni..hehehehe

ima said...

wah sedapnya nampak puding laici ni...terliur tengok..lembut je...
nak kena cuba ni...

Aishah@Ariffin@Aqil said...

mmg sedap agar2 nih...kite pernah wat guna santan...ala2 dadih gitu...

ummi said...

mamaHanin - U're welcome..hehe..buat jgn x buat eh..sedap nih!

Aymy - Memaaaanggg sedap!!! Sure sume suke..kalau bagi kat kucing pun, mesti dia pun suka..wahahaa

Emil - memang rasanya sedap dan lembut ala-ala taufufa tu laaa..Buat eh!

Aishah - Aah ala-ala dadih..oo guna santan mesti lg sedap n berlemak ya Aishah.. :D

ummi said...

Eh sori tertinggal sorang ni..hehe
Ima - Memang sedap nih! Kena buat tau...akak pun nak buat 2nd round nnt..hehe

Anonymous said...

mmg sedap sgt...sya dah try resepi nie...my hubby suka sgt...bertambah2 die mkn...

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,性感影片,正妹,聊天室,情色論壇