Ni hasil meronda2 tengok resepi Mat Gebu kat MYR tu, terpikat tengok apam marmar dari Indonesia ni..wallaaaahhh..memang sedap, lembut, gebu,halus, mulus gitu...superb!!! Thanks Mat...ni nak C & P je la yaa...
Bahan-bahan:- ( Tin berukuran 10 inci ) - akak guna loyang 8 inci je
- 250 gm tepung berserbuk penaik
- 200 ml santan
- 200 gm gula halus
- 2 biji telur Gred A
- 1 camca teh vanila esen
- 1 camca makan ovallate
- Secubit garam
- Pewarna merah dan hijau (ikut kegemaran masing2)
- Satukan kesemua bahan dalam mangkuk adunan, kecuali bahan pewarna.
- Pukul dgn speed perlahan sehingga semua bergaul mesra. Kemudian lajukan speed dan putar hingga adunan kembang dan pekat.
- Bahagi 3. Satu dibiarkan kosong, satu diwarnakan hijau dan satu lagi warna merah.
- Dalam tin yg telah dilenser dgn mentega, bubuh warna merah dan hijau secara berselang seli diikuti bahagian yg tanpa warna pada atasnya.
- Gunakan spatula, buat pusingan satu arah sebyk 1 - 2 kali.. Kukus atas air mendidih selama 45 minit. Angkat dan keluarkan dari acuan. Biar sejuk baru dipotong.
1 comment:
salam ummi...
gebu sungguh apam tuuuu mcm sponge jekk!
ikshhh sedap tuuu mkn tuk minum ptg..sure cepat jekk licin :P
Post a Comment