Monday, March 9, 2009

Apam Pisang

Ni just nak letak entry yang Ummi masak jumaat lepas sebelum balik kampung...beli pisang haritu goreng sikit, pastu mcm xda orang je nak usik dah..fikir2 baik buat sesuatu, xpun jadi rezeki tong sampah lak kang..sempoii punya apam dari dapur Jun tu...Cuma Ummi ada adjust sikit bahan...
Bahan:-
  • 8 biji pisang emas (Ummi guna pisang siam..hehe)
  • 7 sudu besar gula pasir (sebab pisang siam ni kurang manis)
  • 1 biji telor
  • 3/4 sudu kecil soda bikarbonat
  • 4 sudu besar santan
  • tepung gandum secukupnya (+- 1 1/4 cawan)

Cara Membuat:-

  1. Didihkan air periuk kukusan.
  2. Pisang dilecek bersama gula hingga hancur.
  3. Masukkan telor, soda bikarbonat, santan dan tepung. Gaul rata dan sebati seperti bancuhan membuat jemput pisang.
  4. Sapukan loyang dengan sedikit minyak. Tuangkan adunan ke dalam loyang 8inci.
  5. Kukus selama 30 minit hingga permukaan kuih berwarna keperangan/masak.
  6. Sejukkan dan potong untuk dihidangkan.

3 comments:

BabyBooned said...

kak ummi, i tried this recipe tengah hari tadi. tapi no santan so had to make do with ideal milk. jadi jugak! sedap! thanks for the recipe :)

sehati sejiwa said...

kak ummi..saya first time wat apam ni ikut resepi satu buku,tp tak jadi..bila ikut resepi kak ummi,alhamdulillah menjadi!! seronok sgt..resepi2 kakummi yg lain pun best2.thanks kak ummi..

ice said...

k.ummi de tk resipi apam psg gn dy yeast jer tanpa telur, x bp, x sb? if ada nt k.ummi post k