Sunday, March 29, 2009

Kunjungan Hana & Family Yang Dinanti..

Yehaaa...Meja makan ini telah menerima tetamu dari jauh pada Jumaat malam kelmarin...maklumlah Hana & Family yang menetap sementara di Jepun tu balik bercuti berjanji akan datang ke Kuantan. Ummi dah pelawa dia makan malam ke rumah..Hana dah sms Ummi pada Rabu malam mengatakan dia dah sampai di bandar Kuantan..Memang dia ada urusan dengan Ummi..hehee (*urusan apa? nanti citer later k), di samping suaminya Hamzah ada urusan di Universiti Malaysia Pahang tempat dia menjadi Pensyarah sebelum cuti belajar ke Jepun...Hari Jumaat pagi tu Ummi awal2 dah pergi pasar dan sibuklah jugak berkemas mana-mana yang patut...hehe... petang bz masak untuk dinner.

Baru je siap letakkan pinggan dan mangkuk untuk hidangan nanti...Najiha yang tolong set-up meja ni..half-way ready dah..thanks dear! Lauk pauk belum diceduk lagi laaa...dah ceduk pun..lupa pulak nak snap pictures...


Sakan sangat berborak, dah siap makan nasi semua baru teringat nak snap...dah nak menjamu dessert dah...ish ish..


Ada yang nak tengok Hana tibaiii ikan patin tempoyak dengan timun taon ni ke? Alahaii..lupa nak snap laa..Memang special request dari Hana masa Ummi duk YM dengan dia di Jepun lagii...Dia makan sungguh2!! Lepas ni x meleleh air liur dah la baby dalam perut tu..Hehe..Hana, best ke? Hamzah x berapa makan ikan sungai ni...tapi dia rasa jugak laa...tu Hana dah siap makan, duk melayan anaknya Danish lak! Lauk2 lain seperti sambal udang, ayam masak kicap, sayur buncis dengan udang dan sambal belacan & ulam2...sempoi je akak masak...

Sambil makan, sambil sembang...hb dan Hamzah duk makan dessert segala...Aiman baru nak makan tu..


Ni dia dessert yang Ummi sediakan..puding laici dangdut dan pengat keledek bersagu....Hana sampai ulang-ulang makan puding laici ni sebab kat Jepun dia x dapat bekalan laici..ooo patutlah hati Ummi ni tergerak je nak buat puding laici ni...memang rezeki ko lah Hana eh...


Lepas makan, Najiha duk melayan Danish ni haa...kita snap gambar dia...dia snap gambar kita lak! Memang bijak budak nih! Najiha ni memang rajin melayan budak2 ni...suka depa..hehe



Hubby and Hamzah duk sembang sakan kat ruang tamu...mana pergi Hana nih??

Sini rupanya...hehe..Hana ni rindu sangat nak tengok blog dia..so akak pun suruh le dia duk menghadap komputer bilik belakang Aiman ni, sambil borak2...sempat la dia tinggal pesan kat blog dia tu..hehe...suka betuii dia...lepas rindu dah Hana?



Danish dengan Danial duk main toys Aiman tu...sementara mamanya berblogging kejap..hehe..


Bergambar sambil sembang-sembang dan pekena teh O, kek dan oreo muffin...


Amacam..cun x dua mak dara nih..hehe


Hana and Hamzah posing sakan...
(sori gambar blur sikit, bateri dah hampir weak daa..)



Sebagai kenangan....

Amboii Danish..siap melambai nak balik sangat dah kot..ya la..jam dah hampir pukul 1 pagi dah ni...Hana bawa pulang PIF Gift yang dimenanginya..Mana yang menang jugak tu, tunggu la ya..Akak pun tergesa-gesa gak cari hadiah ni untuk Hana, senang x payah pos ke Jepun sana kan..hehe..Harap-harap Hana suka...Okayyy sampai sini dulu la yaa..pasal gambar barang yang akak order dari Hana tu nanti2 la eh...later akak upload k...puas hati dah tengok gambar ni? Sori jugak lah ya..ada sebahagian gambar yang blur...bateri dah kong dah kot..lupa nak recharge duk bz sakan siang tu...Nanti kita tunggu gambar dari Nikon dia yang canggih tu pulak eh..

10 comments:

Aishah@Ariffin@Aqil said...

amboi sakan akak hana ekk...syok betui dpt jumpe ummi ekk,...borong sakan gak akak ekk?

laici kat jepun nih jarang sgt jumpe...so sekali jumpe jgn tak tibai...tibai akak hana oiiiii...

CikMin said...

mmg hana cite..dia makan byk kt rumah kak ummi,dia bgtau awal2 mmg leh masak byk kan...ada lah dkt 2jam dia gan family kt rumah cikmin..alhamdulillah..hadiah yg sepatut cikmin pos kt dia pun...selamat bg kt tgn dia dah..ytfoo tu pun ulang2 dia makan..kata hana..'sedap kak..ikhlas...'

Cat Cat said...

Kak Ummi,
Aduh, meleleh air liur Cath tengok gambar masakan Kak Ummi... Sambal lah, ulam lah... Sedapnya... Rajin sungguh Kak Ummi masak...
Pssst, ni kalo Cath nak gi Kuantan esok lusa (cuti2 eh), jemput Cath ke rumah Kak Ummi ya... Hehehe.

Rafizah Nordin said...

puas hati mak yung tu...
nnt g kuantan nak roger kak ummi lah
nak gak rase air tangan kak ummi tu
huhuhu.....

::ADleez:: said...

slm..nanti klu sy blk holiday ktn blh lerr pi singah2 mkn umah kak ummi erkk...bestnyer la tgk lauk pauk sgl n desert tuuu...:)

kak ina kl said...

salam ummi..mak datuk banyaknya masak..rajin betullah ummi ni..seronok baca kisah si hana ni..rupanya dia teringin nak makan ikan patin..alhamdulliah tercapai hajat dia....

seronokkan bila member cyber datang ke rumah..

lain kali akak pulak nak datang ke rumah kamu...boleh ke?

drNO said...

seronoknya tgk.
tu baru tgk, kalau kita pun pg rmh kak ummi, lg la seronok. byk makanan...
nak pg jugak....

ummi said...

Aishah - Aah sakan la dpt jumpa n borak, nsb baik x masuk subuh baru balik..xpun mmg dia kena tdo rumah akak..hehe. Tu la pasaiii..ntah nape hati akak tergerak je nk wat puding laici tu..rupanya org kat Jepun susah dpt..dh memg rezeki dia la nmpaknya..hehe

Cikmin - Hehe..dpt jugak Cikmin jumpa Hana ya..mmg Hana kata byk nak wat sesi terjah je..malas susahkan orang..hehe..ok la dpt yong taufoo..nsb x biskut kering, hehe..xpa lain kali jumpa, masak sedap2 tuk dia..xpun kalau nak masak sgt..panggil akak makan..ehhe

Cath - Alahai akak masak biasa je tu Cath..Boleh je nk dtg..o nk turun Kuantan ke, bila? Kena bagitau dulu..Nanti dapat air sirap jek! Tp this weekend akak g KL (Gombak) ada kenduri ipar :D

Fiza - Hehe..mmg puashati dia makan ikan patin tu..dah suh tapau mlm tu dia x ndak, maybe sbb masa tu kenyang kot..ni baru je dia sms kata rugi lak x tapau..alahaiii..Boleh je nak rasa air tangan..ke air basuh tangan..ahaksss! Gurau je Fiza..insyaAllah, bagitau laa..xpun air mata je yang turun x dpt makan..haha

Adleez - Wkumsalam..insyaAllah..nk datang kena bagitau dulu la ya..akak ni kerja..hehe..kang nyesal lak datang..ekekek..Adleez duk mana ni?

Kak Ina KL - Hissh kak Ina, masak bese2 je tu..jgn la melambung lak puji..masak kampung je..aah budak Hana tu sakan mengidamnya..puashati la dia..hehe..Boleh je nk dtg..bagitau dulu laa..maklum la Ummi ni kerja..kalau weekend boleh la masak2 sikit..xpun hari kerja Ummi tapau lak air tgn Mamak..hehe

Dr.No - Haha..amboiihh tengok je terliur ya..tp makan x tau la rasa apa..kena tnya Hana laa..hehe..Eh silalah datang..insyaAllah jika kena time Ummi leh masak2..kalau weekdays..harus tapau je pulak..hahaa

Suzi said...

salam ummi...
wah bertuahnya hana dpt mkn masakan ummi...byk lak tu masak rajin betul ummi ni.
syoklah ye borak2...
paling best hana dah dpt makan apa yg diingini....

Eramli said...

salam perkenalan ummi..saya tadi singgah kat sini macam meriah sangat. Nak mintak permission letak link kat my blog.