Tuesday, March 24, 2009

Bubur Cacha Ubi Keledek

Weekend baru ni banyak jugak Ummi masak-masak, sebab anak2 sedara ramai kat rumah..then family adik pun ada..Ummi masak bubur cacha dengan ubi keledek ni..sedapnya..lama x makan..family adik stay sampai malam gak laa...so x sempat nak letak entry..sori laa, jamu mata je la yaa...dah licin nih..hehe

Bahan:-

  • 1 cawan bubur cacha kering
  • 500 ml santan
  • 2/3 cawan gula pasir/secukup rasa
  • 2 helai daun pandan - disimpul
  • 2 biji keledek sederhana besar - dibuang kulit dan dipotong kecil
  • secubit garam

Cara Memasak:-

  1. Basuh bubur cacha dan rebus dengan air biasa hingga lembut. Toskan dan ketepikan.
  2. Dalam periuk masukkan ubi dan santan dan masak dengan api perlahan.
  3. Masukkan gula dan secubit garam dan biar mendidih dan ubi empuk.
  4. Masukkan bubur cacha tadi dan masak sebentar hingga mesra.
  5. Tutup api dan hidangkan panas atau sejuk pun best..

3 comments:

ummi_linde said...

yuppp. saya suka bubur nih

GreenJade said...

alehai ummi..bikin meleleh air liur I taw..

blk umah nnti nk masak ler..lama x mkn :D

ummi said...

Ummi_linde - Aah..akak pun suka sesangaaatttt...hehe

GreenJade - O kesat dulu air liur tu..kang ada rumput mati lak..ahaks..buat la, jangan x buat eh..senang je tu..Kat dapur akak ni xda yang susah or complicated gitu..sume simple pnya..yg susah akak tgk je..